MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, ‘Kentsizleşme Tasarımı Stüdyosu, Geçiş Kenti Tasarımı’ konulu dönem sonu sergisi düzenledi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, ‘Kentsizleşme Tasarımı Stüdyosu, Geçiş Kenti Tasarımı’ konulu dönem sonu sergisi düzenledi.

GAÜ Teknopark Binası’nda düzenlenen sergide, GAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin I. Dönem projesi olarak yürütülen stüdyo ürünleri, öğrenci çalışmaları yer aldı. Sergiye, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Adil, GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri, GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri, GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yrd. Shahin Keynoush ve öğrenciler katıldı.


GAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 4. Sınıf I. Dönem projesi olarak yürütülen stüdyo ürünleri, öğrenci çalışmalarının yer aldığı sergi ile ilgili bilgiler veren GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri, stüdyonun temellerini parmakültür tasarımı, geçiş kenti tasarımı ve sosyal ekoloji kavramlarından aldığını söyledi. Bir ağaçla temsil edilen stüdyonun gelişim sürecinin temellerinin (ağacın kökleri), parmakültür, sosyal ekoloji geçiş kentine dayandırılırken, gövdesinin parmakültürün üç etiği olan, dünyayı gözet, insanı gözet ve eşit paylaşım kavramlarıyla, öğrencilerin (ağacın dalları) ve sonuç ürünlerinin (yapraklar) oluşturulduğunu ifade eden Sadri, ‘Stüdyomuzun yöntemini, parmakültür tasarım ilkeleri, prensipleri belirledi. Geçiş kenti tasarımından çok önemli kavramlardan fikirsel olarak destek aldık. Bu süreç içerisinde ifade yöntemi olarak da diğer sergimizin konusunu oluşturan minyatür tekniğinden faydalanmaya çalıştık.’dedi. Sadri, New York-Manhattan, Suriye-Rakka, Kıbrıs, Türkiye- İstanbul, Nairobi Kibera olmak üzere 5 farklı kentte çeşitli sorulara odaklanarak, bu sorunların 30 yıl içerisinde nasıl çözümlenebileceği ve kendi kendine yeterli sürdürülebilir insan yerleşkeleri oluşturulabileceği üzerine fikir yürütülerek gerçekleştirilen öğrenci çalışmalarında önemli ve diğer projelerden farklılık yaratan noktanın, sadece kentsel mekan değil, aynı zamanda sürecin ve zamanın da tasarlanmaya çalışılması olduğunu söyledi.


GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri, serginin stüdyonun sonuç halinin ürünü olduğunu belirterek, bu çalışmalar kapsamında, geçiş tasarımı, parmakültür tasarım ve ayrıca sosyal ekoloji alanında yeni şeyler denenmiş olduğunu belirtti. 2017’den 2047’ye kadar, 30 yıl boyunca her beş yılda farklı bir evre ile devam ederek tasarlanan çalışmaların insanlık ve diğer tüm varlıklarlar için daha iyi bir hayat sağlayacağını belirten Sadri, öğrencilerin çalışmalarında bunu yansıtabildiğini söyledi.


Sergide konuşma yapan GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, GAÜ’nün bu yılki ‘İnovasyon’ teması içinde ve yenilikçi değişimi dönüşümü öngören farklı çalışmalar olarak değerlendirilebilecek olan bu çalışmaların önemine değindi.


GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Adil, proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, sadece mimar olmayı ya da sadece bir sanatçı olamayı değil, değişen dünyada sosyal, politik ve kültürel bağlamda nasıl profesyonel olunabileceğinin düşünülmesinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı ve böylesi çalışmaların önemine değindi.


GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yrd. Shahin Keynoush, fikirleri hayata geçirecek kişiler ve gelecek nesilin tasarımcıları olarak öğrencilerin dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için çalışmaları konusunun önemine değindi.


Sergi, 12-19 Ocak 2018 tarihleri arasında GAÜ Teknopark Binası’nda devam edecektir.