İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

AHMET TOLGAY KIBRIS TÜRK MEDYASI’NI GAÜ’DE ANLATTI

AHMET TOLGAY KIBRIS TÜRK MEDYASI’NI GAÜ’DE ANLATTI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi tarafından organize edilen “Ahmet Tolgay ile Geçmişten Günümüze Kıbrıs Medyası” konulu söyleşi GAÜ Millenium Senato Kongre Salonunda gerçekleşti.
Söyleşinin başında açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi,
Vehbi, “Ahmet Tolgay Kıbrıs Türk Basınında Çok Önemli Bir Yere Sahiptir”.
“Sayın Ahmet Tolgay’dan çok önemli bilgiler alacaksınız. Çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla Ahmet ağabeyimiz geçmiş dönemlerde o zamanlar sayısı az olan gazetelerden 2’sinde de yazı yazıyordu. Ayrıca mahkeme muhabirliği de yapıyordu. Ama hatırlayamadığım daha birçok tecrübesi vardır ve kendisi sizlere aktaracaktır. Ayrıca Ahmet Tolgay Kıbrıs Türk Mücadele yıllarında göstermiş olduğu gazetecilik ve yazarlıklarından dolayı Kıbrıs Türk Basınının gelişimi açısından çok önemli bir yere sahiptir” dedi.
Konuşmasının devamında Vehbi, “Geçmişten günümüze bakacak olursak, 2-3 gazetenin olduğu dönemden, 13 yerel gazete ve onların yanında bir çok internet gazetesi bulunan bir Cumhuriyet haline geldik. Esasında bu çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşti” diyerek, Ahmet Tolgay’a burada olduğu için ve GAÜ İletişim Fakültesi’ne de böyle bir organizasyon gerçekleştirdiği için teşekkürlerini sundu.
GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı, Doç. Dr. Neriman Saygılı açılış konuşmasında,
Kıbrıs Türk basınından iletişim fakültesi derslerinde sürekli bahsettiklerini, hem tarihsel açıdan hem de genel konularından, Kıbrıs Türk Basınının bir mücadele basını olduğunu vurguladıklarını dile getirdi. Özellikle Kıbrıs Türk basınının duayen isimlerinden Ahmet Tolgay gibi mücadele yıllarında yapmış olduğu yayınlardan da tanınmış birisi olduğunu dilegetiren Saygılı, Tolgay’ın aynı zamanda mücadelede yıllarının da canlı tanığı olduğundan bahsederek, katılımlarından dolayı Tolgay’a teşekkürlerini sundu.
Ahmet Tolgay gerçekleştirmiş olduğu söyleşide, ilk olarak dinleyiciler arasında bulunan GAÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar’ın kendisi için değerinin büyük olduğundan bahsederek, GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı’nın ise mesleğe başladığı ilk yıllardan itibaran girişken birisi olduğunu ve akademik yönde de Kıbrıs basınının gelişimine büyük katkı sağladığını dilegetirdi.
Tolgay “ Kıbrıs Türk Basınının Mücadele Yıllarında Büyük Rolü Vardır”
Konuşmasının devamında Tolgay, her yıl 11 Temmuz da kutlanan Kıbrıs Türk Basın gününden bahsederek, o günün anılarına değindi. Kıbrıs Türk Basınının tarihinin ilk olarak Namık Kemal’in Kıbrıs’a sürgün edilmesi ile başladığını, Alexan’ın ilk Türk gazetesi olan “Ümit Gazetesi”ni çıkararak ilk olarak mücadele basınını ortaya çakardığını belirtti. O dönemlerde İngilizlerin bu gazete üzerinde yoğun baskı yaptığından dolayı gazetenin yalnızca 3 yıl yayın yapabildiğini söyleyen Tolgay, Ümit gazetesinin kapatılmasının ardından Kıbrıs’tan sürülen Alexan’nın Mısır’a yerleşerek Ümit Gazetesinden ilham aldığı Söz Gazetesini çıkarmaya başladığını söyledi. 1950’li yıllarda Türkiye’nin Kıbrıs Türk Basınına yaptığı yardım ile tam donanımlı madbaa sayesinde Halkın Sesi Gazetesi’nin ilk olarak renkli basıldığını söyledi.
Tolgay, Mücadele yıllarında Kıbrıs Türk basınının ilk radyo girişiminin Bayrak Radyo’su ile başladığını, ilerleyen dönemlerde Limasol ve Lefke de de radyoların kurlduğunu söyledi. 1974 yılı itibari ile televizyon yayınının hayata geçmesi, Kıbrıs Türk basınının rahatlamasını sağladığını vurgulayan Tolgay, bu sürecin takibinde yaşanan mücadele yıllarında Kıbrıs Türk basınının büyük rolü olduğuna değindi.
Konuşamasının devamında KKTC’de şuan yayın yapan basın kuruluşlarını detaylı olarak anlatan Tolgay, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)’ın kuruluş yıllarından bahsederek dinleyicilerin sorularını cevapladı.
Söyleşinin ardından GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, katılımlarından dolayı Ahmet Tolgay’a teşekkür plaketi taktim etti.