Tasarımın Gücü; Bir Poster Toplumsal Tarihi, Dönüşümü ve Değişen Kültürü Anlatabilir mi?

Haberler

GAÜ'DEN

Tasarımın Gücü; Bir Poster Toplumsal Tarihi, Dönüşümü ve Değişen Kültürü Anlatabilir mi?

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryumunda düzenlenen “Mekan Tasarımında Kültürel Yaklaşımlar” temalı 2. Ulusal İç Mimarlık Sempozyumuna katıldı.

Yüksek Mimar Selen Abbasoğlu ve Yüksek Mimar Meltem Kalfaoğlu tarafından hazırlanan “Mekan, İnsan, Kültüre Bağlı Olarak Kahvehane Kullanımında Kuzey Kıbrıs Kahvehane ve Kahvecileri” konulu tasarım ile 2. Ulusal İç Mimarlık Sempozyumuna katılan GAÜ öğretim görevlileri poster tasarımında çalıştıkları toplumsal değişim, kültürel değişim ve kimlik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Değişen İhtiyaçlara Göre Kültürel Değişim Gerçekleşmekte”

Kıbrıs Türk toplumunun yaşamında geçmişten günümüze önemli bir yer kaplayan kahve ve kahvehane kültürünün değişen toplumsal ihtiyaçlar ile birlikte kültürel değişime uğradığını belirten Abbasoğlu ve Kalfaoğlu, değişime paralel olarak vakit geçirilen iç mekanlar ve toplanma alanlarının da değişim geçirdiğini ifade ettiler.
“Geçmişte Kıbrıs Türk Kahvehaneleri Zaman Öldürülen Yerler Değil, Beyin Fırtınasının Yapıldığı İlk Mekanlardı”

Kahve kültürü ile birlikte kahvehanelerin geçmiş kullanım amaçlarının kültür ve kimliksel değişim ile dönüşüme uğradığına da dikkat çeken Abbasoğlu ve Kalfaoğlu, kahvehanelerin geçmişte zaman öldürmek için toplanılan yerler olmadığına işaret ederek geçmişte kahvehanelerin günümüzün aksine karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan, kitap okunan ve toplumun ileri gelenlerinin sosyal konular üzerine beyin fırtınası yaptıkları ilk mekanlar olduğunun altını çizdiler.

Kahvehanelerin Mekteb-i İrfan ve Halk Kütüphanesi yanında Hayat Fakültesi olarak da adlandırıldığını hatırlatan Abbasoğlu ve Kalfaoğlu, günümüzde emeklileri ve işsizlerin uğrak yeri olan kahvehanelerin sosyal değişim ile değişen kültür ve kimlikten etkilendiğinin alını çizdiler.
“En Çarpıcı Farklılık Günümüz Kahvehanelerinde Bireyin Yalnızlaşması”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde düzenlenen 2. Ulusal İç Mimarlık Sempozyumunda sergiledikleri poster tasarımı ile Kuzey Kıbrıs genelinde yapılan gözlemlere sonucunda saptanan değişimin tasarıma yansıtıldığını da belirten Abbasoğlu ve Kalfaoğlu, değişimin yarattığı en önemli farklılığın sosyalleşmenin çok az gerçekleştiği günümüz kahvehanelerinde bireylerin yalnızlaşarak toplumdan ve sosyal çevreden uzaklaşmaları olduğunu belirttiler. Yalnızlaşma olgusunun sadece Mimari ve Grafik Tasarım disiplinleri ilgilendirmediğine de dikkat çeken Abbasoğlu ve Kalfaoğlu, değişim ve sonuçları ile nedenlerinin sosyoloji disiplini içerisinde de tartışılması ve irdelenmesinin önemine dikkat çektiler.