GAÜ Mezuniyet ve Onursal Doktora Töreni Yapıldı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Mezuniyet ve Onursal Doktora Töreni Yapıldı

815 ÖĞRENCİYİ MEZUN EDEN GAÜ, EROĞLU VE BAĞIŞ’A ONURSAL DOKTORA PAYELERİ VERDİ EROĞLU: “AMBARGOLARA MÜSTAHAK DEĞİLİZ”

BAĞIŞ’TAN RUMLARA MESAJ: “SAKIN TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNDE KIBRIS’TAN VAZGECEÇEĞİNİ SANMAYIN... KALICI BARIŞI NASIL SAĞLARIZ ONA BAKIN”

KÜÇÜK: “İZOLASYONLARIN KALKMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”

ÇAVUŞOĞLU: “ARTIK YÜRÜMEYİN KOŞUN GENÇLER, YARINLAR SİZSİNİZ”

FRENCH: “5 YIL SONRA İNGİLİZCE BİLMEK BİR AVANTAJ SAYILMAYACAK, İNGİLİZCE BİLMEMEK DEZAVANTAJ SAYILACAK”

ÖNER: “BİLGİLERİNİZİ SÜREKLİ TAZELEYİN, ÇOK ÇALIŞIN”

Girne, 10 Haziran 10 (T.A.K.): Girne Amerikan Üniversitesi’nin 25. yıl mezunları bu akşam düzenlenen törenle diplomalarını alırken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a da onursal doktora payeleri verildi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının etrafına ve dünyaya zarar vermediğini, sadece insanca yaşamak için mücadele ettiğini vurgulayan “Bu ambargolara müstahak değiliz” dedi.

TC Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Kıbrıs Türk halkının barış ve huzur istediğini, barışı engelleyenin Rum tarafı olduğunu bütün dünyanın gördüğünü belirterek, Rum tarafına “Sakın Türkiye’nin AB sürecinde Kıbrıs’tan vazgeçeceğini sanmayın. Kıbrıs Türk halkı yalnız kalmadı, kalmayacak. Kıbrıs bizim milli davamızdır. Siz Kıbrıs’tan vazgeçmemiz hayallerini bırakın, Türkiye’nin AB sürecini nasıl hızlandırırız, nasıl kalcı barışı sağlarız ona bakın” diye seslendi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nden 2009-2010 akademik yılında ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan 815 öğrenciye bu akşam Girne Amfitiyatro’da düzenlenen törenle diplomaları verildi. Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na “siyasal bilimler ve kamu yönetimi” alanında; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a ise “uluslararası ilişkiler” alanında onursal doktora payeleri takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na “KKTC’nin kurulması ve gelişiminde yaptığı siyasi mücadele ve Kıbrıs’ın ilk üniversitesi GAÜ’nün kuruluşu ile Yükseköğretim Yasası’nın oluşumu ve onayında gösterdiği çalışmalardan dolayı”; Bağış’a ise “Kamu yönetimi ve siyaset bilimi ana bilim dalında, özelde toplumsal haklar, genelde insan hakları için yaptığı çalışmalar ve siyasi mücadele ile ülkesine yaptığı katkılardan dolayı” doktora verildiği açıklandı.

Eroğlu’na ve Bağış’a payeleri Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner tarafından takdim edildi.

Akpınar, Eroğlu ve Bağış’a onursal doktora verilmesi kararlarını açıkladı ve özgeçmişlerini okudu.

Konuşmaların yapıldığı törende Rüya Taner de resital sundu. Mezun öğrenciler adına Azaliah Mapombere konuşma yaptı ve bölüm birincileri mezuniyet kütüğüne adlarını çaktı.

Tören, üniversitenin önlisans, lisan ve lisans üstü master programlarını tamamlayan öğrencilere diplomaları verilmesiyle sona erdi. Derece alan öğrencilere diplomaları Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve protokle dahil diğer zevat tarafından verildi. Mezun ve velilere yönelik GAÜ 25. Yıl Mezuniyet Gala Balosu ise yarın saat 20.00’de Malpas Hotel’de gerçekleşecek.

GAÜ Mezuniyet Töreni’ne, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, TC Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış TC Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Maliye Bakanı Ersin Tatar, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı İlkay Kamil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, GAÜ Müteveli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, GAÜ Başkan Yardımcısı, Kuzey Virginia Kıbrıs Rektörü Doç. Dr. Ron French, üst düzey yetkili, akademisyen ve öğrenciler ile veliler katıldı.
EROĞLU: “NEREDEN NEREYE GELDİĞİMİZİ BİLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, onursal doktora payesini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, GAÜ’nün 25. yılında 815 öğrencinin mezun olduğu gecede onursal doktora almaktan onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

GAÜ’nün kuruluşunu ve ilk yıllarını hatırladığını kaydeden Eroğlu, KKTC’de ne kadar üniversite varsa tümünün kendi başbakanlığı döneminde kurulduğunu, çünkü KKTC’nin itici gücünün hizmet sektörü olmasına ve ülkeyi turizm ve üniversiteler ülkesi yapma kararı aldığını belirtti. Eroğlu o günden beri tüm hükümetlerin bu politikayı sürdürdüğünü, bugün 6 üniversitenin faaliyet gösterdiğini, bazılarının da kampus kurma faaliyeti başlattığını kaydetti.

“KKTC zorluklar içinde kurulmuş bir devlettir. Nerelerden nerelere geldiğimizi hepimiz biliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, GAÜ’den mezun olanların da bunları öğrendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, tıp fakültesini bitirdikten sonra yaşadığı süreci özetleyerek, “Çok şükür ki bir anavatanımız vardır. Eğer anavatanımız olmasaydı 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlandığımız zaman açlığa ve kısa zamanda yok olmaya mahkum edilecektik” diye konuştu.

1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesinin Kıbrıslı Türklere özgürlüğü, Yunanistan’a barışı getirdiğini ve Rumları da darbede öldürülmekten kurtardığını belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bugünlere Anavatan’la geldiğini ifade etti.
“ÖZGÜRCE, İNSANCA YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE ETTİK”

“KKTC insanı ambargolar altında yaşamayı hak etmiş değildir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın onuruyla, özgürce, insanca yaşamak için mücadele ettiğini; Türkiye’nin de toplu katliamları önlemek için müdahale ettiğini, ancak Kıbrıslı Türklerin ambargolar altında tutulduğunu anlattı. Eroğlu, müzakerelerde ortaya çıkan her anlaşmayı reddeden ve referandumda hayır diyenin Rum tarafı olduğunu belirterek, AB üyelik müzakerelerinde Türkiye’nin “Kıbrıs sorununu çöz ve öyle gel” diye karşılanmasını eleştirdi ve şöyle devam etti.
“İNŞALLAH AB BU AYIBIN UYGULAMAKTAN VAZGEÇER”

“Yunanistan AB’ye girerken de Kıbrıs sorunu vardı, Güney alınırken de vardı Kıbrıs sorununu yaratan onlardı, Annan Planı’na hayır diyen onlardı ama bir hafta sonra AB’ye alındılar, Kıbrıs Türk halkı ise ambargolar altında yaşamaya mahkum edildi. Anavatanla birlikte bu ambargoları kırmanın yollarını bulacağız.”

GAÜ’de eğitim gören 68 ülkeden gençlerin bir bakıma bu ambargoları kırdığını; bunun daha da detaylandırılması, gençlerin spor müsabakalarına katılması, uçakların direkt uçabilmesi, limanlara değişik ülkelerin vapurlarının gelebilmesi gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “İnşallah Avrupa ülkeleri bu insanlık ayıbını uygulamaktan vazgeçer” dedi.
“AMBARGOLARA MÜSTAHAK DEĞİLİZ”

Kıbrıs Türk halkının etrafına ve dünyaya zarar vermediğini, sadece insanca yaşamak için mücadele ettiğini vurgulayan Eroğlu “Bu ambargolara müstahak değiliz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gençlere hitap ederek, üniversiteden birçok bilgi aldıklarını, dünyadaki süratli değişimle bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğrendiklerini belirterek onlara çok çalışmaları öğüdünde bulundu.

“Geleceğinizi daha sağlam temellere oturmak sizlerin elindedir. çalışacak çok çalışacaksınız. Bizler de sizler gibi mezun olduk, bu makamlara, oturarak değil çalışarak halkla bütünleşerek geldik. Çalışınız, halkınızla bütünleşiniz, halkınıza hizmet etmekten başka bir düşünceniz olmasın.

Halka hizmet eden elbette kendi de kazanır layık olduğu yere gelir” diyen Eroğlu, gençler için iyi dileklerini ifade etti.
KÜÇÜK: “ANAVATAN’IN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR”

Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Devlet Bakanı Bağış’a teşekkür ederek, “Anavatan’ın desteğini bir kez daha halkımıza ulaştırdılar” dedi.

Bağış’ın, Türkiye’nin ve Başbakanının verdiği desteği bir kez daha duyurması ve kendilerine güvenden dolayı teşekkür eden Küçük, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlar ve ambargoların kalkması için yapılan çalışmalarda ve haklar alınıncaya kadar beraber mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Küçük, GAÜ’nün 25 yıl öncesini gayet iyi hatırladığını ifade ederek, Memduh Erdal ve eşini kutladı; üniversitelerin bugünlere gelmesinde Anavatan’ın; ambargoların delinmesine ve ekonomik sıkıntılarının aşılmasına da öğrencilerin katkısına teşekkür etti ve mezunları kutladı.
BAĞIŞ: “İZOLASYONLARI BİZ KALDIRDIK DİYORSUNUZ, KUTLUYORUM”



Girne Amerikan Üniversitesi’nin 25. mezuniyet töreninde konuş

an Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzake

reci Egemen Bağış, mezunları kutlayarak büyük iş

başardıklarını söyledi. Gençlerden çok büyük beklentisi olan milletleri için de çok önemli aşamaya gelindiğini kaydeden Bağış, “Bundan sonra barış için, insanlık için sizden önce bu yoldan geçen insanlar gibi çok önemli katkılar sağlayacaksınız” dedi.

Bağış, 50 öğrenciyle eğitime başlayan GAÜ’nün bugün 6 bin öğrencisiyle aslında hiçbir şeyin zor olmadığını adeta haykırdığını, 68 değişik ülkeden 6 bin öğrencinin dünyaya dostluk, kardeşlik, barış, mesajı verdiğini kaydederek, “’İzolasyonları biz kaldırdık’ diyorsunuz sizi kutluyorum” diye konuştu.

Mezun gençlerin izolasyonu kaldırdığını, bundan sonrasını da kendilerinin gerçekleştireceğini belirten Egemen Bağış, büyük birikimleri bulunan bir devlet adamı olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun seçildiği gün dünyaya “KKTC masadan kaçan taraf olmayacak, biz barış için diplomatik yollarla elimizden geleni yapacağız, benden evvelki Cumhurbaşkanı Talat’ın bıraktığı yoldan devam edeceğim” diyerek çok önemli bir mesaj verdiğini söyledi.
“OYUNLARI BOZULDU”

Egemen Bağış, bu mesajla Türkiye’nin AB yolunu kilitlemek, KKTC’yi izole etmek, dünya barışını engellemek isteyen bazılarının oyununun bozulduğunu kaydederek, “Bu oyunu mezun olan sizler de bozacaksınız, sizler de anlatacaksınız” dedi.

Uzun vadeli yatırımların netice vereceğini ve KKTC’nin dünyada itibar görmeye devam edeceğini ifade eden Bağış, uzun yıllar ABD’de yaşayarak dernekçilik yaptığını, 1990’larda Kıbrıs’la ilgili faaliyet yapmanın, Kıbrıs’tan gelen yöneticilerin muhatap bulmasının zor olduğunu, Rum ve Yunan lobilerinin şikayetleriyle karşılaştıklarını, ancak artık dünyanın da Türkiye’nin de değiştiğini ve KKTC’nin de hak ettiği itibarı gördüğünü belirtti.

Egemen Bağış, ilk milletvekili olduğunda mecliste ABD Dostluk Grubu’yla Ercan’dan KKTC’ye gelmelerinin uluslararası medyada önemli haber olduğunu, bugün dünyanın her yerinden konukların KKTC’yi ziyaret edip yetkililerle görüştüğünü kaydederek “Artık dünya bazı şeyleri fark etti. Bunun arkasında kendi kararlığımız dayanışmamız var” diye konuştu.

Türkiye’de 7 yılda kişi başına milli geliri yüzde 300 artırdıklarını, bundan KKTC’nin de olumlu etkilendiğini; KKTC’nin yurt dışı temsilciliklerinin arttığını, eski Dışişleri Bakanı Turgay Avcı’nın bu amaçla ne çok yoğun çalıştığını unutamayacağını belirten Bağış, TC Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın kararlılığına işaret etti. Bağış “Çünkü Sayın Başbakan KKTC’yi TC’nin bir ilinden ayrı tutmadı. Kalkınmasını önemsedi” diyerek, Erdoğan’ın selamlarını ve tebriklerini iletti.

KKTC’nin barış için dünyaya mesaj vermeye devam edeceğini belirten Bağış, KKTC’nin bağımsızlık bildirgesinde “Bu tarihi günde bir kere daha Rum halkına barış ve dostluk elimizi uzatıyoruz” denildiğine işaret ederek, 1983’ten beri kardeşlik, dostluk, barış dendiğini, Annan Planı’nda da bunun söylendiğini anlattı.

“KKTC vatandaşları barış huzur diyor, barışı engelleyenin Rum olduğunu bütün dünya görüyor” diyen Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rumlara seslenirken de özetle şu ifadeleri kullandı:

“Sakın Türkiye’nin AB sürecinde Kıbrıs’tan vazgeçeceğini sanmayın. Kıbrıs Türk halkı yalnız kalmadı, kalmayacak. Kıbrıs bizim milli davamızdır. Siz Kıbrıs’tan vazgeçmemiz hayallerini bırakın, Türkiye’nin AB sürecini nasıl hızlandırırız, nasıl kalcı barışı sağlarız ona bakın. Dünya artık değişiyor.”
“TÜRKİYE AVRUPA’NIN 6. BÜYÜK EKONOMİSİ”

Bağış, TL’nin artık dünyanın en değerli para birimlerinden biri haline geldiğini, birçok ülkede bankalar dökülürken Türkiye’de güçlendiğini ve Türk ekonomisinin de Avrupa’nın 6., dünyanın 16. en büyük ekonomisi olduğunu; Türkiye’nin KKTC’nin arkasında durduğunu ve durmaya devam edeceğini vurguladı.

Egemen Bağış, ambargolarla ve uluslararası sularda insanlık dışı kanunsuz saldırılar yapanlara en doğru mesajın da Kıbrıs’tan verildiğini belirtti, Mevlana’dan alıntı yaparak mezunlara yollarının açık olmasını diledi.
ÇAVUŞOĞLU: “KKTC’NİN FAHRİ BİRER TEMSİLCİSİSİNİZ”

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, gençlerin gözlerindeki ışıltıyı görebildiğini belirterek başladığı konuşmasında, “Çok çalıştınız ve başardınız, ailelerinize bu haklı gururu yaşattınız. Sevgili gençler yakın gelecekte sizler ülke yönetiminde söz sahibi olacaksınız. Güzel ülkemizi Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine siz taşıyacaksınız. Bir başka misyonunuz daha var, sizler artık her biriniz KKTC’nin de fahri birer temsilcisisiniz” dedi.

Mezunların KKTC gerçeğini yaşayarak kendi coğrafyalarına taşıyacağını kaydeden Çavuşoğlu, kurulan dostlukların da dünyanın dört bir yanına yayılarak barışın simgesi olacağını; aldıkları eğitimle her türlü zorluğu yeneceklerini vurguladı.

“Gelecek sizlerin omzunuza inşa edilecek” diyen Bakan Çavuşoğlu, insana yapılan yatırımın en pahalı, en önemli ve en zahmetli olduğunu, ancak hedefi ilerlemek olan ülkelerin bunu asla göz ardı edemeyeceğini söyledi.

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Çavuşoğlu, mezunların, fidanlarla kök salmış ulu çınar gibi olduğunu kaydederek, GAÜ’yü de kutladı.

GAÜ’de yüksek lisans eğitimi almış biri olarak üniversitenin gelişimini de yakından takip etme fırsatı bulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bakanlığının ve hükümetin üniversitelere büyük önem verdiğini, yasal ve ekonomik tedbirlerle yurt dışından gelen öğrencilerin sosyal-akademik yaşamda sıkıntı yaşamaması için ve akademik personelin sıkıntılarının aşılması için üzerlerine düşen görevi yapamaya devam edeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, her alanda olduğu gibi üniversitelerin gelişmesinde de hep yanlarında olan Anavatan Türkiye’ye şükranların sundu ve sözlerini gençlere hitaben “Artık yürümeyin koşun gençler, çünkü yarınlar sizsiniz, sizler geleceğimizsiniz” diyerek tamamladı.
FRENCH: “5 YIL SONRA İNGİLİZCE BİLMEK BİR AVANTAJ SAYILMAYACAK, İNGİLİZCE BİLMEMEK DEZAVANTAJ SAYILACAK”

GAÜ Başkan Yardımcısı ve Kuzey Virginia Kıbrıs Rektörü Doç. Dr. Ron French, 25. yılında yeni Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve bakanların kendileriyle olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti ve seçimlerdeki başarısını kutladı.

KKTC’de üniversitelerin varlığının ve yüksek eğitim düzeyinin saygıyla karşılandığını belirten French, ancak Türkiye dışındaki ülkelere göre “KKTC’nin olmadığını” kaydetti.

French, İngilizce’nın Kıbrıs’ta ana dil olmasa da iletişim dili olduğunu belirterek, öğrencilerin kaçta kaçının İngilizceyi duyup anlayıp konuşma yeteneği olduğunu sordu ve el kaldırmalarını istedi. Daha sonra aynı soruyu öğrencilerin ailelerine soran French, 5 yıl sonra İngilizce bilmenin avantaj değil, bilmemenin dezavantaj sayılacağını kaydetti.

Centerbury kampusunun hayata geçmesinde katkısının olmasından son derece mutlu olduğunu söyleyen French, mezun olan öğrencilerden de master ve doktora yaparak ellerindeki fırsatı iyi kullanmaya çağırdı.

French bu tip üst lisans eğitimlerin başka ülkelerde daha pahalıya mal olabileceğini de hatırlattı.
ÖNER: “68 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ”

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, bugünkü törenle 815 öğrenciyi mezun edip iş hayatına ve ülkelerine uğurladıklarını, 68 ülkeden öğrenciyi, 24 ülkeden öğretim üyesinin katkısıyla yetiştirdiklerini söyledi.

YÖK ve YÖDAK onaylı programlardan en çağdaş ve donanımlı şekilde düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan, eleştiriye açık, tartışmaktan ve uzlaşmaktan çekinmeyen, özgüvenli ve laik düşünceli gençler yetiştirdiklerini anlatan Öner, “25 yıl önce sadece KKTC’nin değil adanın ilk üniversitesi olarak kurulan böyle bir üniversiteden mezun olmanın bir diğer şansı, bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve TC Devlet Bakanı Egemen Bağış’a fahri doktorların sunulacağı günde diploma alma onuruna sahip olmalarıdır” dedi.

Eroğlu ve Bağış’a teşekkür eden Öner, 25. yılın çok yoğun geçtiğini belirterek, yıl boyunca yaptıkları çalıştaylar, seminerler ve diğer faaliyetlerle ilgili bilgiler aktardı. Açılımlarına “3 ada tek üniversite” sloganı kapsamında İngiltere’de Canterbury’de açtıkları ve Eylül 2010’da Singapur açacakları kampuslarıyla devam ettiklerini kaydeden Öner, 815 öğrenciyi uğurlarken yeni eğitim yılında 2 bin yeni öğrenci almayı planladıklarını söyledi. Öner, GAÜ diplomalarının tüm ülkelerde geçerli olduğunu kaydederek, mezunları ve ailelerini kutladı.

Mezunların bilgilerinin demode olmaması için sürekli bilgi tazelemesini isteyen Prof. Dr. Yıldırım Öner, yeni mezunlara aklın ve mantığın yolunda çok çalışarak, etik kurallardan ödün vermeden, başarılarıyla gurur duyarak çalışmalarını öğütledi ve şans diledi.