Rum Yönetiminin Engelleme Çabalarına Rağmen IACBE Uluslararası Akreditasyon Konferansı GAÜ’de ...

Haberler

GAÜ'DEN

Rum Yönetiminin Engelleme Çabalarına Rağmen IACBE Uluslararası Akreditasyon Konferansı GAÜ’de ...

Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen dünya’nın önde gelen uluslararası akreditasyon kurumu IACBE (International Assembly for Collegiate Business Education) 2013 Avrupa konferansı gerçekleşen yönetim kurulu toplantısı ile sona erdi.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampsünde gerçekleştirilen IACBE Uluslararası akreditasyon konferansı sonunda GAÜ TV’ye açıklamada bulunan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi şunları söyledi.

Vehbi: “Rum Resmi Mercilerinin Engelleme Çabaları Oldu”

“Geçtiğimiz yıl Polonya’da düzenlenen IACBE Uluslararası Akreditasyon toplantısının sonunda bu yılki toplantının GAÜ’de yapılması kararı alındı. İlk başta politik nedenlerden dolayı endişeler ortaya çıktı. GAÜ’nün gerçekleştirdiği her uluslararası organizasyonda olduğu gibi bu organizasyonda da yine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından engellemelerle karşılaştık. Bu engellemeler resmi merciler tarafından katılımcıları yanıltıcı yönde oldu. Örneğin Kuzey Kıbrıs’ın işgal altında olduğu yönünde ve GAÜ arazisinin Rum arazisi olduğu gibi asılsız iddialar ile karşılaştık” dedi.

Vehbi: “Adanın Tek IACBE Üyesi Üniversitesi GAÜ”

Ayrıca Vehbi, “Ada’nın IACBE akreditasyonu olan tek işletme fakültesi GAÜ işletme ve ekonomi fakültesidir. GAÜ’de gerçekleşen bu konferans, tüm engellemelere rağmen başarılı şekilde tamamlandı. Konferans sonunda gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında ise önemli kararlar alındı. Bu önemli kararların GAÜ’de alınması ayrıca bizler için gurur vericidir” dedi.

GAÜ Spectrum Kongre Salonunda sırasıyla IACBE başkanı Prof. Dr. Dennis N. Gash, GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Sıla, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi ve YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un açılış konuşmaları ile başlayan uluslararası IACBE Akreditasyon Konferansı mesleki gelişim ve işletme alanındaki uygulama programlarının geliştirilmesi konularındaki sunumlarla devam etti.

Gasg: “Uluslararası Alanda Yapılan İşbirlikleri Yüksek Öğretimi Değişime Sevk Etti”

IACBE Başkanı Profesör Dr. Dennis N. Gash gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında, konferansın konusunun yükseköğretimde çok kültürlülüğün gücünü artırmak olduğuna dikkat çeken Gash, “Uluslararasılaştırma olgusu işletmeyi dünya çapında bir değişime itti” dedi.

Uluslararası alanda yapılan işbirliklerinin yükseköğretimi değişime sevk ettiğini söyleyen Dennis Gash, araştırmaların, çok kültürlülüğü yüksek öğretime dâhil etmenin yararlarını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca, GAÜ’ye 3’üncü kez geldiğini belirten Gash, Konferans’a ev sahipliği yapmalarından ötürü üniversite yönetimine teşekkür etti.

Sıla: “Yükseköğretimde Çok Kültürlülük Önemli”

Gash’tan sonra açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzerekürsüye çıkan GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Sıla yükseköğretimdeki çok kültürlülüğün önemine dikkat çekti. Sıla, yükseköğretimin Kuzey Kıbrıs ekonomisine katkısına da değinerek, katkının yüzde 35 olduğunu söyledi.Konuşmasının devamında Kuzey Kıbrıs’a uygulanan siyasi ve ekonomik ambargolara dikkat çeken İsmail Sıla, üniversitelerin ambargolardan etkilendiğini belirtti.

GAÜ’nün ambargolara rağmen kendini geliştiren ve uluslararası düzeye taşınan bir üniversite olduğunu söyleyen Sıla, İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nin IACBE, ECBE, YÖK ve YÖDAK’tan onayı olduğunu anımsattı.

Sıla: “Üniversitelerin Tek Hedef Öğrenci Sayısını Artırmak Olmamalı”

“Üniversitelerin tek hedef öğrenci sayısını artırmak olmamalıdır” diyen Sıla, eğitimde, kalitenin de yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere araştırma kaynakları aktarılması gerektiğini dile getiren İsmail Sıla, “Kuzey Kıbrıs’ın yüksek öğretiminin uzun vadede sürdürülebilinir olabilmesi için bu tür düzenlemeler şarttır” dedi.

Öner:” GAÜ Kıbrıs’ın Üniversite Adası olmasının Önünü Açıyor”

İsmail Sıla’dan sonra Kürsüye çıkan GAÜ Rektörü Profesör Dr. Yıldırım Öner, GAÜ’nün 1985’te kurulduğunu ve üniversitenin Kıbrıs’ın ilk özel üniversitelerinden olma özelliği taşıdığını söyledi.

Ayrıca GAÜ’nün Kıbrıs’ın üniversite adası olmasının önünü açtığını belirten Öner, konuklara üniversite hakkında detaylı bilgi verdi.

GAÜ’nün eğitiminin en saygın akreditasyon kurumlarından onaylı olduğunu vurgulayan Yıldırım Öner, konferansın başarılı ve verimli geçmesini diledi.

Vehbi: “GAÜ Çoğunluğu IACBE Olmak Üzere Çeşitli Uluslararası Akreditasyonlara Sahiptir”

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi ise konuşmasında, Üniversite’nin bugüne kadar 15bin’den fazla mezun verdiğini, şuan bünyesinde 10500’den fazla öğrencinin bulunduğunu ve bu öğrencilerin 79 farklı ülkeden geldiğini belirtti. Ayrıca 34 ülkeden akademisyenin bulunduğuna değinen Vehbi, GAÜ’de eğitim dilinin İngilizce olduğunu ve çok kültürlü dostane ve destekleyici akademik ve idari personeli bünyesinde barındırdığını dile getirdi.

GAÜ bünyesindeki bölümlerin çoğunluğunun IACBE olmak üzere çeşitli uluslararası akreditasyona sahip olduğunu söyleyen Vehbi, GAÜ’nün yeni, orijinal ve başarılı bir işletme eğitimi sunduğunu ve başarısını yurtdışı kampüslerini genişletmekle ispatladığını vurguladı.

Vehbi konuşmasında, “Aslında bu konferans çok kültürlülüğün laboratuarı olarak nitelendirebileceğimiz bir yerde gerçekleşiyor. Kuzey Kıbrıs ve özellikle GAÜ bir çok kültürün dostane biçimde yaşadığı örnek yerlerden birisidir” dedi.

Ayrıca GAÜ hakkında bilgi veren Vehbi, Üniversite’nin 150’den fazla uluslararası üniversiteyle işbirliği yanında çeşitli uluslararası birliklere üyeliği olduğunu söyledi.

Erdoğmuş: “Çok Kültürlülük Türk Yüksek Öğretimi İçin Önem Arz Eder”

YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş kısa bir konuşma yaparak Konferans’a katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Erdoğmuş, “Çok kültürlülük Türk Yüksek Öğretimi için önem arz eder” diyerek uluslararasızlaşma, akreditasyon ve akademik kadroya dikkat çekti.

Konferans’a, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hilmi Akil, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yanı sıra farklı ülkelerden bilim insanları katıldı.

Uluslararası IACBE Akreditasyon Konferansı mesleki gelişim ve işletme alanındaki uygulama proglamlarının geliştirilmesi konularındaki konferanslar ve sunumlarla 25 Ekim Cuma gününe kadar devam edecek.