EĞİTİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü ‘Otizm’ ile İlgili Farkındalık Yarattı

GAÜ Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü ‘Otizm’ ile İlgili Farkındalık Yarattı

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü, Millenium Senato Kongre merkezinde gereçekleşen seminerin açılış konuşmalarını Girne kaymakamı Mehmet Envergil ve Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan gerçekleştirdi.


 


Envergil konuşmasında, farkındalık günlerine toplumun ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bu ve buna benzer konularda daha duyarlı olunması gerektiğini söyedi. Envergil konuşmasının devamında ise,  Dünya Otizm Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.


 


Erdoğan, Dünya Otizm Farkındalık Gününde ortaya koymuş olduğu farkındalıktan dolayı GAÜ’ye teşekkürlerini sunarak, Esentepe Belediyesi olarak da, bu farkındalığı sürekli yaratmaya çalıştıklarını söyleyerek, otizmli kişilere eğitimleri noktasında da ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Erdoğan, tüm belediyelerin de bu konuda hassas davranması gerektiğini belirterek, kendilerinin de bu konularda farkındalık yapmaları gerektiğini söyledi.


 


Çocuk Doktoru, Banu Sadıkoğlu, “Otizm Konusunda, Çocuk Doktorunun Rolü”, başlıklı konuşmasında, çocuk doktorlarının otizm konusunda yapması gerekenleri ve aileleri nasıl yönlendirmesi gerektiği noktalarına değindi. Sadıkoğlu, otizmin erken tanısının çok önemli olduğunu belirterek, çocuk doktorunun ilk tanısı ve aileyi bilgilendirmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.      


 


 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında açıklama da bulunan Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölüm Başkanı Pelin Aykut, “Her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğuyor, her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor ancak ülkemizde hala otizmin ne olduğu, belirtileri ve tedavisi tam anlamı ile bilinmiyor” diyerek dikkat çekti.


 


Otizm Spektrum Bozukluğu konusunda kısa açıklamada bulunan Zihin Engelliler Bölümü Başkanı Pelin Aykut, Çocuğunuzda aynı yaştaki diğer çocukların davranışlarından farklı davranışlar gözlüyorsanız kaygılanabilirsiniz. Bu davranışların otizm belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız otizmin ne olduğunu, sizi ve ailenizi ne şekilde etkileyeceğini bilmek isteyebilirsiniz. Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır” dedi.