MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’den Doğal Miras Ve Yaban Hayatına Özel Tasarım

GAÜ’den Doğal Miras Ve Yaban Hayatına Özel Tasarım

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi veKuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) işbirliği ile ”Kuşlar İçin Bir Habitat Tasarlamak“ projesi kapsamında özel tasarlanmış kuş evleri doğaya bırakıldı. Doğa ve Yaban Hayatı için düzenlenen etkinliğe GAÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar da katıldı.

Girne’nin ender kalmış yeşil alanlarından ve içerisinde Girne Amerikan Üniversitesi ’nin arıcılık ve çevre bilimleri enstitüsünün bulunduğu bölgeye göçmen kuşların geçiş yönleri de düşünülerek 60 adet özel tasarlanmış kuş evinin doğaya bırakılması ile ilgili bir açıklama yapan GAÜ Mimarlık bölüm başkanı Dr. Hossein Sadri, projenin sivil toplum ve çevre örgütleri işbirliği ile birlikte başarılan önemli ve örnek bir proje olduğunu ifade etti.

”Doğal Miras ve Yaban Hayatına Önemli Katkı“
Proje ile doğal miras ve yaban hayatına önemli katkı yapıldığını belirten Sadri, bölgenin kuşlar için önemli bir yerleşim alanına olarak dönüştürülmesi ile yeni tür kuşlara da ev sahipliği yapması amaçlandığını ifade etti. Kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları için de önemli bir çalışma alanı yaratma amacı ile de projenin hayata geçirildiğine vurgu yapan Sadri, proje aşamasında Mimarlık Fakültesi öğrencilerine çeşitli ders ve atölye çalışmaları ile bilgi veren KUŞKOR yetkililerine de teşekkür etti.

Projenin çevre bilincine sahip ve doğayı yok ederek gelişime yerine koruyarak yapılaşmayı misyon edinen mimar ve iç mimar adaylarının gelişimine de önemli katkılar yapacağına da işaret eden Sadri, GAÜ’nün kültürel ve tarih miras yanında doğal mirasa da sahip çıkacak her türlü projeyi hayata geçirmeye hazır olduğunu belirtti.

”Doğayı Koruyan Eko-Köy Mimarısı Semineri GAÜ’de Düzenlenecek“
Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesinin organize ettiği ve ODTU Mimarlık Fakültesi ' nden Francoise Summers' ın konuşmacı olarak katılacağı "Eco-Center, Kerkenes" başlıklı seminer ise 18 Nisan 2012 Çarşamba günü saat 10:30 da GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato kongre Merkezinde gerçekleşecek.

Konuyla ilgili Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesin’den yapılan açıklamada ”Eco Centre Kerkenes“ konu başlığı ile düzenlenecek seminerde Kapadokya Bölgesinin kuzeyinde Kerkenez Harabelerine çok yakın konumda birleşik Şahmuratlı köyünde yapılan ekolojik çalışmalar ile Birleşmiş Milletler Gelişme Programı ve Yenilenebilir Enerji ve Enerji Kaynakları kapsamında yürütülen proje ile ilgili dneneyimlerin ve bilimsel sonuçların anlatılacağı belirtildi. Güneş enerjisiyle yemek pişirme, meyve sebze kurusu hazırlama, saman balyalarından ev yapımı gibi doğal ve ekolojik üretimlerden örneklerin de verileceği seminer halka açık olacak.