GAÜ 26. Akademik Yılı Bugün Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ 26. Akademik Yılı Bugün Başladı

Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) 2010 - 2011 akademik yılı Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de düzenlenen törenle başladı.

GAÜ Karmi Kampüsü, Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başlayan törende, açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Öğrencileri dans gösterisi ile devam eden tören, açılışa katılan konuklar onuruna verilen resepsiyon ile sona erdi.

Açılış konuşmaları, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü, YÖK Üyesi Prof. Dr.Yunus Söylet tarafından gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü, YÖK Üyesi Prof. Dr.Yunus Söylet’e plaket sundu.

Törene, 39. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Taç, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, SSTB Yardımcısı Hasan Ufuk Biçer, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Esin Çakıl, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, YÖDAK Başkanı Prof. Hasan Ali Bıçak, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal ve eşi Sevim Erdal, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Olgun Üstün, Cemile Esenyel, Asım Vehbi, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü, YÖK Üyesi Prof. Dr.Yunus Soylet, GAÜ Sağlık Kültür Spor Daire başkanı Türkay Akpınar, davetliler ve GAÜ’lü yönetici, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
ÇAVUŞOĞLU : “GAÜ Dünya Standartlarında Verdiği Eğitim İle Örnek Teşkil Etmekte”

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu açılışta yaptığı konuşmada, fiziki altyapı ve kaliteli akademik kadrosuyla dünya üniversitesi standartlarında eğitim veren GAÜ’nün akademik yıl açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

GAÜ’nün dünya üniversiteleriyle yarışan eğitim vermesinin ülke için gurur verici olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, kurumun ABD, Türkiye ve Karpaz’da kampüs oluşturma çalışmalarını bakanlık olarak takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Ülke üniversitelerinin dünyadaki hızlı değişimi yakından izleyerek kendilerini dünyayla uyumlaştırma içinde olduğunu belirten Çavuşoğlu,konuyla ilgili şöyle konuştu:

“ülke olarak gelecekte parçası olmayı hedeflediğimiz AB’deki gelişmeleri hükümetimiz özel ilgiyle takip etmektedir. AB ülkeleri ortak bir avrupa yüksek öğretim alanı oluşturmayı amaçlayan Bologna süreci yardımıyla ülkelerinin yüksek öğretim sisitemlerini hızla bağımsız fakat uyumlu bir yüksek öğretim sizitemine dönüştürmektedirler. Avrupa’da durum böyleyken KKTC’ye uygulanan haksız ambargolar da üniveristelerimizi etkilemektedir ve bu tarz dünyayla olan entegrasyon süreçlerinden yararlanamamaktayız. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti her alanda olduğu gibi yüksek öğrenim de de daima yanımızda yer almakta ve hatat dışa açılan soluk borumuz olmaktadır.”

Konuşmasında, yeni sistemde, eğitim ve işgücü piyasası arasındaki ilişkinin her geçen gün daha da güçlendiğini de ifade eden Çavuşoğlu, son zamanlarda dünya ve Türkiye’de üniversite sayılarının hızlı bir şekilde artması ve yaşanan ekonomik krizin etkilerinin ülke üniversitelerinin artık daha rekabet edici bir konuma ulaşmasını gerekli kıldığını vurguladı.

Eğitim ve yüksek öğrenime verilecek önem ve yapılacak yatırımların gelecekte modern ülkeler arasında yerini alacak, yarının ‘bilim adası’ bir KKTC oluşturulmasında temel rol oynayacağının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “günübirlik iktisadi sorunlarımıza karşılık , ülkemizin , sınırlı kaynaklarının yönetilmesinde, eğitime taşıdığı öneme paralel bir öncelik verilmesi bizim için ulusal bir varoluş meselesidir, çünkü her bir üniversite bizim dünyaya açılan penceremizdir” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasının sonunda 2010-2011 akadmeik yılının GAÜ akademik ve idari kadrosu ve öğrencileri için hayırlı olmasını diledi.
ÖNER : “GAÜ 26. Yılında da Dünya Yükseköğretimine Yön Vermeye Devam Edecek”

GAÜ Rektörü Prof. Dr.Yıldırım Öner ise adanın ilk üniversitesi olan GAÜ’nün 26’ıncı eğitim yılı olan 2010 -2011 akademik yıla birçok önemli avantajla başladığını kaydetti.

GAÜ’nün geride bıraktığı sürede ciddi bir büyüme ve gelişme kaydettiğini ifade eden Rektör Öner, GAÜ’nün 2010 yılından itibaren Karmi kampüsünün yanında ‘3 ada - tek’ üniversite sloganıyla, İngiltere Canterbury ve yakın süre sonra faaliyete geçecek Singapur kampüsleriyle eğitim vereceğini söyledi.

Kırgızistan, Kazaktistan, Hindistan , Çek Cumhuriyeti ve Srilanka’daki jenerik kampüsleriyle de faaliyetlerini sürdüren GAÜ’nün, Avrupa’nın ilk Amerikan üniversitesi, İngiltere’de ilk Türk üniversitesi olduğunu belirten Prof. Yıldırım Öner, üniversitede, 68 ülkeden öğrenciye, 26 ülkeden seçkin öğretim üyeleriyle dünya standartlarında eğitim verildiğini vurguladı.

26. akademik yılında da dünya eğitimine yöne vermeye ve geleceği şekillendirecek insanlar yetiştirmeye devam edeceklerini belirten GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, yeni akademik yılda tüm öğrencilere, akademik ve idari personele başarılar diledi.
SÖYLET : “Küreselleşen Dünyada Bilgi Yükselen Değer.”

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü, YÖK Üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet de yaptığı konuşmada, KKTC’nin ilk üniversitesi GAÜ’de bugün başlanan 2010 – 2011 akademik yılının tüm yönetici, akademisyen ve öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, açılışta bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirtti.

Büyük bir teknolojik gelişim içinde küreselleşen dünyada bilginin yükselen değer haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Söylet, bugünün dünyasında sel gibi akar vaziyette olan bilginin yüksek öğretim üzerinde büyük etkileri olduğunu söyledi.

Hızlı bir bilgi akışının sürüdüğü bu ortamda doğru bilgileri kullanabilmenin dünya, insanlar ve eğitim kurumları için kolay olmadığını özellikle çatışma kültürünün bulunduğu ortamlarda bilgi akarını doğru süzgeçlerden geçirerek ortak aklı devreye sokmak gerektiğini bunun da güç bir iş olduğunu kaydetti.

Yüksek öğretimde; bilgi üretme ve üretilen bilgileri beceriyle birlikte öğrencilere aktarmanın çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr.Yunus Söylet, bunu başarabilen ülkelerinin diğerlerine üstünlük sağladığını vurguladı.

Yüksek öğretim kurumlarının görevleri eğitim ve gelişim teknolojilerini sadece kendi kampüs alanları içinde değil bu bilgileri kampüs dışında kalanlara da uzaktan eğitim vermek suretiyle ulaştırmak durumda olduklarını kaydederek, öğrencileri çok şanslı olan GAÜ’nün bunu gerçekleştirmek suretiyle başardığını söyledi.