GAÜ 25. Yil Mezuniyet Töreninde 21 Farkli Ülkeden 815 Mezun

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ 25. Yil Mezuniyet Töreninde 21 Farkli Ülkeden 815 Mezun

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 25. yıl mezunları düzenlenen törenle diplomalarını alırken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a da onursal doktora payeleri verildi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nden 2009-2010 akademik yılında ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan 815 öğrenciye Girne Amfitiyatro’da düzenlenen törenle diplomaları verildi. Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na “siyasal bilimler ve kamu yönetimi” alanında; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a ise “uluslararası ilişkiler” alanında onursal doktora payeleri takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na “KKTC’nin kurulması ve gelişiminde yaptığı siyasi mücadele ve Kıbrıs’ın ilk üniversitesi GAÜ’nün kuruluşu ile Yükseköğretim Yasası’nın oluşumu ve onayında gösterdiği çalışmalardan dolayı”; Bağış’a ise “Kamu yönetimi ve siyaset bilimi ana bilim dalında, özelde toplumsal haklar, genelde insan hakları için yaptığı çalışmalar ve Türkiye’nin yeniden yapılanması ve AB uyum sürecinde gösterdiği siyasi çalışmalar ile ülkesine yaptığı katkılardan dolayı” doktora verildiği açıklandı.

Eroğlu’na ve Bağış’a payeleri Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner tarafından takdim edildi.

Konuşmaların yapıldığı törende Rüya Taner de resital sundu. Mezun öğrenciler adına Azaliah Mapombere konuşma yaptı ve bölüm birincileri mezuniyet kütüğüne adlarını çaktı.

Tören, üniversitenin önlisans, lisan ve lisans üstü master programlarını tamamlayan öğrencilere diplomaları verilmesiyle sona erdi. Derece alan öğrencilere diplomaları Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve protokle dahil diğer zevat tarafından verildi.

GAÜ Mezuniyet Töreni’ne, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, TC Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış TC Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Maliye Bakanı Ersin Tatar, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı İlkay Kamil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, GAÜ Müteveli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, GAÜ Başkan Yardımcısı, Kuzey Virginia Kıbrıs Rektörü Doç. Dr. Ron French, Başkan Yardımcıları Olgun Üstün, Cemile Ş. Esenyel ile üst düzey yetkili, akademisyen ve öğrenciler ile veliler katıldı.
Doç. Dr. Ron FRENCH: “5 YIL SONRA İNGİLİZCE BİLMEK BİR AVANTAJ SAYILMAYACAK, İNGİLİZCE BİLMEMEK DEZAVANTAJ SAYILACAK”

GAÜ Başkan Yardımcısı ve Kuzey Virginia Kıbrıs Rektörü Doç. Dr. Ron French, 25. yılında yeni Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve bakanların kendileriyle olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti ve seçimlerdeki başarısını kutladı.

KKTC’de üniversitelerin varlığının ve yüksek eğitim düzeyinin saygıyla karşılandığını belirten French, ancak Türkiye dışındaki ülkelere göre “KKTC’nin olmadığını” kaydetti.

French, İngilizce’nın Kıbrıs’ta ana dil olmasa da iletişim dili olduğunu belirterek, öğrencilerin kaçta kaçının İngilizceyi duyup anlayıp konuşma yeteneği olduğunu sordu ve el kaldırmalarını istedi. Daha sonra aynı soruyu öğrencilerin ailelerine soran French, 5 yıl sonra İngilizce bilmenin avantaj değil, bilmemenin dezavantaj sayılacağını kaydetti.

Canterbury kampusunun hayata geçmesinde katkısının olmasından son derece mutlu olduğunu söyleyen French, mezun olan öğrencilerden de master ve doktora yaparak ellerindeki fırsatı iyi kullanmaya çağırdı.

French bu tip üst lisans eğitimlerin başka ülkelerde daha pahalıya mal olabileceğini de hatırlattı.
Prof. Dr. Yıldırım ÖNER: “815 ÖĞRENCİMİZİ UĞURLARKEN HEDEFİMİZ 2000 YENİ ÖĞRENCİ”

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, bugünkü törenle 815 öğrenciyi mezun edip iş hayatına ve ülkelerine uğurladıklarını, 68 ülkeden öğrenciyi, 24 ülkeden öğretim üyesinin katkısıyla yetiştirdiklerini söyledi.

YÖK ve YÖDAK onaylı programlardan en çağdaş ve donanımlı şekilde düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan, eleştiriye açık, tartışmaktan ve uzlaşmaktan çekinmeyen, özgüvenli ve laik düşünceli gençler yetiştirdiklerini anlatan Öner, “25 yıl önce sadece KKTC’nin değil adanın ilk üniversitesi olarak kurulan böyle bir üniversiteden mezun olmanın bir diğer şansı, bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve TC Devlet Bakanı Egemen Bağış’a fahri doktorların sunulacağı günde diploma alma onuruna sahip olmalarıdır” dedi.

Eroğlu ve Bağış’a teşekkür eden Öner, 25. yılın çok yoğun geçtiğini belirterek, yıl boyunca yaptıkları çalıştaylar, seminerler ve diğer faaliyetlerle ilgili bilgiler aktardı.

Açılımlarına “3 ada tek üniversite” sloganı kapsamında İngiltere’de Canterbury’de açtıkları ve Eylül 2010’da Singapur açacakları kampuslarıyla devam ettiklerini kaydeden Öner, 815 öğrenciyi uğurlarken yeni eğitim yılında 2 bin yeni öğrenci almayı planladıklarını söyledi.

Öner, GAÜ diplomalarının tüm ülkelerde geçerli olduğunu kaydederek, mezunları ve ailelerini kutladı.

Mezunların bilgilerinin demode olmaması için sürekli bilgi tazelemesini isteyen Prof. Dr. Yıldırım Öner, yeni mezunlara aklın ve mantığın yolunda çok çalışarak, etik kurallardan ödün vermeden, başarılarıyla gurur duyarak çalışmalarını öğütledi ve şans diledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş EROĞLU: “NEREDEN NEREYE GELDİĞİMİZİ BİLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, onursal doktora payesini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, GAÜ’nün 25. yılında 815 öğrencinin mezun olduğu gecede onursal doktora almaktan onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

GAÜ’nün kuruluşunu ve ilk yıllarını hatırladığını kaydeden Eroğlu, KKTC’de ne kadar üniversite varsa tümünün kendi başbakanlığı döneminde kurulduğunu, çünkü KKTC’nin itici gücünün hizmet sektörü olmasına ve ülkeyi turizm ve üniversiteler ülkesi yapma kararı aldığını belirtti. Eroğlu o günden beri tüm hükümetlerin bu politikayı sürdürdüğünü, bugün 6 üniversitenin faaliyet gösterdiğini, bazılarının da kampus kurma faaliyeti başlattığını kaydetti.

“KKTC zorluklar içinde kurulmuş bir devlettir. Nerelerden nerelere geldiğimizi hepimiz biliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, GAÜ’den mezun olanların da bunları öğrendiğini belirtti.

GAÜ’de eğitim gören 68 ülkeden gençlerin bir bakıma bu ambargoları kırdığını; bunun daha da detaylandırılması, gençlerin spor müsabakalarına katılması, uçakların direkt uçabilmesi, limanlara değişik ülkelerin vapurlarının gelebilmesi gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “İnşallah Avrupa ülkeleri bu insanlık ayıbını uygulamaktan vazgeçer” dedi.
KKTC Başbakanı İrsen KÜÇÜK: “ANAVATAN’IN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR”

Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Devlet Bakanı Bağış’a teşekkür ederek, “Anavatan’ın desteğini bir kez daha halkımıza ulaştırdılar” dedi.

Bağış’ın, Türkiye’nin ve Başbakanının verdiği desteği bir kez daha duyurması ve kendilerine güvenden dolayı teşekkür eden Küçük, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlar ve ambargoların kalkması için yapılan çalışmalarda ve haklar alınıncaya kadar beraber mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Küçük, GAÜ’nün 25 yıl öncesini gayet iyi hatırladığını ifade ederek, Memduh Erdal ve eşini kutladı; üniversitelerin bugünlere gelmesinde Anavatan’ın; ambargoların delinmesine ve ekonomik sıkıntılarının aşılmasına da öğrencilerin katkısına teşekkür etti ve mezunları kutladı.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ: “İZOLASYONLARI BİZ KALDIRDIK DİYORSUNUZ, KUTLUYORUM”

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 25. mezuniyet töreninde konuşan Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, mezunları kutlayarak büyük iş başardıklarını söyledi.

Gençlerden çok büyük beklentisi olan milletleri için de çok önemli aşamaya gelindiğini kaydeden Bağış, “Bundan sonra barış için, insanlık için sizden önce bu yoldan geçen insanlar gibi çok önemli katkılar sağlayacaksınız” dedi.

Bağış, 50 öğrenciyle eğitime başlayan GAÜ’nün bugün 6 bin öğrencisiyle aslında hiçbir şeyin zor olmadığını adeta haykırdığını, 68 değişik ülkeden 6 bin öğrencinin dünyaya dostluk, kardeşlik, barış, mesajı verdiğini kaydederek, “’İzolasyonları biz kaldırdık’ diyorsunuz sizi kutluyorum” diye konuştu.

Mezun gençlerin izolasyonu kaldırdığını, bundan sonrasını da kendilerinin gerçekleştireceğini belirten Egemen Bağış, büyük birikimleri bulunan bir devlet adamı olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun seçildiği gün dünyaya “KKTC masadan kaçan taraf olmayacak, biz barış için diplomatik yollarla elimizden geleni yapacağız, benden evvelki Cumhurbaşkanı Talat’ın bıraktığı yoldan devam edeceğim” diyerek çok önemli bir mesaj verdiğini söyledi.