DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS: Konulu Uluslararası Konferans GAÜ’de Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS: Konulu Uluslararası Konferans GAÜ’de Başladı

KKTC, TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE KOSOVA’DAN AKADEMİSYENLERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞEN VE ARARALARINDA KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ İLE TC ESKİ BAŞAKAN YARDIMCISI, DIŞİŞLERİ BAKANI, GAÜ SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜ ÖĞRETİM ÜYESİ MURAT KARAYALÇIN’IN DA BİLDİRİ SUNDUĞU KONFERANS 3 GÜN SÜRECEK..

Girne, 15 Aralık 10 (T.A.K.): “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Bağlamında Geçmişten Günümüze İşbirliği ve Bütünleşme” konulu uluslararası konferans GAÜ’de başladı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin düzenlediği konferans bugün saat 11:00’de Millenium Senato Kongre Salonu’nda yer aldı.

KKTC, Türkiye, Azerbaycan ve Kosova’dan gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen konferansa, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye’nin eski Başbakan Yardımcısı, eski Dışişleri Bakanı, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Sosyal Demokrat Halkçı Parti eski Genel Başkanı, GAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Karayalçın, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanoı Yrd. Doç. Dr. Osman Altay ve GAÜ’lü akdemisyenlerle öğrenciler katıldı.

Bugün ve yarın da devam edecek konferans, 16 Aralık Perşembe gün öğleden sonra yapılacak değerlendirme oturumuyla sona erecek.

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner’in açılış konuşmasıyla start alan konferansın sabahki bölümünde, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş; “Jeopolitik ve Jeostrateji k Açıdan Türkiye, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” , Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Sosyal Demokrat Halkçı Parti eski Genel Başkanı, GAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Karayalçın ise “Bölgede Ekonomik, Askeri ve Siyasal Bütünleşme ve İşbirliği Olanakları” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Bugün saat 14:00’te GAÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal’n “Kıbrıs Sorunu ve Bölge” konusunda yapacağı sunumla devam edecek konferansta ise GAÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı, Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Gündoğan; “Bölgenin Karşılaştırmalı Politik Ekonomisi”, GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Osman Altay; “Bölgede Mali Piyasalar” ve GAÜ Bankacılık ve Maliye Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serdar Saydam da “Bölgede Siyasal ve Ekonomik Krizlerin Yönetimi” konularında bildiri sunacaklar.

Oturum başkanlığını GAÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gündoğan yaptığı yarın sabahki bölümde; Doğu Akdeniz’in Ticaret Limanları başlıklı bildiri GAÜ Denizcilik ve Güverte Bölümü Başkanı, Lojistik ve Ulaşım Bölümü Başkanı kaptan Efdal Safel; “Kıbrıs’ın Haçlı Dönemi” başlıklı bildiriyi Bakü Devlet Üniversitesi Doç, Dr. Yegane Gozelova; “Kıbrıs ve Avrupa, Ticaret ve Çatışma: Akdeniz’in Merkezinde, Avrupa’nın Kıyısında”  başlıklı bildiriyi Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İşletme ve Ticaret Bölümü öğretim görevlisi Dr. Alper Arısoy; “İngiliz Krallığı’nda Kıbrıs”  isimli bildiriyi Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Dr. Sani Hacıyev; “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Çelişkili AB Üyeliği ve AB-Kıbrıs İlişkileri” başlıklı bildiriyi GAÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Dr. Hüseyin Işıksal sunacak.

Oturum Başkanlığını GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Osman Altay tarafından yapılacak öğleden sonraki dördüncü oturumda LAÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Dr. Umut Arık “Kıbrıs Sorunu, Hukuki Konular ve Gelecek için Seçenekler”; Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Hayati Aktaş ile Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Soyalp Tamçelik  “Kıbrıs Adası’nın Jeopolitik Kuramlar Açısından Önemi”; Kosova Ekonomik Politikalar ve Analiz Enstitüsü’nden Araştırmacı İsa Mulaj  “Batı Balkanlar’ın Doğu Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri Bağlamında Tarihsel Perspektifi”; GAÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Arifa Mammadli “Kıbrıs Sorununun Doğu Akdeniz Bölgesindeki Yeri ve Konumu” başlıklarıyla sunumlarını yapacak.
ÖNER

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İşletme ve Ekonomi Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin düzenlediği konferansyan duyduğu memnuniyeti belirterek, üniversiteleri diğer eğitim kurumlarından ayıran en temel özelliğin; eğitim ve öğretim yanında topluma çeşitli konularda yaptığı araştırma ve yayınları kongre, konferans, semniner ve sempoyum gibi akademik etkinliklerle duydurduğunu kaydetti.

Konferansta başta Kurucu Cumhurbaşkanı olmak üzere diğer değerli akademisyenlerin Kıbrıs sorunun çözümü konusunda gözardı edilmemesi gerekenleri irdeleyeceklerini ifade eden Prof. Öner, katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.
DENKTAŞ

Kuruc Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise “Jeopolitik ve Jeostrateji k Açıdan Türkiye, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz” konusunda yaptığı sunumda, Kıbrıs sorununa 47 yıl çözüm bulunamamasının nedeninin soruna doğru teşhis konulmaması olduğuna ifade ederek, sorunu çözmek isteyenlerin yola yalanlar üzerine kurulu bir yönden çıktığını kaydetti.

Türkiye Yunanistan arasında çıkabilecek olası bir savaşı önlemek amacıyla dengeleri koruma amacıyla Uluslarası anlaşmalarla 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rumların “Enosis” hedefi sonucu yıkıldığını kaydeden Denktaş, bu gerçeğin o dönemin garantör ülkesi İngiltere, Amerika ve Rusya tarafından gayet iyi bilindiğini söyledi.

“Gerçek sorun sanki Kıbrıs Cumhuriyeti anayası işlememiş de işleyebilir bir anayasa yapmak için uğraş ortaya konmaktadır ve zaman aşımı içerisinde sorun sadece Kıbrıslıların meselesiymiş gibi ve onlar halletsin” şeklinde uzun yıllar süregelmekte olan bu durumun gerçeği yansıtmadığını belirten Denktaş, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türk Yunan dengesi üzerine kurulu ve temelerinin de Lozan anlaşmasına bağlı olduğunu hatırlattı.

Kıbrıslı Türkler açısından bugün geline aşamaya bakıldığında onlara karşı yapılmış çok büyük bir ayıp, günah ve kabul edilmez bir durum olduğunun görüleceğini belirten Denktaş, bu yetmezmiş gibi Güney Kıbrıs’ı tek başına üye yapan AB’nin Kıbrıs Türk halkına; “senin hükümetin Rum İdaresdir” şeklinde insan haklarına aykırı tutum sergilediğini kaydetti.

“Kıbrıs sorunu 1974 yılında başlamış bir istila sorunudur” şeklinde yalan siyaset güden Rumlara BM, İngiltere ve ABD tarafından bunun gerçeği yansıtmayan aksi yönünde bir cevap verilmediğini de dikkat çeken Rauf Denktaş, mevcut durum böyle algılandığı müddetçe sadece istila edene karşı tedbirler alındığını söyledi.

“Kıbrıs sorunu bu yalanlar üzerinde halledilmeye çalışıyor ve biz de hala kuzu kuzu görüşmelere devam ediyoruz” diyen Denktaş, bugün sürmekte olan görüşmelerin de Sn Talat’ın; “ayrı devlet, egemenlik istemem” şeklinde masaya götürdüğü görüş çerçevesinde devam ettiğini vurguladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “devlet, egemenlik, garantiler” konusunu savunan Sn Eroğlu’nu göreve getiren halkın iradesi; TBMM’de oybirliğinin alanan; “2 eşit egemen halk, devlet var” kararı bulunduğu ve bu gerçeklerin dikkate alınmadığına işaret eden Rauf Denktaş, bu durum karşısında Kıbrıs Türk halkının “tek devlet, halk”a mı yoksa “2 devlet 2 halk”a mı inanacağını sordu.

Kıbrıs sorunu konusunda başka yalanlar da bulunduğunu ifade eden Denktaş bu yalanlardan birinin de; “Kıbrıs Türkleri 1963’te müşterek devletten kaçtılar” şeklinde olduğunu belirtti.

Konuşmasında bazı ülkelerin geçmişte Kıbrıs sorunun çözümünden menfaat sağlamaya çalıştığını ve bunun ilgili planlar yaptığını ifade eden Denktaş, sözkonusu ülkelerin; “kasıtlı olarak soruna teşhis koymadan kendi çıkarları yönünde Kıbrıs meselesini halletmeye çalışıyorlar.. ve biz de bunları kendi arşivlerinden okuyarak öğreniyoruz” dedi.

Gelinen aşamada mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirten Rauf Denktaş, sürdürülmesi gerekli mücadelenin;“devlet ve egemenliği yaşatmak” olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta bulunacak barışın Türkiye’nin garantörlüğünde 2 devlet arasında olabileceğini, barışın ancak böyle kalıcı olabileceğini kaydetti.
KARAYALÇIN

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Sosyal Demokrat Halkçı Parti eski Genel Başkanı, GAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Karayalçın ise; “Bölgede Ekonomik, Askeri ve Siyasal Bütünleşme ve İşbirliği Olanakları” konusunda yaptığı sunumda, Kıbrıs’ın daiçinde bulunduğu Doğu Akdeniz’in siyasi, ekonomik, askeri ve dini açıdan bölgenin en önemli yeri olduğunu kaydetti.

Bölgede zengin yeraltı kaynaklarının da tesbit edilmesiyle Doğu Akdeniz’in önem ve değerinin bir o kadar daha arttığını ifade eden Karayalçın, bölgeye bu açıdan bakıldığında Kıbrıs ve Filistin’de sorunlar olmasının daha iyi anlaşılabileceğini söyledi.

Büyük bir stratejik öneme sahip adanın dünyanın başka bir noktasında bulunması halinde sorunları çoktan çözülmüş olabileceğini de belirten Karayalçın, sözkonusu durumun Filistin için de geçerli olduğunu vurguladı.

Son dönemlerde kendisinin bölgede gözlemlediği önemli gelişmeler tesbit ettiğni ve bu gelişmelerden ilkinin; Türkiyen’nin bölgedeki poziyonunda gelişme kaydetmesi, önem ve rolünü özellikle askeri ve ekonomik alanlarada artırdığını, bir diğerinin AB’nin de bölgede etkinliğini artırmaya çalışması ve bu yönde Lübnan’a barış gücü göndermesi olduğunu belirten Karayalçın, ötekinin ise Kıbrıs adası çevresinde tesbit edilen yeni yeraltı kaynakları oluşu ve bu kaynakların soruna hukui ve yasal çözüm bulunmamması halinde değerlendirilemeyecek oluşu olarak sıraladı.

Karayalçın yaptığı konuşmada Türkiye’nin askeri ve ekonomik alanda kaydettiği başarılara değindi.