CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR GAÜ’DE KONUŞULDU

Haberler

GAÜ'DEN

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR GAÜ’DE KONUŞULDU


 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar” konulu etkinlik GAÜ Milenyum Senato Hall’de gerçekleşti.


Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında sunum gerçekleştiren GAÜ Hemşirelik Yükseokulu Öğr.Gör.Uzm.Dr.Osman Özparİ; “Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; korumasız cinsel ilişki sonrasında bakterilerin,virüslerin, mantarların ve parazitlerin orataya çıkardığı hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar aslında sanılanın aksine yalnızca cinsel ilişki ile değil yakın beden teması, öpüşme gibi olaylar ile ortaya çıkan hastalıkların tümünü içerir. Cinsel aktif olan herkesi etkileme oranı çok yüksektir. Daha öncelerde ölümcül olarak görünmemesine rağmen AIDS ile beraber konunun önemi artmış ve ölümcül hastalıklar grubuna girmiştir. Bu enfeksiyonlar cinsel ilişki, gebelikte anneden fetusa ve doğumda, doğumdan sonra yakın temas ile kan ve kan ürünleri ile temas ile buluşabilir” ifadelerini kullandı.


Tüm dünyada cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar genellikle 15-29 yaş arasında görüldüğünü belirten Özpar, bu enfeksiyonların genellikle %80’nin erkeklerde, %20’sinin kadınlarda görüldüğü bu hastalıkların ortak belirtilerinin ise karın ağrısı,vajinal veya üretral akıntılar, genital bölgelerde oluşan yaralar, kasık bezlerinde büyüyen lenf bezleri olduğunu ve bu gibi belirtiler görülüyor ise doktora başvurarak belirlenen gerekli tedaviler uygulanmalıdır dedi.


GAÜ Smart Health Life Center İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Cenkler Akut ve Kronik Hepatit hakkında yaptığı açıklamada; “Hepatit tüm dünyada yaygın olarak görülen karaciğer iltihabıdır. Bazı kişiler akut hepatiti tamamen atlatamaz ve bu kişilerde hepatit belirtileri ve şikayetleri gözlenmeye devam eder. Hepatit belirtilerinin 6 aydan fazla sürdüğü bu duruma kronik hepatit denir. Dünyada 350 milyon hepatit B taşıyıcısı bulunmaktadır. Hepatit B Hepatit C ve Hepatit D virüsü uyuşturucu kullanımı, kan yolu, cinsel yol ve vücut sıvılarının yakın teması ile bulaşabiliyor. Hepatit A ve Hepatit E vakalarında dışkı ve kan yoluyla bulaştığı için gerekli el, yüz ve vücut hijyenine dikkat edilmelidir. Gerekli korunma yöntemleri ve doktor kontrolünde gereken aşı ve tedavi yöntemlerine mutlaka uyulmalıdır” ifadelerini kullandı.