YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR; “DÜNE IŞIK GEÇECEĞE UMUT OLAN 1 AĞUSTOS TOPLUMSAL DİRENİŞ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Haberler

GAÜ'DEN

YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR; “DÜNE IŞIK GEÇECEĞE UMUT OLAN 1 AĞUSTOS TOPLUMSAL DİRENİŞ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”


 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Belgesel Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yrd. Doç. Dr. Özdemir mesajında şunlara değindi;

İçerisinde bulunduğumuz 1 Ağustos günü üç önemli tarihi de içinde barındırmaktadır. Türkler için bu üç önemli başlangıç çok büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda 1570 yılında başlayıp 1571 yılında zaferle taçlanan Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin 451inci, 1957 yılında kök salmaya başlayıp 1958 yılında kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 64’üncü ve Kıbrıs Türkü’nün şanlı direnişinde önemli bir yeri olan TMTnin ilan edilmesinin ardından kurulan Şanlı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 46ncı kuruluş yıl dönümlerini içeren 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’mızı  kutluyorum.

1 Ağustos 1571 tarihi ile birlikte hem ada üzerindeki kaos sona ermiş, hemde özgürlüklerin hakim olduğu, Türklerin ada üzerinde barışı sağladığı yeni bir dönem başlamıştır. Bu tarihle birlikte Anadolunun çeşitli bölgelerinden gelen soydaşlarımız adayı kendilerine Vatan yaparak üç asrı aşkın Türk Hakimiyetindeki adada hem sistemli üretimi hemde huzuru tesis etmişlerdir.  Bu süreç inanç özgürlüğünü de beraberinde getirmiş, 1878 yılına kadar küçük çaplı olaylar hariç farklı inançlara sahip toplumlar huzur içerisine yaşamayı başarmıştır. 

1878 Yılında adanın İngiltereye kiralanması ve 1880 yılı itibariyle İngiliz Sömürgeler Bakanlığına bağlanması toplumlar arası huzursuzluğun artmasının yanında, adanın gerçek sahibi Kıbrıs Türk’ünün zor günler yaşamasını da beraberinde getirmiştir. 1914 yılı itibariyle Kıbrıs’ı tek taraflı ilhak eden İngiltere, birinci dünya savaşında yanında yer alması karşılığında Yunanistana adayı teklif etmiştir. İlk başlarda kabul görmeyen bu teklif sonrasında kabul edilsede bu defa da İngiltere adayı vermek istememiştir. 1923 Lozan Antlaşması ile birlikte yeni bir süreç yaşanmaya başlamış tek taraflı ilhak tanınmak zorunda kalmış ve Kıbrıs İngiltere toprağı olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler ışığında Kıbrıs Türk’ü hiçbir zaman Anavatan Türkiyeye bağlığından ödün vermemiş, Kıbrısta Türk varlığı için mücadelesini sürdürmüştür. 1930 ve 1940lı yıllar çok zorlu süreçleri beraberinde getirmiş, fakat bu zaman dilimi içerisinde de birlikteliğine ve inançlarına sahip çıkarak Kıbrıs Türk’ü ayakta durmayı başarmıştır. 

1955 yılında EOKA terör örgününü kurulması sonucu, önce İngilizlere ardından da Türklere yöneltilen saldırılar artmıştır. Kendi kendini korumaya yönelik direniş örgütleri kuran halkımız,       9 Eylül, Kara Çete ve Volkan teşkilatlarının ardından 1957 yılında temellerini attığı Türk Mukavemet Teşkilatı’nı(TMT) 1 Ağustos 1958 yılında kurmuştur. Derme çatma su borularından yaptıkları silahlarla halkını savunma yolunda güçlü bir direniş örgütü olan TMT, şanlı Erenköy Halkı’nın kahraman Bereketçileri ile birlikte  Anavatandan silah sevkiyatı yapmayı başarmış, ada genelinde Kıbrıs Türkü’nün mücadelesine nefes borusu olmuştur. Kıbrıs Türkü her şeye rağmen 1960 yılında kurulan ortak Cumhuriyette Rum komşularımıza barış elini uzatmıştır. Kıbrıs Cumhuriyetinde Rum komşularımızla eşit siyasi haklara sahip olarak ada üzerinde egemenliği paylaşma yolu denense de, halkımız maalesef 1963 Kanlı Noel olayları ile birlikte hüznü, acıyı, gözyaşını, göçleri ve katliamları yaşamıştır. Ortak devletten ve köylerimizden sökülüp atıldığımız, acı dolu toplu katliamları yaşadığımız  11 yıl boyunca insanlık dışı muameleye tabii olduğumuz 1963-1974 sürecinde Türk Mukavemet Teşkilatı halkımızın yanında yer almış, zulme dur demek için canı pahasına her bir TMT mensubu mevzilerini ve inandığı değerlerini kahramanca savunmuştur. Kıbrıs Türk Halkı’nın haklı davasını 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı ile taçlandıran TMT 1976 yılı ile birlikte şanlı görevini kahraman bireylerimizin yer aldığı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’mıza devretmiştir.

Bugün uzun soluklu yaşanan Kıbrıstaki varlık ve mücadele tarihimizin en önemli üç dönüm noktasını birlikte yaşamanın gururunu taşıyoruz. Adamızın Fethinin yıl dönümü, varlık nedenimiz olan Kahraman Türk Mukavemet Teşkilatı’mızın ve Şanlı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’mızın  kuruluşunun yıl dönümü olan 1 Ağustos Direniş Bayramını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biliyoruz ki savaşın hiçbir zaman kazananı olmamıştır. Bu bağlamda biz savaşları mecbur kalmadıkça cinayet sayan, söz konusu Vatansa gerisi teferruattır diyen bir neslin devamıyız. Bu uğurda dün vermiş olduğumuz mücadeleler gelecekte toplumsal olarak yazacağımız başarı hikayelerinin ilham kaynağı olacaktır.   

Üzerinde yaşadığımız toprakları bizlere Vatan yapan Aziz Şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan Kahraman Gazilerimizi rahmet ve minnetle anarken, bizimle birlikte yaşamlarını sürdüren mücadele ruhlu insanlarımıza sağlıklı, huzur dolu bir ömür diler, 1 Ağustos Direniş Bayramımızı kutlarım.