DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de "Gemi Denetimi ve Port State Control Uygulamaları’ Semineri Gerçekleşti

GAÜ’de "Gemi Denetimi ve Port State Control Uygulamaları’ Semineri Gerçekleşti

Türkiye`nin İlk Kadın Port State Kontrolörü Dr. Ceyla İnmeler  "Gemi Denetimi ve Port State Control Uygulamaları" semineri verdi. 


 


GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yükseokulu Müdürü Kaptan Efdal Safel, Türkiye’nin ilk Kadın Port State Kontrolörü’nü GAÜ’de ağırlamaktan dolayı gurur duyduklarını belirterek, “Uluslararasi Denizcilik Örgütü, bir dizi komite ve alt komiteler aracılığıyla çalışmalarını yürütür. Bütün bu alt organlar, üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla toplanırlar ve bazı Birleşmiş Milletler kuruluşları ile resmi olarak IMO bünyesine kabul edilmiş olan  uluslararası meslek kurulusları ya da hükümet kurulusları da bu çalışmalarda katkıda bulunurlar.” dedi.


 


İnmeler, Gemi Denetim ve Port State Control Uygulamaları hakkında öğrencileri bilgilendirerek şunları söyledi;   


 


“Uluslararası Denizcilik Örgütüne (IMO) üyeyiz, türkçesi  liman devleti kontrolü olan ve türkiye`de "denizcilik müsteşarlığı" bünyesinde çalışmalarını sürdüren birimdir.
Türk limanlarına gelen yabancı gemileri, uluslararası konvansiyonlara göre (solas, marpol, ilo, load line,...vb) denetleme işlemini yapmaktadır” dedi.


 


İnmeler konuşmasının devamında, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün işleyişi hakkında öğrencilere şunları aktardı:


 


“Uluslararasi Denizcilik Örgütü, bir dizi komite ve alt komiteler aracılığıyla çalışmalarını yürütür. Bütün bu alt organlar, üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla toplanırlar ve bazı Birleşmis Milletler kuruluşları ile resmi olarak IMO bünyesine kabul edilmiş olan  uluslararası meslek kuruluşları ya da hükümet kuruluşları da bu çalışmalarda katkıda bulunurlar. Bu tür işbirliği anlaşması çerçevesinde IMO bünyesinde danışman düzeyinde çalışmalara katılması için 30’dan fazla hükümetlerarası kuruluşa ve 50’yi aşkın meslek kuruluşuna izin verilmiş olup, bu kuruluşlar gözlemci statüsü ile komitelerde ve alt komitelerde çalışmalara katılmakta, gerekli gördüklerinde söz alıp konuşabilmekte ancak yapılan oylamalarda oy kullanamamaktadırlar. Bu örgütler geniş bir yelpaze içerisinde  denizcilik, hukuk ve çevresel konularda etkinlikleri olan kuruluşlardır ve bilgi, belge ya da uzman önerisi sağlamak suretiyle çesitli IMO organlarında ve komitelerde katkıda bulunmaktadırlar.”