Yükseköğretime Yatırım Yoksulluğa Karşı En Önemli Silahımız

Haberler

GAÜ'DEN

Yükseköğretime Yatırım Yoksulluğa Karşı En Önemli Silahımız

KKTC’de ilk kez İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Dışişleri Bakanlığı ortak organizasyonunda düzenlenen “İİT’ne Üye Ülkelerde Yüksek Öğrenim Hizmetleri Forumu ve Sergisi” İslam ülkeleri ve ülke yükseköğretimi adına önemli sonuçlar ortaya koyarken Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar forumda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) üye ülkelerde yüksek öğretimin gelişimi ve bütünleşmesini ileri düzeylere taşımak adına düzenlenmiş olan bu forumların İslam Konferansı Örgütü ve üye ülkeler arasında yapıcı bir diyalog ve bilim köprüsü inşa edecek olmasının önemine işaret eden Akpınar, forumun İslam ülkeleri yükseköğretimini daha ileriye taşıyacağını belirtti.
“Değerlerimiz ile Bilgimizi Paylaşmalıyız”

İslam Birliği Teşkilatı (İTT) ve Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen forumun İslam dünyası yükseköğretim kanaat önderleri ve liderlerini bir araya getirmesinin yükseköğretimin geleceği ile ilgili planların belirlenmesine olanak tanıyan uluslar arası bir platform olduğunu ifade eden Akpınar, daha iyi bir gelecek ve yapı için değerlerin ve bilginin paylaşılmasının önemine dikkat çekti.

İKÖ’ne üye ülkelerde yüksek öğretimin büyük oranlarda bilimsel büyüme potensiyeline sahip olduğunun altını çizen Akpınar, forumun İslam ülkelerindeki yükseköğretim ve bilimsel bilgi potansiyeli kullanmak ve daha sağlam yapılar kurarak yükseköğretimin gelişimi adına önemli sonuçlar doğuracak stratejileri belirlemede önemli bir başlangıç noktası olduğunu kaydetti.
“Yükseköğretime Yatırım Yoksulluğa Karşı En Önemli Silahımız”

İslam ülkeleri ve İKÖ’ne üye ülkelerin hepsinde aynı zenginlik ve refah düzeyinin olmadığına da dikkat çeken Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü :

“Üye ülkelerde yüksek öğretime yapılan yatırım yoksulluğa karşı da elimizde ki en önemli silahtır. Çünkü yüksek öğretim, birçok üye ülkede, ekonomik kalkınmanın en önemli temel taşlarından birisidir. Forum, yükseköğretim, gelişim ve gelişim önündeki en büyük engellerden biri olan yoksulluk ile ilgili bir çok sorunu iş birliği içinde çözmemize olanak sağlayacak yolları belirlememizde yardımcı olacaktır. Bugün burada bir eğitim girişimcisi olarak en büyük dileğim bu uzun ve zorlu yolda, benim gibi daha profesyonel kişilerin,uygarlık ve gelişim adına yükseköğretime büyük bir tutkuyla emek vererek, ellerinden gelenin en iyisini yapmalarıdır. Gelecek için bizim gibi eğitmenleri ve yüksek öğretime gönül vermiş kişileri bir araya getirerek, önümüzde ki sorunları nasıl ele almamız gerektiğini ve gelecek planlarımızı belirlememize olanak tanıyan bu platform, İKÖ ve bizler için önemli bir niteliğe sahiptir. Sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve İKÖ Konseyi ile Dışişleri Bakanlığına en içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum.”
“İslam Ülkeleri Yükseköğretim Akademik Kredi Transferini Oluşturmalıyız”

İKÖ’nün üniversite öğrencileri için verdiği emekler ve sağladıkları burs programının Kuzey Kıbrıs yükseköğretim ve üniversiteleri için anlamının büyük olduğunu belirten Akpınar, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “lütfen değerlerinizi paylaşın” sözüne atıfta bulunarak gelişmekte olan dünyamız ve birbirine daha da yakınlaşan İslam ülkeleri için mesajın yeni bir dönemin başlangıcı ve İKÖ üyelerine özel bir projenin habercisi olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği yüksek öğretim sisteminin Bolonga süreci ile birlikte bütünleştiğini ve sistemini ulusal sınırlarının ötesine genişleterek bir yüksek öğretim kuşağı yarattığına değinen Akpınar, İslam ülkelerinin kendi yüksek öğretim kurumları için bütünleştirici bir sistem belirleyerek İslam ülkeleri yükseköğretim kurumları arasında ortak akademik kredi transfer sisteminin oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Ortak akademik kredi sistemine ICTS (İslam Kredi Transfer Sistemi) adını verilmesini de öneren Akpınar, sistemin İKÖ’ne üye ülkeler arasında yüksek öğretim potensiyelinin gelişim ve büyümesi için yeni fırsatlar yaratmasına ve İslam ülkeleri arasında yoksullukla mücadelede önemli bir işbirliği iradesini ortaya çıkaracağını ifade etti.
“Değerlerimiz Farksız ve Doğduğumuz Günden Beri Bir Bütünüz”

Eğitimi temel alan bir ekonomi inşa etmek adına üye ülkeler; ICTS sistemi içerisinde yüksek öğretim sistemimizin tanıtılmasında ortak bir yarar sağlamak için işbirliği ile hareket etmesinin ülke yüksek öğretim kurumlarının dünya standartlarında kurumlar arasında lider güç olmasına olanak sağlayacağının altını çizen Akpınar, Girne Amerikan Üniversitesi’nin tüm üye ülkeleri ve İslam ülkelerini gelecek nesillere yatırım yapmak için işbirliğine davet ettiğini belirterek şunları söyledi : “ICTS sistemi ortak geleceğimiz için bize daha fazla değer kazandıracaktır. Hepimiz aynı dili konuşuyoruz. Demek istediğim hepimizin değerleri temelde aynı, aynı kültürel zenginliğe sahibiz ve doğduğumuz günden beri bir bütünüz. Öyleyse neden bir bütün olarak emek verip, gelecek nesillerimize yatırım yapmayalım?.”

Forumun ülke tanıtımı ve ambargoların kırılmasında dünyaya önemli mesajlar verdiğinin de sözlerine ekleyen Akpınar, forumun Kuzey Kıbrıs üniversitelerine önemli katkılar yaptığını ifade ederek yükseköğretimin ve bilimin evrensel gücünün bir kez daha anlaşılmasında önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurguladı.