Mimarlık Tarihi İçinde Örnek Olacak

Haberler

GAÜ'DEN

Mimarlık Tarihi İçinde Örnek Olacak

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 25 yıllık bilimsel bilgi birikimini Karpaz’a taşımaya hazırlanırken Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi akademik kadroları da sürdürülebilir çevre prensibinden hareketle çevreye uyumlu yapıları tasarlamak üzere çalışmalara başladı.

Türkiye’nin en önemli Mimarlık ödülü olan Mimar Sinan Ödülü sahibi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Ziya Tanalı ve öğretim üyeleri Doç. Dr. Zeynep Onur ile Hassina Nafa tarafından yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

GAÜ’nün yükseköğretim’de 25. yılını kutladığı 2009-2010 akademik yılı içerisinde başlayan çalışmalarda konuyla ilgili çeşitli atölye çalışmaları ile teorik ve pratik uygulmaların tartışıldığı kongre ve seminerlerin düzenlendiği açıklandı.
Ziya Tanalı : “Çevreyi Dikkate Alan Tasarımlar Mimarlığın Ahlakıdır.”

Karpaz Kampüsü ve Dipkarpaz’daki diğer projeler ile ilgi GAÜ TV Aktüel Haber programında önemli açıklamalarda bulunan Mimar Sinan ödüllü ünlü mimar Ziya Tanalı çevreyi koruyan ve çevreyi dikkate alan mimari tasarımların mimarlığın ahlakı olduğunu belirtti. Karpaz ruhunu, yalnızlığını, dokunulmamış çevresiyle birlikte flora ve faunasını koruyacak yapı tasarımlarının dünya mimarlık tarihi içerisinde örnek olacağını açıklayan Tanalı, GAÜ’nün ortaya koyduğu vizyon ve gelişim stratejisi doğrultusunda tasarlanan ve uygulanacak yapıların dünya mimarlık tarihi içerisinde varolan sayılı örneklerden biri olacağını belirtti.Karpaz’ın ruhunun, yalnızlığının, dokunulmamış boşluğunun GAÜ tarafından önemsendiğinin altını çizen Tanalı, uygulanacak tasarımların doğayı koruyan ve geliştiren çevreci tasarımlar olacağını vurguladı.
Doç. Dr. Zeynep Onur : “Eko-köy ve Çevre Enstitüleri Kurulacak.”

GAÜ Karpaz Kampüsü ile ilgili açıklamalrda bulunan Doç Dr. Zeynep Onur ise çalışmalar ve tasarımların “Genius Loci” felsefesi temelinde devam ettiğini belirtti. “Genius Loci” felsefesinin eski Romalılara ait bir kavram olduğunu belirten Onur, eski Roma’da her alanın koruyucu ruhları olduğuna ve alana dokunurken yapılacak yanlışların iyi kalpli bu koruyucu ruhları korkutup kaçıracaklarına, o zaman o alanın başına her türlü felaketin geleceğine inanıldığını hatırlattı. Karpaz 'da kurulacak Kampus, Eko Köy ile çevre araştırmalarının yapılacağı Enstitülerin doğal alanı zedelememesi, aksine oradaki doğal yaşamı zenginleştirmesi için alanın dokusunun incelendiğini ve potansiyel görüşlerin akademik yıl içerisinde uzmanlarca tartışıldığını da hatırlatan Onur, bölgenin sosyolojik ve doğal yapısı ile uyumlu ve sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile GAÜ’nün Karpaz yarımadasının doğası ve kültürü ile birlikte ekonomik olarak da gelişmesi için çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.