“Kent Tasarımında İnsan Hakları İhlal Edilmemeli”

Haberler

GAÜ'DEN

“Kent Tasarımında İnsan Hakları İhlal Edilmemeli”

“Kent Tasarımında İnsan Hakları İhlal Edilmemeli”

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından organize edilen, Millenium Kompleks Senato Kongre Salonunda “Mimarlık ve İnsan Hakları” konulu seminer gerçekleştirildi.

GAÜ TV’den canlı yayınlanan seminere Tayland King Mongkut Üniversitesinde Graeme Bristol konuşmacı olarak katıldı. Kent içinde konumlanan farklı sosyal grupların insani hakları ve mimarinin gelişiminin farklı bir perspektiften irdelendiği seminerde Tayland’daki tsunami felaketi ve kentsel yıkımların insan üzerindeki etkileri tartışıldı.

“Kent Tasarımında İnsane Hakları İhlallerini Engellemek İçin Master Plan Ölceğinde Tasarımlar Yerini Küçük Ölçekli Tasarımlara Bırakmalı”

İnsanların kendi çevreleri konusunda karar verme hakkına değinen Biristol, insanların karar alma mekanizmalarına katılım hakkı çerçevesinde mimarlar ve tasarımcıların katılımcı tasarım yöntemleri uygulayarak bu sorumluluğu yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çekti. Konut hakkı ve kent hakkı çerçevesinde zorla tahliyeler vasıtasıyla ortaya çıkan insan hakları ihlallerinin önüne geçebilmek için master plan ölçeğinde tasarımlara karşı küçük ölçekte tasarımlar yapılması gerektiğini vurgulayan Bristol, tasarımlarda turistlerin değil bölge sakinlerinin isteklerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Sunumda Tayland'da tsunami sonrasında Bangkok'daki bir yoksun bölge için King Mongkot Üniversitesi öğrencileriyle geliştirdikleri projelerden örnekler veren Bristol, insan haklarının sadece hukuk disiplinin konusu olmadığını, tüm sosyal alanlarında olduğu gibi mimarlığın da konusu olduğunu öne sürdü.

“Mimarlık Seminerleri Yereli Düşünmek: İstanbul Küreselleşme Projesine Muhalefet Konulu Seminer İle Devam Edecek”

Mimarlık disiplini ve ilgi alanları konularında mimarlık ile ilgili küresel tartışmalara katkı koymak ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşımak amacıyla düzenlenen seminerler dizisi Yereli Düşünmek: İstanbul Küreselleşme Projesine Muhalefet, Güney Kentlerinde Küreselleşme ve Kentsel Gelişim: Bir Değerlendirme, Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi, Kamusal Mekan ve Demokrasi, Cezayir'de Le Corbusier, Sosyal Sürdürebilirlik Bağlamında KKTC'de Konut Üretiminin Eleştirel Analizi ve İnşaat Öncesi Politikaları konulu seminerler ile her hafta Cuma günü saat 12.00’de GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda devam edecek.