İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

PROF. DR. HASGÜLER, “KIBRIS SORUNU, DEVLET VE HALK ARASINDA Kİ ORTAK KARARLILIK İLE ÇÖZÜLEBİLİR”

PROF. DR. HASGÜLER, “KIBRIS SORUNU, DEVLET VE HALK ARASINDA Kİ ORTAK KARARLILIK İLE ÇÖZÜLEBİLİR”

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkan Yardımcısı ve yazar Mehmet Hasgüler, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Milenyum Senato’da gerçekleşen konferansta Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs'ta yaşananların çok eski bir tarihe dayandığını ve bir bütünlük içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Hasgüler, Kıbrıs sorunun çözümünün devlet ve halk arasında ki ortak kararlılık ile çözülebileceğini ifade etti.

Hasgüler konuşmasının devamında; “Biz Doğu Akdeniz’de çok farklı bir yerde olabiliriz. Doğalgaz sorununa baktığımızda Türkiye Libya ile anlaşma yaptı ve herkes bu anlaşmaya olumsuz baktı. Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail ve Mısır ile bir anlaşma yaptığında, Avrupa başta olmak üzere, kimse buna bir şey diyemedi. Burada çok ciddi bir paradoks var. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir dili Türkçe bir dili Rumca. Fakat Türk kesimini kimse çeşitli bahaneler ile kabul görmüyor. Bu durumlara bakıldığında bu çoğrafyada karar merceği İngilizler hala egemen aslında. Ne kadar olanaklar az olsada, Türk gençlerinin kendini geliştirmesi çok önemlidir. Kıbrıs gibi bir laboratuvar var ve bu görünmeyen bir diplomadır; görünmeyen bir madalyadır. Gençler kendini bilim elçisi olarak görmelidir ve umut ediyorum ki on sene sonra bu konuşulanlar hayata geçecek. Uyanmazsak, elimiz kolumuz bağlanırsa daha çok acılar yaşarız” dedi.



Prof. Dr. Hasgüler: “Türkiye bu hamle ile kara parçasının yarısı kadar bir alana sahip oldu”


 Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir devlet olduğunu fakat sunulan imkanların kısıtlı olduğunu belirten Hasgüler; “Münhasır Ekonomik Bölge ile ilgili Türkiye ile bir anlaşma yapılmıştı. Fakat darbeden sonra değişti. Çünkü Mısır’da ki yönetim, bölgeye; ABD’nin ve İsrail’in penceresinden bakıyordu. Tabi bu yönetim hep böyle kalmayacak. Türk devleti ciddi bir devlettir. Ama sonuçta sahada elinizdekiler bellidir. Türkiye bu hamle ile kara parçasının yarısı kadar bir alana sahip oldu. Akdeniz’de ciddi anlamda dengeleri değiştirdi ve zamanla elinden gelenin daha fazlasını yapacağına inanıyorum” ifadelerinde bulundu.