Organik Bal Üretimi Eğitimine KKTC’den Büyük İlgi

Haberler

GAÜ'DEN

Organik Bal Üretimi Eğitimine KKTC’den Büyük İlgi

Girne Amerikan Üniversitesi,  AB Bitkisel Üretim Projesi ve Organik Yaşam ve Tarım Derneği (ORYAD) işbirliği ile gereçkeleşen “Organik Arıcılık Eğitimi Günleri” arı üreticileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Dipkarpaz’da başlayan, Çamlıca, Kalavaç, Kozanköy, Lefkoşa ve Akıncılar’da gerçekleştirilen eğitim seminerleri devamında üretim tesislerinin gezilip değerlendirilmesi ile sona erdi. Alanlarında tanınmış İtalyan ve Fransız arıcılık uzmanları GAÜ Arıcılık Merkezinde yaptıkları incelemeler sonunda uygulanan organik arı sistemlerine hayran kaldı. GAÜ Arıcılık Merkezinde bulunan arı gözlemi için geliştirilen cam arı kovanları yanısıra geleneksel toprak ve sepet arı kovanları ilgi çekerken, bu tip araştırma ve uygulamaların arıcılığı geliştireceğine ve arıcılık kültürünün korunması açısından büyük önem arzedeceğine dikkat çekildi.

“GAÜ’nün Kıbrıs Arısının Korunması ve Islahına Yönelik Bilimsel Çalışmalarına İşbirliği Teklifi” Ayrıca Konuyla ilgili yapılan açıklamada GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık AR-GE Merkezinin Kıbrıs ırkı arının korunması ve ıslahı gibi bilimsel çalışmalar yanı sıra bölgede sosyal sorumluluk projelerinin de AB Bitkisel Üretim Projesi ve Organik Yaşam ve Tarım Derneğinin ilgisini çektiği ve çalışmaların başarılı bulunduğu dilegetirilirken, ilerleyen dönemlerde işbirliği içerisinde çalışmalar yapılabilineceğinin sinyalleriinin verildiği belirtildi.

Ayrıca Girne ve Dipkarpaz bölgesinde proje eğitim programı çerçevesinde eğitim almak isteyen bölge halkının GAÜ Girne Kampüsüne, Dipkarpaz Belediyesi ile Dipkarpaz GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Halkla İlişkiler ve Proje Ofisine başvurulabileceklerinin de ifade edildiği açıklamada başvuruların devam ettiği belirtildi.