20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI, BARIŞ HAREKATI’NIN 48. YIL DÖNÜMÜNDE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Haberler

GAÜ'DEN

20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI, BARIŞ HAREKATI’NIN 48. YIL DÖNÜMÜNDE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Kıbrıs Türkü’nü özgürlüğe ve güvenliğe kavuşturan Barış Harekatı’nın 48’inci yıl dönümünde, “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı”, tüm yurtta düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 48’inci  yıldönümü kutlamaları Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs Türk halkını esaret ve soy kırımdan kurtarmak amacıyla 20 Temmuz 1974 sabahı adaya ilk ayak bastığı Yavuz Çıkarma plajında  saat 08.30’da düzenlenen törenle başladı.


Törene, Cumhurbaşkanlığı adına Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Serkan İlseven,  Cumhuriyet Meclis Başkanlığı adına Meclis Yasama Uzmanı  Mahir Özkavra, Başbakanlık adına Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı  Evin Unutmaz,  Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği adına andarma Albay  Orhan Sırma, ,Girne Kaymakamı Sinan Güneş, KTBK adına Garnizon Komutanı  Topçu Albay  Mesut Kılınç,   GKK adına Piyade Albay Ahmet Bozdoğan, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü,Lapta Belediye Başkanı  Mustafa Aktuğ,  Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, siyasi parti,  Girne Polis Müdürlüğü , kurum kuruluş, muharip dernekler , dernekler , üniversiteler ve bölge okullarının temsilcileri katıldı. Törende Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) öğrencileri de hazır bulunarak bayrak açtılar.

Türkiye Aydıncık’tan Getirilen Bayraklar, Yavuz Çıkarma Plajına Çıkarılarak, Bayrağı Adaya Çıkaracak Askere Teslim Edildi

Tören, Protokol Sırasına göre çelenklerin denize bırakılmasıyla başladı. Törende daha sonra, KKTC Yelken Motor Kürek Federasyonu tarafından Türkiye Aydıncık’tan getirilen bayraklar, Yavuz Çıkarma Plajına çıkarılarak, bayrağı adaya çıkaracak askere teslim edildi. Saygı Marşı ve Saygı duruşunun ardından, Türkiye’den getirilen Bayraklar çıkarma plajı yakınlarındaki adaya çıkarıldı. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ve özgürlük meşalesinin yakılmasının ardından adadaki meşale karaya çıkarılarak, Lefkoşa’da gerçekleşecek törene götürülmek üzere Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) öğrencilerine teslim edildi. Tören Karaoğlanoğlu Şehitliğinin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek bırakılması ve şehitlik anı defterinin imzalanmasıyla sona erdi.

GAÜ’lü Öğrenciler Tarafından Yavuz Çıkarma Plajı’ndan Getirilen Bayraklar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Teslim Edildi 


Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmigeçit töreni ise saat 09.30’da başladı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanmasıyla devam eden tören GAÜ’lü öğrenciler tarafından Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teslim edilmesiyle sürdü. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yaptığı konuşmalarla devam eden tören daha sonra halk dansları gösterisi ve resmigeçitle sona erdi. Resmi geçitte GAÜ’lü öğrencilerin yanı sıra Balkan U20 Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye adına 100 metre ve 4x100 metrede piste çıkan Kıbrıslı Türk atlet GAU American College öğrencisi Taygun Artan Özcihan’da bulundu.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlamalarında GAÜ İstanbul Yerleşkesi de Yerini Aldı

Ayrıca 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında, GAÜ İstanbul yerleşkesi, Taksim’de düzenlenen kutlama töreninde yerini aldı.