BEBEĞİN, İLK ALTI AYINDA: MUTLAKA, 'AYDA BİR' SAĞLIK KONTROLÜ

Haberler

GAÜ'DEN

BEBEĞİN, İLK ALTI AYINDA: MUTLAKA, 'AYDA BİR' SAĞLIK KONTROLÜ

Yeni doğan bebeğin birinci ve ikinci haftasında muayene ve kontrollerinin yapılması bir zorunluluk. Takip eden yaşamının ilk altı ayında da; bebeğin mutlaka ayda bir tıbbi kontrolden geçirilmesi pediatri uzmanlarınca öngörülmekte.

Bebek, çocuk ve ergenlerin (yeni doğmuşlardan- yaklaşık 18-19 yaşındakilere kadar) sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen tıp dalını tanımlayan “Pediatri ve/veya Pediyatri”, genel olarak çocuk hastalıkları ile ilgileniyor. Kendisi de aynı zamanda pediatri uzmanı olan, Girne Amerikan Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Emine Güllüelli; Gelişim süreçlerinin, hem fiziksel hem de zihinsel olarak normal ilerlediğinden emin olabilmek için; 1-2 yaş aralığında, “üç ayda bir” kontrollerin sürdürülmesinin önemine yönelik açıklamalarda bulundu.

Geçen hafta, “24/ 30 Nisan Dünya Aşı Haftası” etkinlikleri kapsamında; Özlem Demircioğlu'nun sunduğu GAÜ Medya aracılığıyla yayımlanan bilgilendirme amaçlı TV programına katılan Uzman Dr. Güllüelli, iki yaşından büyük olan çocuklar için altı ayda bir kontrolün ise yeterli olacağını belirterek, “ Genel olarak bu takiplerin en büyük yararı, çocukların gelişim süreçlerinin yakından izlenerek,   herhangi bir problemin erkenden fark edilmesi olarak özetlenebilir. Bu süreç, önemli oranda aşıların doğru ve zamanında gerçekleştirilmesi ile ayrı bir önem kazanıyor. Her yıl; Nisan ayının son haftasında kutladığımız 'Aşı Haftası'nın amacı da, her yaştan insanı hastalıklara karşı korumak için aşılamayı teşvik etmek, farkındalığı artırmaktır. Aşılama, halen; her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir.” ifadelerini kullandı. 

Özetle; Aşı takibinin, özellikle yeni doğan bebekler için sunulan bir hizmet olduğunu vurgulayan Dr. Güllüelli, “ Bu kontrollü süreç veya tıbbi yönergeler bütünlüğü; Bebeğin bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayan en önemli etken. Tıbbi kurumlarımızın; Çocuk sağlığı ve hastalıkları ilgili bölümleri ve çalışanlarımız, çocuklarımızın aşı uygulama ve takiplerini büyük bir özenle gerçekleştiriyor. Şunun altını çizmek istiyorum; Yeni doğan ve çocukluk evrelerinin bu kriterler ile kontrol altında tutulması ile, sağlıklı bir ergenliğe ulaşmak birbirine bağlıdır. Bu da; doğumdan itibaren pediyatrik öngörünün tüm seçeneklerini kapsar. Çocuklarımızın tümü için bu süreç, zorunlu ve elzemdir. Bunun için çaba harcıyoruz.” dedi.