MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

GAÜ AKADEMİSYENİ DOÇ. DR. SADRİ, KENTLEŞME YANLIŞLARI VE KENT HAKLARI KONUSUNDA SEMİNER VERDİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü programının organize ettiği organizasyona davet edildi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kentsel Tasarım Master Programı Koordinatörü Doç. Dr. Hossein Sadri, Kentleşme Yanlışları ve Kent Hakları konusunda verdiği seminerde, endüstrileşme süreci sonrasında hızlı ve toplu üretim şeklinde ortaya çıkan rant odaklı kentleşme pratiklerinin eleştirisine yer verdi. Sadri, bu kentleşmenin insan toplulukları ve ekoloji üzerine telafisi zor olan hasarlarından örnekler paylaştı. Doç. Dr. Sadri kentlerin nesiller ötesi ve işbirliği ile oluşan topluluk yaşamının kullanımı için mekanlar olduğunun altını çizerek, kent ve kentleşme arasında önemli farklar olduğunu savundu. Kent hakkının öncelikli olarak kentle ilintili olduğunu; kentleşen mekanlarda kent hakkının yerine getirilmesinin imkansız olduğunu dile getiren Sadri, bu nedenle sosyal ve ekolojik felaketlerin önüne geçmek ve kent hakkına kavuşmak için kentleşmeyi geri çevirerek kentlere yeniden kavuşmayı hedefleyici kentsizleşme hareketine ihtiyaç duyulduğunu paylaştı.