AKPINAR: GAÜ SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇTİ

Haberler

GAÜ'DEN

AKPINAR: GAÜ SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇTİ

 

AKPINAR:   GAÜ SINIRLARIN ÖTESİNE GEÇTİ

Girne Amerikan Üniversitesi bu yıl akademik yıl açılışını ‘Küresel Sağlık ve Kültür Ekseninde Bilinçli Farkındalık’ temasıyla yaptı

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 2022-2023 akademik yılı açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Girne Amerikan Üniversitesi bu yıl akademik yıl açılışını yeni bir tema ve vizyonla gerçekleştirdi. GAÜ, her yıl farklı bir konu ile topluma bilimsel ve sosyal katkı sağlamakta ve yön veriyor. GAÜ’de bu yıl: ‘Küresel Sağlık ve Kültür Ekseninde Bilinçli Farkındalık’ teması seçildi. Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre,   Demokrat Parti Girne Milletvekili ve GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Çevre Kültür Bakanı Fikri Ataoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ve YÖDAK Başkanı Turgay Avcı da katıldı. 

GAÜ Spectrum Kongre Merkezinde düzenlen Akademik Açılış Töreni'nde ilk konuşmayı GAÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Haydar gerçekleştirdi.

Haydar konuşmasına Bartın’da meydana gelen maden ocağında hayatını kaybedenleri anarak yakınlarına baş sağlığı diledi. 

Girne Amerikan Üniversitesi hakkında bilgi veren Haydar,   GAÜ’nün birçok ilke, akademik başarıya imza attığını ve Yüksek Öğretime katkılar ortaya koyduğunu vurguladı. 

 


"YIL BOYUNCA BİR ÇOK ETKİNLİK DÜZENLENECEK"

KKTC’nin ilk üniversitesi olan GAÜ’nün 13 fakülte, 5 yüksekokul, 2 meslek yüksek okulu, araştırma laboratuvarları, tecrübeli akademik kadrosu ve teknolojik altyapısı ile örnek bir üniversite olduğunu belirten Haydar, 135 farklı ülkeden gelen öğrencilerle birlikte farklı kültürlerin buluştuğu bir merkez haline geldiğini söyledi. 

GAÜ’nün sunduğu imkanlar ve ortamla birlikte eğitimin yanı sıra sosyal, kültürel ve diğer aktivitelerle gelişim sürecine katkı sağladığını belirten Haydar, eğitim sürecinde kurulacak dostlukların, insan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.  Haydar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa, orada itimat ve itaat vardır” sözünü hatırlatarak, başarıya giden sürecin önemine işaret etti. 

2022-2023 Akademik yılında ‘Küresel Sağlık ve Kültür Ekseninde Bilinçli Farkındalık’  ekseninde üniversitenin temasını belirlediğini kaydeden Haydar, bu tema çerçevesinde yıl boyunca birçok etkinliğin düzenleneceğini dile getirdi. Hayda “Bilinçli farkındalık düşüncelere, 

 

alışkanlıklara yeni ve yargısız bir gözle yaklaşma becerisini geliştirme olarak özetlenebilir” dedi.  Haydar, bunun başarılmasıyla hayat kalitesinde pozitif yönlü etki sağlanacağını belirtti.

Haydar, tema çerçevesinde yoğun ve değişken bilgi akışından dolayı dağılmış dikkatin seçilen konulara odaklanmasını sağlayarak sağlıklı, kültüre   sahip çıkan toplumlar oluşmasına katkı sağlamanın hedeflendiğini ifade etti.

Haydar, “Başarılı olmak başaracağım diye kararlılıkla yola çıkmak ve hedefe ulaşıncaya kadar aynı kararlılıkla yola devam etmekle mümkündür” yeni akademik yılda öğrencilere başarılar diledi. 

 

Demokrat Parti Girne Milletvekili ve GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar,Girne Amerikan Üniversitesi'nin 38. yılında eğitim meşalesini olabildiğince çok öğrenciye ulaştırabilmek için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Akpınar, Girne Amerikan Üniversitesi'nin Girne’yi dünya için bir çekim merkezi haline getirebilmek için uğraş gösterdiğinive KKTC'yi  de dünyayla buluşturmayı başarmış bir üniversite olduğunun gururunu yaşadıklarını belirtti.  Akpınar, kampüsüne geri dönmüş öğrencileri ve yeni katılan öğrencilerin hepsini sevgiyle selamlayarak; "Evinize hoşgeldiniz!" dedi. 

Girne Amerikan Üniversitesi’nin kurulduğu günden bugüne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilklerin üniversitesi olduğunu ve aynı zamanda 50.nci yılına ilerlerken başarıları, gelişim süreci, uluslararası girişimleri ile sınırların ötesine geçmeyi başarmış bir üniversite olduğunu vurguladı. 

Akpınari Girne Amerikan Üniversitesi'nin 38'nci yılını tamamlayıp 50'nci yılına doğru yola çıkmasının bu coğrafya için hatırı sayılır bir başarı olduğunun altını çizerek; "Bu başarıda GAÜ Küresel Ailesinin her bir bireyinin imzası ve alın teri vardır" şeklinde konuştu.

Ülkenin özel siyasi durumuna boyun eğmeden, eğitim ve eğitim hakkının siyasetin gölgesinde kalmaması için hem kendi adına hem de ülke adına büyük fedakarlıklar, emekler sarf ettiğini ve etmeye de devam edeceklerinin altını çizen Akpınar, bundan iki yıl önce Amerika’nın en önemli araştırma üniversitelerinden biri olan Arizona Üniversitesi ile başlattıkları işbirliği anlaşmasının kendilerine uluslararası kabulde doğru yolda olduklarını belirttiğini söyledi. Üstlendiği eğitim misyonu dışında Girne Amerikan Üniversitesi ailesinin her yıl enerjisini önemli bir temaya adadığını da vurguladı.

Akpınar, yıl boyunca çeşitli akademik ve sosyal etkinlikte bu temanın yansımalarını göreceklerini, hakkında konuşacaklarını söyleyerek: "Bu yılki tem:: Küresel Sağlık ve Kültür Ekseninde Bilinçli Farkındalık" dedi.

Pandemi süresince ruh sağlığı ve psikolojik sağlık kadar fiziki sağlığında önemini vurgulayan Akpınar;  "Yalnız, veya endişe içinde, sevgiden yoksun yaşayan bireylerde “iyi oluş”tan veya “wellbeing”den bahsedemeyiz" ifadelerini kullandı.

 

Akpınar; "Bütünsel sağlık kavramını hem bireyler hem de toplum için pekiştirmek, toplumsal hoşgörü ve huzur ortamının oluşabilmesi için büyük önem taşıyor. Bilinçli farkındalık, veya Mindfulness ile bireysel olarak kendi iç dünyamızda bulabileceğimiz dengeye toplumsal olarak, hatta dünya olarak ihtiyacımız var. Bu yılki tema altında GAÜ öğrencileri ve Akademisyenlerinin organize edeceği etkinliklerde yeniden bir araya gelmeyi dört gözle bekliyorum" diye de konuştu.

 

"YÖDAK ÜNİVERSİTELER İÇİN VARDIR"

 YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’da konuşmasında KKTC’nin ilk üniversitesi  GAÜ’nün yeni akademik yılının açılışında bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Avcı konuşmasında şunları kaydetti: “YÖDAK üniversiteler için vardır. YÖDAK, KKTC’nin Yüksek Öğretiminin beklenen, özlenen uluslararası kalite standartlarına ulaşması ve bulunduğu yerden daha ileriye taşınması için vardır.” 

Avcı, YÖDAK’ın tanımında denetleme, koordinasyon ve planlama olduğunu fakat esas görevinin üniversitelerle birlikte paydaş ve bir bütün olarak KKTC’yi bulunduğu yerden daha ileri götürmek olduğunu dile getirdi. 

KKTC’deki en güçlü alanlardan birinin Yüksek Öğretim olduğuna işaret eden Avcı, öğrencilerin KKTC’nin tanıtımında önemli rol oynadığını belirtti. Avcı, “KKTC’ tanıtımın esas gücü 120 bini aşkın mezunu ve ülkede okuyan 100 bine yakın öğrencidir. Bu öğrenciler bizim temsilcilerimizdir” diye konuştu.

Siyasetçilere de seslenen Avcı, şu ifadelere yer verdi: “Yüksek öğretime, üniversitelere ve öğrencilerimizin daha huzurlu ve güzel imkanlarla eğitimlerini almaları için gösterilen gayretin daha ileri gitmesi gerekir. Öğrenci varsa üniversite vardır. Üniversite varsa YÖDAK vardır. Bunu doğru algılamak gerekiyor” dedi.

GAÜ’nin geçmişten bugüne önemli bir yol katettiğini dile getiren Avcı, GAÜ’nün ortaya koyduğu ‘Küresel Sağlık ve Kültür Ekseninde Bilinçli Farkındalık’  temasının önemine vurgu yaptı. 

“Öğrenmenin yaşı yoktur” diyen Avcı, öğrencilere seslenerek şunları kaydetti: “Bir hoca olarak size sınıfta öğrettiklerin dünyada rekabet için yeterli değildir. Dünyada rekabet edebilmek için teknoloji ve iletişim ağlarını güçlendirmeliyiz. Hocalar olarak sizlerenasıl öğrenmeyi, bilgiyi nereden bulacağınızı ve dünyada nasıl yürüyeceğinizi öğretiyoruz. Ama sizin de katkı koyarak küreselleşen dünyada rekabeti doğru okumanız gerekir. Burada alacağınız eğitimle başaracağınıza hiç kuşku yok. Yeni eğitim yılında GAÜ’ye başarılar diliyorum ve GAÜ’yü üniversite yapan akademisyenlere ve kaliteli eğitim alan öğrencilere başarılar diliyorum”

“ÜNİVERSİTELERLE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

 

 

 

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra da üniversitelerin varlığının ülkenin görünürlüğünü, etkinliğini, gücünü arttırdığını ve bunun yanı sıra bizlerin refahına, gelişmesine ve kalkınmasına da büyük katkı sağladığını dile getirdi. 

Bakan Altuğra, üniversitelerin bilime, kültüre, sanata verdiği değerle birlikte yetiştirdiği nitelikli insanlarla hem dünyada hem de ülkede bilimin, sanatın ve kültürün gelişmesine koyduğu katkıyı göz ardı etmenin mümkün olmadığını söyledi. 

KKTC’deki üniversitelerin ülkenin dışa açılan en uygar ve en bilimsel pencereler olduğunu belirten Altuğra, “Üniversiteler mezun ettikleri yabancı öğrencileri sayesinde ise dünyayı KKTC ile buluşturan bir etkendir. Bunun en önemli sebebi üniversitelerin eğitim kalitesi anlamında çok yol kat etmiş olmalarından kaynaklanmaktadır” dedi.

GAÜ bünyesinde sağlık alanında da geleceğin sağlık çalışanı olacak öğrencilerin yetiştirildiğine dikkat çeken Altuğra, “Ülkemizin sağlıkta ileriye gidebilmesi için üniversitelerin katkısı çok önemlidir. Sağlık alanında gelişme sağlayabilmemiz için bizlerin her zaman üniversitelerimizle her türlü iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bu anlamda Girne Amerikan Üniversitemiz ile de işbirliğimiz devam etmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. 

“ÜNİVERSİTELER DÜNYAYA AÇILAN KAPIDIR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’de konuşmasında KKTC’nin üniversiteler ülkesi durumuna geldiğine vurgu yaptı. GAÜ’nün KKTC’nin ilk üniversitesi olduğuna dikkati çeken Töre, üniversitelerin dünyaya açılan kapı olduğunu söyledi. 

136 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğuna dikkati çeken Töre,   “Bu sayı KKTC’yi adeta dünya ile buluşturan bir sayıdır. Dünya KKTC’yi tanımıyor ama üniversiteler söz konusu olduğunda dolaylı da olsa öğrenciler geliyor”  dedi.

Bugüne kadar birçok öğrencinin mezun olup ülkelerine döndüğünü belirten Töre, “Mezun olan kişiler KKTC’yi unutmayacak ve gittikleri yerlerde birer fahri temsilci olacak. Şu an kaydını yapan ve öğrenimlerine devam eden öğrenciler mezun olduktan sonra KKTC’yi ve Girne’yi asla unutmayacaktır” diye konuştu.

KKTC’ye uygulanan ambargolara işaret eden Başkan Töre, “UEFA ve FİFA’nın uyguladığı ambargolarda bir gün kırılır. Ekonomik anlamda da bize izolasyon uygulayan, ambargo uygulayan ülkelerin ambargoları da bir gün kırılacaktır. Bu kaçınılmazdır” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “KKTC’yi tanıyın” çağrısını hatırlatan Töre, KKTC hükümetinin şu anda yürüttüğü politikaların ülkenin yaşatılması ve tanıtılması yönünde önemli olduğunu söyledi.  Töre, “1983’te Cumhuriyet kurulduktan sonra ilk defa bu kadar büyük bir gelişme ve hamle olmuştur. Bu müjdeli bir haberdir” ifadelerini kullandı.

 

 

BM Güvenlik Konseyi’nin KKTC’ye yönelik kararlarına  dikkati çeken Töre, “ KKTC’yi tanımayın, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın sonuçlarını tanımayın diyorlar. BM Güvelik Konseyi’ne kalmış olsaydı bugün KKTC’de Türk kalmayacaktı ve Girit adası olacaktı. 

 

Bu üniversiteler KKTC’de kurulamayacaktı. Ama bugün gelinen noktada hem üniversiteler hem de KKTC artık tanınma yolunda ciddi adımlar atıyor” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözünü hatırlatan Töre, “Evet dünya beşten büyük. Anavatan Türkiye’nin büyüklüğü ve KKTC’nin direnişiyle buralara geldik.  Gelecek daha iyi günler olacak. Biz KKTC’ yi yerde bulmadık. Kimse bize KKTC’yi bahşetmedi. Hakkımız olan mücadeleyi yaparak bugünlere geldik” vurgusunu yaptı. 

GAÜ’nün her faaliyetine davet aldığını ve katılım gösterdiğini belirten Töre, üniversitenin KKTC’ye sahip çıkan bir yapısı olduğuna dikkat çekti.   “Biz yaratanı yaratandan ötürü severiz” diyen Töre, ülkesi milleti ne olursa olsun, din, dil, ırk ayrımı yapmadan buraya ilim almaya gelenlerin vatandaşlar kadar kutsal olduğu belirtti ve ekledi “ KKTC’ye ve üniversitelere elimizden gelen desteği her zamana sağlayacağız.” 

 

"AKPINAR'I TEBRİK EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da “KKTC’nin bu aşamalara gelmesinde kimlerin ne yaptığını iyi biliyoruz” diyerek sözlerine başladı. Tatar, " KKTC’de doğup büyüyen ve bütün bu süreçlerin içerisinde olan, zamanında o vizyonu paylaşabilen KKTC’nin geleceği noktasında iradesini ortaya koyabilen Memduh Erdal bir marka isimdir. Türk milleti ve ulusunun en önemli gücü güçlü yapısıdır. Serhat Akpınar'ı tebrik ediyorum. GAÜ'yü bir marka haline getirmiş. Bitmeyen bir eğitm dünyasında yaşıyoruz. pandemi döneminde eğitim kuranları kapandı ama online olarak iletişimim sağlandı. Sürekli olarak teknoloji ile kendiniz geliştrebilir ve dünyaya katkı sunabilirsiniz. İyi eğitim, diyalog, iletişim önemli. 136 farklı ülkeden öğrencinin burada buluşması kültürel zenginliği gösterir. Küresel ve evresel eğitim orataında bundan güzel bir güzellik olamaz" dedi. 

 

ÇAKMAK'A ONURSAL DOKTORA PAYESİ

Konuşmaların ardından GAÜ bünyesindeki başarılı sporculara nişan takdim töreni gerçekleştirildi ve ardından müzik dinletisi sunuldu. Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak’a ise onursal doktora payesi verildi.