MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

Akdeniz Ve Ortadoğu'nun Mimarlık Konferansı GAÜ Evsahipliğinde Gerçekleşti

Akdeniz Ve Ortadoğu'nun Mimarlık Konferansı GAÜ Evsahipliğinde Gerçekleşti

Girne Amerikan Üniversitesinin (GAÜ) 30`uncu yılı etkinlikleri çerçevesinde, Mimarlık alanında Orta-Doğu ve Akdeniz Bölgesinin en büyük akademik etkinliği olan "Uluslararası Çağdaş Mimarlık ve Şehircilik Konferansı"na ev sahipliği yaptı.

Post-Profesyonalizm Çağında Mimari ve Kentsel Araştırma, Eğitim ve Uygulama (Architectural and Urban Research, Education, and Practice in the Era of `Post-Professionalism) başlıklı konfernas dünyada ilk kez "Post-Profesyonalizm" (Post- Professionalism) kavramının tartışılmasına ve mimarlık tarihi literatürüne bu yeni kavramın girmesine öncülük yaparak bu başlıkta ilk kitabın yayınlanması ve dağıtılımasını gerçekleştirdi.

4 ayrı panel ve 6 bölümde sunulan 50 üzerinde bildirinin yanı sıra konferans boyunca Amerika Penn-State Üniversitesi Mimarlık Okulu Başkanı Prof. Mehrdad Hadighi, İngiltere Sheffield Üniversitesi öğretim üyesi ve "Mekansal Arabuluculuk" (Spatial Agency) kitabının editörlerinden Dr. Nishat Awan, Profesyonalizm alanında araştırmalarıyla bilinen Dr. Bilge İmamoğlu, Skoçya Strathclyde Mimarlık Bölüm Başkanı ve CAUMME kurucularından Prof. Dr. Ashraf Salama ve CAUMME`nin kurucularından Prof. Dr. Murat Soygeniş davetli konuşmacı olarak sunumlar gerçekleştirdi.

Akdeniz ve Ortadoğu Mimarlık ve Şehircilik Topluluğu Kurucu Kuruluna Doç. Dr. Hossein Sadri Seçildi

Konferansın yanı sıra gerçekleştiren forum ve çeşitli toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda Akdeniz ve Ortadoğu Mimarlık ve Şehircilik Topluluğu (Architecture and Urbanism in the Mediterranean and the Middle East - AUMME) kurucu kuruluna Prof. Dr. Ashraf Salama, Prof. Dr. Murat Soygeniş ve Doç. Dr. Hossein Sadri seçildi. Kurucu kurul Girne Amerikan Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri ilk toplantılarında üçüncü Akdeniz ve Ortadoğu Mimarlık ve Şehircilik Konferansı`nın (Conference on Architecture and Urbanism in the Mediterranean and the Middle East - CAUMME) İtalya`da 2016 yılında gerçekleşeceğine ve ayrıca 2015 yılı Haziran ayında Akdeniz ve Ortadoğu Mimarlık ve Şehircilik Okulları (Schools of Architecture and Urbanism in the Mediterranean and the Middle East - SAUMME) başkanlarının katılımıyla İstanbul`da bir toplantı gerçekleştireceğine ve bu toplantıda Akdeniz ve Ortadoğu bölgesinin her ülkesinden bir okulun katılımıyla Mimarlık ve Şehircilik eğitiminin ele alınacağına karar verildi. Toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda ayrıca Kıbrıs`ı temsilen ilk SAUMME toplantısına katılmak üzere Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü davet edildi.

Konuyla ilgili GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri`nin yaptığı açıklamaya göre, AUMME`nin kurucu kurulunda yer alarak ve ikinci CAUMME`nin organizasyonunu gerçekleştirerek Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü`nün uluslararası alanda aktif rol alması ve genel kabul görmesi sağlanmaktadır. Doç. Dr. Sadri, tüm politik engellere rağmen başarılı bir organizasyon gerçekleştirerek dünya çapında akademik açıdan bilinen bir uluslararası konferansı daha da ileriye götürerek 20 üzerinde ülke ve 50 üzerinde üniveristenin işbirliğini kazanmak ve yeni kurulmuş olan bir akademik örgütün daha da kurumsallaşmasına katkı sunmak GAÜ`de gerçekleşen konferans ve toplantıların başarısı olduğunu nitelendirdi ve Prof. Salama ve Prof. Soygeniş ilebirlikte AUMME kurucu kurulunda yer almanın büyük onur olduğunu kayd ederek, AUMME`nin daha da yaygınlaşması ve Akdeniz ve Ortadoğu bölgesinde tüm ülkeler ve okullarda faaliyete geçmesi ve bölge dışındaki diğer akademik topluluklar ve üniversitelerle de yakın ilişkiler geliştirmelerini Kurucu Kurulun en önemli öncülükleri olduklarını ifade etti.