GAÜ: “Vakıflar İdaresi Ve UNDP Katkıları İle Büyük Hamamın Restorasyonu Tamamlandı.”

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ: “Vakıflar İdaresi Ve UNDP Katkıları İle Büyük Hamamın Restorasyonu Tamamlandı.”

Girne Amerikan Üniversitesi Kültür Miras Yönetimi Merkezi düzenlediği basın toplantısı ile Vakıflar İdaresi ve UNDP’nin katkıları ile restorasyonu tamamlanarak yeniden hizmete açılacak olan Tarihi Büyük Hamam Projesi ile ilgili bilgi verdi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Başkanlık Ofisinde gerçekleşen basın toplantısına GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar açılış konuşmasını yaparken Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksek Okulu (USBYO) Direktörü ve Uluslararası Turizm Eğitim Kurulu (INTEB) Başkanı Doç.Dr. İsmet Esenyel ile Büyük Hamam Yönetim ve Kültür Mimarı Deniz Paşayeva’nın proje ile ilgili bilgi verdiği basın bilgilendirme toplantısına GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün yanında Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner ile rektör yardımcıları ve Kültür Miras Yönetimi üyesi Emete Toros katıldı.
Akpınar : Kıbrıs Türk Toplumu Adına Vakıflar İdaresi ve UNDP’ye Teşekkür Ediyorum.”

Luzinyan Döneminden bir Latin Kilisesinin kalıntıları üzerine inşa edilen “Büyük Hamam’ın tarihin yaratmış olduğu yorgunluğun ve yıpranmışlığın izlerini büyük bir restorasyon projesiyle ve ciddi bir kaynak aktarımı yaratarak sağlayan Amerika Birleşik Devleti Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) finanse ettiği UNDP-ACTBirleşmiş Milletler Kalkınma Programına ve toplumsal sorumluluk bilinci ile restorasyon sürecine aktif olarak yön vererek önemli kültür varlıklarının gelecek nesillere bırakılmasında Vakıflar İdaresi ve yönetiminin önemli rol oynadığına vurgu yapan Serhat Akpınar, çıkılan ihalede Lala Mustafa Paşa Vakfı’ndan Vakıflar İdaresi’ne geçen “Büyük Hamam” ın yeniden hayata geçirilmesi, günümüze hazırlanması ve işletilmesi kararının Girne Amerikan Üniversitesi Kültür Miras Yönetimi ve GAÜ INTEB’e verilmesi noktasında Vakıflar İdaresine teşekkür etti.

Kültürel Miras Yönetimi Merkezinin kültürel varlıkların korunması ile ilgili projelerini sürdürdüğünü de ifade eden Akpınar, Vakıflar İdaresi ve UNDP’nin kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarının toplumsal tarih adına önemine dikkat çekti.
Üstün : “GAÜ Kültürel Miras Varlıklarının Korunmasını Misyon Edinmiştir.”

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün ise sorulan bir soru üzerine Girne Amerikan Üniversitesi’nin toplumsal sorumluluk bilinci ile kültürel ve tarihi varlıkların korunmasını ve gelecek nesillere aktarılamsını misyon olarak kabul ettiğini belirterek Kültürel Miras Yönetiminin projelerine devam edeceğinin altını çizdi.
“Tarihi Büyük Hamam Resmi Törenle Hizmete Giriyor”

Ayrıca düzenlenen toplantıda Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksek Okulu (USBYO) Direktörü ve Uluslararası Turizm Eğitim Kurulu (INTEB) Başkanı Doç.Dr. İsmet Esenyel ile Büyük Hamam Yönetim ve Kültür Mimarı Deniz Paşayeva restorasyon tamamlanarak yeniden hizmete açılacak olan Tarihi Büyük Hamam ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Tarihi Büyük Hamam 12 Aralık 2012 Çarşamba günü saat 15.30’da düzenlenecek resmi törenle hizmete girecek.