Alternatif Enerji için Politika Oluşturulmalı

Haberler

GAÜ'DEN

Alternatif Enerji için Politika Oluşturulmalı

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampus bünyesinde ileri mühendislik disiplinleri ve eğitim merkezi TechnoPark bünyesinde bilimsel çalışma ve üretimlere başlayan Alternatif Enerji Laboratuvarı enerji sorununa alternatif çözümler sunacak projelerin deneme sürecini tamamlayarak hayata geçirmeye başladı.

GAÜ’den yapılan açıklamada alternatif enerji için politikaların oluışturulması gerektiğine ve konunun ilgili tüm kesimlerce tartışılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Kamil Dimililer ve Alternatif Enerji Laboratuarı sorumlusu ve proje koordinatörü Doç. Dr. Adalet Abiyev, TechnoPark teknolojik altyapısı ile rüzgar ve güneş enerji teknolojileri kullanılarak elde edilen alternatif enerji ve elektrik ile TechnoPark Mühendislik Disiplinleri Merkezinin kendine yetecek elektrik enerjisini üretmeye başladığını ifade ettiler.
“Alternatif Enerji Tüketici ve Devletin Çıkarına Hizmet Eder”

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adalet Abiyev, Technopark bünyesindeki Alternatif enerji labaratuvarında kurulu bulunan sistem ve benzeri sistemlerin evlerde ve küçük ölçekli işyerlerinde kullanımı ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Özellikle güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin teşvik edilmesi durumunda elektrik şebekesinden çekilecek toplam enerji miktarının azaltılmasının ve uzun sürede hem kullanıcıların hem de devletin kazançlı çıkmasının mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adalet Abiyev, GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te kurulu bulunan üç modül halindeki Güneş ve Rüzgar enerji modüllerinin her birinin güneş enerjisinden 70 Watt-Saat ani enerji üretme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
“Teknik Donanım ve Altyapı Bilgisini Paylaşmaya Hazırız”

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampus ileri mühendislik disiplinleri ve eğitim merkezi TechnoPark bünyesinde kurulu bulunan sistemle üretilen enerjinin akülerde depolanması ile birlikte bu kapasitenin 770 Watt-Saatlik enerji kullanım kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek sistemin güneş enerjisi yanında rüzgar enerjisinden de 70 Watt-Saatlik enerji üretebileceğini belirterek bir modülde depolanan enerjinin 8 saat süresince yaklaşık 75 W’lık bir sistemin verimli olarak çalıştırabileceğini açıkladı. GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te kurulan bu tür sistemlerin modüler olarak üretildiğini ve ihtiyaca göre kapasitenin artırılmasının olanaklı olduğunu da söyleyerek iklim olarak uygun bir coğrafya’da bulunan KKTC’de alternatif enerji sistemlerinin değerlendirilmesinin ve hayata geçirilmesinin tüketici ve devletin çıkarına hizmet ettiğini vurguladı. Ayrıca Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adalet Abiyev , üniversite olarak teknik donanım ve altyapı ile ilgili bilgiyi paylaşmaya ve projeler üretmeye hazır olduklarını da belirtti.
“Kesintilerde Mağduriyetler Asgariye İner, Çevre Daha Az Kirlenir”

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Kamil Dimililer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada çevreye zarar veren enerji üretimlerinin yerini küresel dünyada alternatif enerji sistemleri almaya başladığına dikkat çekerek TechnoPark Alternatif Enerji Laboratuarının hedefleri arasında çevrey zarar vermeden enerji üretecek yöntemlerin özelde Girne genelde ada genelinde yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak ve rüzgar ile güneş enerji teknolojileri ile üretilen enerjilerin verimliliğini artıracak projeleri hayata geçirmek olduğunu vurguladı.

Günümüzde doğa ve çevreyi koruyan alternatif enerji yöntemlerinin önemine de dikkat çeken Dr. Dimililer, alternatif enerji yöntemlerinin yerleşmesi ve uygulanmasının tüketici ve devlete sağlayacağı ekonomik fayda yanında kesintilerde yaşanacak mağduriyetleri asgariye indirecek olması ve çevreye daha az zarar verecek olmasının önemine dikkat çekti.