İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

KAMERA VE ZAMAN FARKIYLE YAŞANMIŞI BELGELEYEN FOTOĞRAF SANATÇISI GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’NDE

KAMERA VE ZAMAN FARKIYLE YAŞANMIŞI BELGELEYEN FOTOĞRAF SANATÇISI GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’NDE

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Kıbrıs’ta asker olarak bulunduğu 1954/55’li yıllarda çektiği fotoğraflarla Kıbrıs’ı geçmişiyle buluşturan usta fotoğrafçı İngiliz Richard Chamberlain’i ağırladı.


GAÜ İletişim Fakültesi ve GAÜ Medya Koordinatörlüğü’nün konuğu olarak, GAÜ İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar’ın sorularını da yanıtlayan Chamberlain, 1954-1955’li yıllarda Ada’da İngiliz askeri olarak görev yaptığı yıllarda, usta bir fotoğrafçı olarak Ada çapında görüp de ilgisini çeken her yeri, tanıştığı ve yakın bulduğu Kıbrıslı yerlileri; sosyal yaşam akışını; hayvan türlerini, yerleşim alanlarını büyük bir özveriyle ve dikkatle kamerasıyle spotlar halinde fotoğraflamış; 60 yıl boyunca bu resimleri titizlikle saklamış; 2014 yılında ise Ada’ya yeniden geldiği zaman 60 yıl öncesinde 1954’lü yılların kamerasıyle resimlediklerini yeniden görmek ve onları 2014 yılı kamerasıyle yeniden görüntülemek; aradaki geçen 60 yılın izlerini ‘dünü ve bugünü ile karşılaştırmalı olarak’ yansıtmak gibi ilginç bir seçeneği fotoğrafçılığı ile başarabilmiştir.


‘Cyprus Scenes and Ways Of Life in 1954/55 and Sixty Years Later in 2014’, Kıbrıs’ta, 1954/55 yılı yaşam görüntüleri ve altmış yıl sonrasında 2014’te bu görüntülerin yeniden görüntülenmesi’nde bir ilki yaşatan usta fotoğrafçı İngiliz Richard Chamberlain, tecrübeye dayanan fotoğraflarını iki eserinde yansıtmayı başarmıştır.


http://gau.edu.tr/images/uploads/richard_chamberlain.jpg" alt="" height="350" />


Albüm halinde iki kez baskısını gerçekleştirdiği kitaplarında ağırlıklı olarak Mağusa sokakları ve halkın gidiş gelişi; devecilerin develerle sokaklarda görüntüsü, 60 yıl öncesi yol araçları, taksiler; bisikletler; şehrin geceleyin görüntüsü; milli günlerde bayrakların ev balkonlarında dalgalandırılması; pazar yerlerinin oluşturulması; eski ford arabalarının civar köylerden köylüleri şehre getirmesi; Kıbrıslı Türklerin yerel kıyafetlerle görüntüsü; körüklü kameralarla fotoğrafçıların müşteri arayışı; toprak yollarda tozun kalkmasını önleyen su tankerleri; tipik kıyafetleriyle elinde bastonla köşe duvarlarında oturan yaşlılar; kemanı ile müziğe merak eden yaşlı adam; agrahti kullanan yaşlı kadın; kanava işleyen ev hanımları, nargile kullananlar; işportacılar, bandabulya’da manavlar; yollarda simit satanlar,; ayakkabı boyacıları, tarlalarda çift inekleri ile çift sürenler; davar güden çobanlar, sahilde yıkananlar; Salamis Harabeleri ve diğer tarihi yerler albümünde görüntülenmiştir. Lefkoşa Eski Havaalanının dünü ve bugünü görüntüleri; Larnaka sahil şeridi; Girne Limanı ve tarihi yerler Richard Chamberlain’ın kamerasıyle ve fotoğraflıdığı albümlerinde yer almıştır.


GAÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Ümmü Altan Bayraktar, röportaj sonunda toplumsal bilincin oluşmasında fotoğrafın önemine dikkat çekerken; ‘insanların kültürlerinin,


yaşam biçimlerinin, toplumsal değerlerinin, siyasal ve toplumsal hareketlerinin aktarıldığı fotoğrafların sırf doğası itibarıyla bile önemli hatırlama araçları olarak, anı yakalayan, zamana direnen ve anıları nesnelliği içinde bugünlere taşıyıp kaydededen kültürel ve tarihi belgelerdir.’ dedi. Kültürün korunmasında, görsel arşivlerin önemine değinen Bayraktar, toplumun kolektif hafızası görsel medya tarafından tanık olunmuş bir toplumsal geçmişi taşıyan fotoğraf gibi ürünlerin, korunması ve herkesin yararlanmasına sunulmasının önemli olduğunu, anlatılanlar ve hatırlananların kaybolacağını ancak geçmişin sessiz tanıkları olarak görsel ve sözlü belgelerin toplumları geçmişiyle buluşturabilecek en değerli elemanlar olarak sahip çıkılması gerekliliğine vurgu yaptı.