YÖDAK İLİŞKİLERİNİ DOĞRU BİR ZEMİNE OTURTMALI

Haberler

GAÜ'DEN

YÖDAK İLİŞKİLERİNİ DOĞRU BİR ZEMİNE OTURTMALI

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri ve Girne Milletvekili, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, katıldığı bir tv programında değerlendirmelerde bulunarak, YÖDAK Krizi, iklim değişikliği ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Yasa Önerisi konularına değindi.

KKTC etkili bir yükseköğrenim politikasının olmamasını her platformda vurgulayan Akpınar, YÖDAK’ta ciddi değişikliklere gidilmesi gerektiğinin altını çizerek, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlardan araştırma adasına dönüşmesi gerektiğini belirtti. Akpınar, “DP olarak yükseköğrenimde iç politikamızın belirlenmesi noktasında bir takım hedefler ortaya koyduk ve uluslararasılaşmaya önem verdik. Nüfus oranımızın ilerleyişine de bağlı olmak suretiyle bir takım düşünceler ürettik. Her türlü bilimsel yayınlar ve araştırmalar düzeyinde uluslararası toplum ve bilim alanlarında üniversitelerimiz ile iş birliğine imkan sağlanmalı” dedi.

YÖDAK İŞLEVSEL HALE GETİRİLMELİ

YÖDAK içinde yaşanan bir takım sıkıntıların yükseköğrenime de sıçradığını ve sorunlar yarattığını aktaran Akpınar, “YÖDAK’ın YÖK ile ilişkilerini doğru bir zeminde tutması gerekiyor. Bunun için de öncelikle YÖDAK, sorunlarını çok süratli bir şekilde çözmek durumundadır. YÖDAK Başkanının kendi kurumu ile uzlaşı ve barış oluşturması gerekiyor.  Çünkü, Dünyanın hedef alındığı evrensel düşüncede hareket edecek kurum açılarına çok ciddi bir şekilde ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

YÖDAK’ın daha işlevsel hale getirilmesi için tarafsız bir kurum olması gerektiğini savunan Akpınar, “YÖDAK Yasası’nın ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor. Belirli üniversiteler YÖDAK’ı kontrol etmeye çalışıyor.  Cumhurbaşkanı tarafından ataması yapılan YÖDAK Başkanı’nın yazılı bir sözleşmeye dahil edilmesi ve  taraflı davranması konusunda bir takım sonuçların olması gerekiyor. Atamaların dikkatli, tarafsızlık ilkesine tamamıyla uyum sağlayacak üyelerin oluşmasına imkan sağlamalıyız.  Ancak ne yazık ki şu anda bu böyle değil” diye konuştu.

 

YASA YAPICILAR GEREKLİ GÖRDÜĞÜ TAKTİRDE DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR

KTMMOB’nin (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne tepki gösterdiğini ve bu konuda şahsının hedef alındığını da dile getiren Akpınar, ‘bilgisizce yapılan bir uygulama’ yönündeki eleştirilere yanıt verdi.  Akpınar, “Manipülatif yaklaşımlarla kamuoyunu algı yönetimi ile etkilemeye çalışmak doğru olmayacaktır. Ne hükümetimizin ne de KKTC devletinin birliği ve odaları böylesi bir yok sayma girişiminde duruşu olmamıştır.  Yasa önerisine imzamı attıktan sonra milletvekilliği statüme kadar çok ciddi söylemleri, itibarsızlaştırışı ifadeler ve ithamlar oluştu. Bunlar kabul edilemez. Yasa yapıcılar geçmişte bu yetkilerle nasıl birliğimizi, odamızı donatmışlarsa aynı şekilde yasa yapıcılar,  gerekli gördüğü taktirde de değişikliği yapabilir durumdadır” diyerek imtiyazlara sahip bir birliğin devletin almak durumunda kaldığı karara bu denli sert bir çıkış ortaya koyması ve şahsının hedef alınmasının kabul edilebilir bir duruş olmadığını söyledi.

 

 YENİ DÜNYA DÜZENİNE UYUM SAĞLAMALIYIZ

Küresel iklim değişikliği ile ilgili tüm dünyanın önlemler almaya başladığına dikkat çeken Akpınar, KKTC’nin de yenidünya düzeninde yer alabilmesi için süratli bir şekilde müdahil olması gerektiğini belirterek,  “Denizlerimizdeki yükselmeler başladı, buzullar eriyor, biyolojik çeşitlilik azaldı, Dünya küresel iklim değişikliğinin bizden neleri alacağının farkında değiliz. Bunu halkımıza anlatabilmemiz lazım. İç hizmet ve eğitim programlarını hazırlamamız gerekiyor, yerel yönetimlerin bu sürece hazırlanması gerekiyor.  Sıfır emisyon alışkanlığını kazandıracak tüm tedbirleri almamız gerekiyor.   Yeni dünya düzeninde yer almak istiyorsak KKTC’nin de süratli bir şekilde konuya müdahil olması gerekiyor” dedi.