MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Mimarlık Dekanı Sadri, 'Kentli Hakları' Paneline Konuşmacı Olarak Katıldı

GAÜ Mimarlık Dekanı Sadri, 'Kentli Hakları' Paneline Konuşmacı Olarak Katıldı

Girne Ameirkan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, Adana`da gerçekleşen olan "Kentli Hakları" konulu panel`e konuşmacı olarak katıldı.


 


TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen “Kentli Hakları” paneli, 21 Mayıs Cumartesi günü Adana Seyhan Otel’de gerçekleşti.


 


Panel’in açılışında konuşan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Kent nedir?, Kentli nedir?, Yerel Yönetim Nedir, Hak nedir?, İnsan Hakları Nedir?, Kentli Hakları nedir? veya tüm kentlerimizde alabildiğine sürüp giden ve devam da edecek olan kentsel dönüşüm içerisinde bu kavramların geçerliliği, uygulama şekilleri ve birbiri ile ilişkisi nedir? “ sorularına yanıt aranacağını söyledi.



Başkan Tüzün ayrıca, “Kentlerin oluşumu, Yerel Yönetim ve Demokrasi İlişkisi, İnsan Hakları Kavramı ve Tarihi Gelişimi, Evrensel İnsan Hakları Kavramının Yerel Boyutu: Kentli Hakları” konusunda düşüncelerini dile getirdi.


 


Panelde, GAÜ Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, "Dünya Hepimizin`den Kent Hukuğu`na" konusunda konuşma gerçekleştirdi. Sadri, Kent Hakkı ve Kentte İnsan Hakları veya başka deyişle Kentli Hakları arasındaki farktan bahsederken,  bu hakların aslında minimumlarla alakalı normlar olduklarını, bu nedenle vizyonlarının, bu haklara erişmekten daha öte idealler olması gerektiğinin altını çizdi.


 


Sadri ayrıca, Kent olgusunun bugün yeniden düşünülmesi gerektiğini, büyük sayıda popülasyonların bir arada kaliteli yaşamalarının imkansızlığının ortaya çıktığından bahsederek, yeni birarada yaşama formatlarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın herkesin olduğunu belirten Sadri, insan merkezli değil, gelecek nesillerden borç alınan bu dünyayı aldığımızdan daha güzel bir hale getirerek geleceğe miras bırakılması gerekliliğini vurguladı.