HUKUK FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

Caniklioğlu:“Hukuk Alanının En Yaratıcı Mesleği Avukatlıktır”

Caniklioğlu:“Hukuk Alanının En Yaratıcı Mesleği Avukatlıktır”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu, 5 Nisan Avukatlar günü ile ilgili açıklamada bulundu.


 


Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu yapmış olduğu açıklamasında, avukatlığın güzel ve hukuk alnında yaratıcı bir meslek olduğunu dile getirerek, avukatlık mesleği ile ilgili bilgi verdi. Caniklioğlu açıklamasının devamında şunları söyledi;


 


“Hukuk alanının en yaratıcı mesleği avukatlıktır. Herkese, bilhasla pratik zekalı ve özgüveni yüksek olan gençlere avukatlık yapmalarını tavsiye ederim. Avukatlar  mesleğe ilk başladığı zaman, yetki ve görev alanları biraz çeşitlenebiliyor. Zaman içinde Asli Ceza hakimi, Sulh Hukuk Hakimi, Ağır Ceza Hakimi, İdare Hakimi ve Ticaret Mahkemesi hakimi gibi özel uzmanlık alanlarında görev icra edebiliyor. Ama bir avukat, bütün bu alanlarda çalışan ve kendisini sürekli yenileyen, bilgisini sürekli tazeleyen ve tecrübesini arttıran bir kişidir. Bu yüzden avukatlık mesleğinin odaklandığı alanlar çok daha geniştir. Avukat; çok daha dinamik, çok daha uyanık olmak zorundadır. Ayrıca her mesleğin kendine özgü etik kuralları vardır ama, avukatlıkta bu etik kurallar çok daha yüksek standartlara bağlıdır. Avukatlar bir yandan hakimle, bir yandan iddia makamıyla, biryandan davalı veya davacı olarak hak sahibiyle doğrudan doğruya iletişim halindedir. Onun vekili sıfatıyla görev icraa etmektedir. Bir dava sürecinde avukat, bütün taraflarla aynı anda iletişim halinde en yoğun, mesleki olarakta en dinamik olması gereken taraftır. Biz yargılamayı; iddia, savunma ve hüküm makamı olmak üzere üçlü bir sacayak diye tanımlarız. Bu sacayaktan biri eksik olduğu zaman sacayak işlevini göremez. Üç ayağınında sapasağlam yerli yerinde durması lazım. Dolayısıyla savunma bu kadar önemli bir alandır. Avukatlıkta bu kadar kutsal ve onunla orantılı olarakta çok zor bir meslektir. Tüm Avukatların ve geleceğin avukat adaylarının gününü kutluyorum” dedi.