EĞİTİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Akademisyenleri Dünya Çocuk Hakları Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

GAÜ Akademisyenleri Dünya Çocuk Hakları Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

GAÜ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİ BÖLÜMÜ AKADEMİSYENLERİ ÇOCUK HAKLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU


 


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği  bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Azize Ummanel ve Öğretim Üyesi Aytaç Dilek, “Dünya Çocuk Hakları Günü” ile ilgili katıldıkları TV programında önemli açıklamalarda bulundu.


 


GAÜ Okul Öncesi Öğretmenliği  bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Azize Ummanel yapmış olduğu açıklamasında, GAÜ Okul Öncesi Öğretmenli bölümünün 2008 yılında YÖK onayı ile kurulduğunu belirterek, eğitim süreci boyunca gerek teorik gerekse öğretmen olacakları için öğretmenlik becerilerini gelişrtirecek eğitim verdikleirni belirtti. Bölümün yeni ve dinamik bir kadroya sahip olduğunu ifade eden Ummanel, duyarlı ve özverili çalışan akademisyenler ile bölüm dahilinde 550 öğrenci olduğunu söyledi.


 


Öğretim Üyesi Aytaç Dilek yapmış olduğu açıklmasında, öğrencilerin mezun olup atandıklarında kendi imkanlarını kullanarak çocuklar için neler yapabileceklerini materyal yapımında nelere dikkat etmeleri  gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiklerini belirtti. Ayrıca öğretmenlik uygulaması derslerinde de haftanın belirli günlerinde devlet okulu veya özel kurumlara öğrencilerin staj için gittiklerini ifade eden Dilek, Amrerikan Koleji ile de ortaklaşa çalştıklarını ve kolejin desteğini de hissettiklerini vurguladı.


 


Sosyal sorumluluk projelerine önem verdikleirni belirten Dilek, gerççekleştirdikleri projeler ile ada’nın en aktif bölümü olduklarını ve her yıl topluma hizmet uygulamaları ve bunun dışında erken çocukluk eğitimini destekleme kulüpleri ile de ortaklaşa gerçekleştirdikleri projeler dahilinde 3 yılda 3 farklı anaokulunu yenilediklerini vurguladı.


 


Ummanel açıklamalarının devamında, sosyal sorumluluk projelerinin amacının, öğrencilerin topluma da duyarlı birer vatandaş olmaları misyonla yetiştirdiklerini ifade etti. Topluma hizmet dersleri kapsamında her sene kemal saraçoğlu vakfına bağışta bulunduklarını belirten Ummanel, ders dahilinde kermesler düzenlediklerini düzenledikleirni belirtti. Ayrıca Ummanel şuanda bir yardım kapmanyası yürüttüklerini söyleyerek, toplanan yardımların Erzurum ve Hatay’a gönderileceğini vurguladı.


 


Çocuk Hakları konusundaki problemlerden bahseder misiniz?


 


Dilek ayrıca çocuk hakları konusundaki problemlerden de bahsederek, Çocuk Hakları sözleşmesinin 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda imzaya açıldığını ve 1990 yılında uluslararası sözleşme olarak tüm dünya’da kabul gördüğünü ifade etti. Çocuk hakları sözleşmesinin 54 maddeden oluşan bir sözleşme olduğunu ve 0-18 yaşındaki her bireyin çocuk olarak kabul görüldüğünü belirten Dilek, çocuk hakları sözleşmesinin Türkiye’de 1990 yılında imzalanarak 1994 yılında da resmi gazete de yayınlandığını söyledi. Dilek sözleşmenin KKTC’de ise 1996 yılında resmi gazatede yayınlanarak yasa olarak kabul edildiğini vurguladı.