İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞİM KONTROLSÜZ OLMAYA BAŞLADI

Haberler

GAÜ'DEN

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞİM KONTROLSÜZ OLMAYA BAŞLADI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İşletme Kulübü tarafından “Ekonomi Söyleşileri” başlığı altında düzenlenen 3. Söyleşi, “Girne’de Gelişen İnşaat Sektörü ve İş Güvenliği” konu başlığında, Özyalçın İnşaat’tan Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ledün Caymaz, Mimar/Şantiye Şefi Nedim Tekbaş , Mühendis/Şantiye Şefi Ersal Berberoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti.
Halkla İlişkiler ve Pazarlama Sorumlusu Ledün yaptığı konuşmada, Özyalçın inşaat’ın 25 senelik bir geçmişi olduğunu belirterek, yalnızca inşaat sektöründe değil, bunun yanında, akaryakıt ve otomotiv sektöründe de hizmet verdiğini ifade etti.

Berberoğlu: “Artan Arz ve Talebi Mevcut Altyapı Kaldırmayacaktır”
Mühendis Şantiye Şefi Ersal Berberoğlu konuşmasında, “Ada genelinde talep fazlası bir üretim var. Sadece Özyalçın inşaat olarak değil, ada genelinde bu var. Bu gelişim aslında biraz kontrolsüz olmaya başladı. Altyapısal kapasite onbin kişilikse; biz şuan yüzbin konut yapıyoruz. Bunlar ilerde sıkıntılarda yaratabilir. Bunun yanında daha kaliteli daha ekonomik daha çevre dostu binalara yönelmemiz lazım. Girne’de denizin olması, turizmin olması, öğrencilerin çok olması ve kiralanması daha kolay olduğu için insanlar ilgi gösteriyorlar. Hem yaşam hem de yatırım için. Fakat en kısa sürede bir şehircilik planlaması ile Girne’ye müdahale edilmesini umuyoruz. Aksi takdirde artan arz ve talebi mevcut altyapı kaldırmayacaktır ve şehir çarpık bir şehirleşme yolunda ilerleyecektir. 
Berberoğlu konuşmasının devamında, öğrencilere yönelik tavsiyelerde bulunarak şunları ifade etti; “İş gücüne bakacak olursak üniversite mezunlarımız çok var ve hep yurt dışını tercih ediyorlar. Bu yüzden yurt dışından işçi almak durumunda kalıyoruz. Ada genelinde kalifiye eleman eksiğimiz var. Aslında sadece üniversite mezunları değil lise mezunlarının bile faydalanabileceği devlet tarafından verilen eğitimler var, bunlara daha çok önem verilmeli.

Tekbaş: “İş görüşmelerinde o işi istediğinizi karşınızdakine hissettirmeniz lazım”
Mimar Şantiye Şefi Nedim Tekbaş ise konuşmasında,“İş kazaları en fazla inşaat sektöründe oluyor. Bunun için inşaat sektöründe bu konu ayrıca bir önem taşıyor. İş sağlığı ve güvenliği en başta insanın kendisini korumaya almasıyla başlar. Çalışan bir kişi hatta her insan kurallara uyarsa, hem çevresini; hemde kendini güven ve koruma altına alır. İş güvenliği konusunda devletin rolüde çok büyük. Bir kere devlet yaptığı yasa ve tüzüklerle bu işin başıdır. Geçtiğimiz yıllarda çalışmalar biraz zayıftı ama, bu dönemde devlet bu konuda çok ciddi bir şekilde bu konuyu ele aldı. Denetimler sıklaştı ve uyarılar yapıldı. Devlet bu konuya önem verdikçe inşaat sahipleride kurallara uygun bir şekilde düzenli inşaat yapmaya başladı. Üniversite hayatında okurken çalışmak da tam anlamı ile iş tecrübesi değildir. Kendinizi sosyal alanlar da geliştirerek bu alanlar da aktif olarak gelişebilirsiniz. Her sosyal aktivitenin size ileri de mutlaka bir getirisi vardır. Unutmamalıyız ki yaptığımız işlerin kısa bir zaman sonrasında verimini alırız. İş görüşmelerinde o işi istediğinizi karşınızdakine hissettirmeniz lazım.

Halkla İlişkiler ve Pazarlama Sorumlusu Ledün Caymaz ise açıklmasında; öğrencilerin, işletme kulübü gibi kulüplere katılmasının ve staj yapmasının oldukça önemli olduğuna değinerek, başka bir bölümü denemek ve ya master yapmak için hiçbir zaman geç olmadığını söyledi.