Medya Siyaset İlişkileri Paneli GAÜ’de Sona Erdi

Haberler

GAÜ'DEN

Medya Siyaset İlişkileri Paneli GAÜ’de Sona Erdi

Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye ve KKTC’de Medya Siyaset İlişkileri” konulu panel Dekan Prof. Dr. Şermin Tekinlap moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumun ardından sona erdi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kopngre Merkezinde gerçekleşen kapanış oturumuna BRTK Müdürü Özer Kanlı, Kıbrıs gazetesi köşe yazarı Akay Cemal, gazeteci yazar akademisyen Prof. Dr. Ata Atun, Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi gazeteci yazar Prof. Dr. Haluk Şahin ile gazeteci yazar Türkiye Basın Konseyi eski başkanı Oktay Ekşi konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de Medyanın Sorunları ile Medya ve Demokrasi İlişkisi: Dünyadan Örnekler konu başlıklarında Türk basın tarihi ve çoksesliliği ile basın özgürlüğünün gelişimi ile ilgili açıklamalar yapan Oktay Ekşi ve Prof. Dr. Haluk Şahin’in ardından söz alan Kuzey Kıbrıs medyasına yön veren kanaat önderleri ve gazeteciler medya ve siyaset ilişkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundular.
Özer Kanlı : “Medya Dünyayı Yönetmede Önemli Bir Araç. Ulusal Çıkarlara Dikkat Ederek Medya Konumlandırılmalı”

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Özer Kanlı panelde yaptığı konuşmada medyanın çokseslilik ve demokrasiye yaptığı katkının önemine işaret ederek BRTK’nın yayınları ile çokseslilik ve ülke demokrasi adına önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade etti. Medyanın dünyayı ve toplumları yönetme iddiasında olana kesimler için önemli bir araç olduğunun altını çizen Kanlı, medyanın konumlandırılırken ulusal çıkarların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Türk Mukavemet Teşkilatı ve Kıbrıs Türkü’nün haklı davasının propaganda aracı olarak yayın hayatına başlayan BRT’nin kamu yayıncılığı yanında mücadele tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirten Kanlı, KKTC Anayasası ile görev ve sorumlulukları belirlenen BRTK’nın anayasa dışına çıkmadan tarafsız olarak her görüşe ve kuruma söz veren yayın politikasını sürdürdüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Ata Atun : “Barack Obama Süpriz Şekilde Seçildi”

Öğretim görevlisi araştırmacı yazar Prof. Dr. Ata Atun, Barack Obama’nın ABD başkanı seçilmesinin süpriz olduğunu belirttiği konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Medyanın siyaset üzerinde siyasetinde medyanın üzerinde etkili olduğunu ifade eden Atun, politikacıların seçimlerde başarılı veya başarısız olmasında medyanın rolünün büyük olduğuna dikkat çekerek tutucu olan ve beyaza güven duyan ABD seçmenin Hillary Clinton yerine Barack Obama’yı seçmesinde medyada çizilen imajın etkili olduğunu savundu.

Politik kanat önderleri ve liderlerle yakın çalışmanın politik öngörüler içeren siyasi yazılardaki başarılarda önemli bir etken olduğunu ifade eden Atun, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’tan çok büyük bilgiler aldığını belirtti.
Akay Cemal : “Medya Siyasete Alet Olmamalı”

Genç iletişimcilerin bilgi ve habere ulaşmak için çok önemli imkanlara sahip olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Kıbrıs gazetesi köşe yazarı Akay Cemal, iletişim çağında bilgiye anında ulaşmanın haber için önemine dikkat çekti. Kıbrıs Türk basınının özellikle mücadele yıllarında bilgiye ulaşmada sayısız engel ve zorlukla mücadele ettiğini de belirten Cemal, Kıbrıs Türk medyasınının son yıllarda öenmli bir gelişim gösterdiğini ifade etti.

Medya ve siayaset ilişikisinin önemli olması yanında gazeteci ve iletişimcilerin meslek hayatında siyasete alet olmamalarının daha önemli olduğuna dikkat çeken Cemal, genç iletişimcilere meslek hayatlarında başarılar dileyerek konuşmasına son verdi.

Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye ve KKTC’de Medya Siyaset İlişkileri” konulu panel izleyenlerin sorularının ardından Girne Amerikan Üniversitesi Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şermin Tekinalp tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.