DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ DENİZCİLİK VE ULAŞTIRMA YÜKSEK OKULU; "DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI"NI KUTLADI.

GAÜ DENİZCİLİK VE ULAŞTIRMA YÜKSEK OKULU; "DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI"NI KUTLADI.

Girne Amerikan Üniversitesi, Denizcilik ve Ulaştırma Yüksek Okulu; "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Yüksek Okul Müdürü, Dr. Bayram Ali Tavlayan imzası ile yayınlanan mesajda; 1 Temmuz 1926 Yılı`nda yürürlüğe giren `Kabotaj Kanunu`nun, Türkiye Cumhuriyeti`nin en önemli kazanımlarından biri olduğu ifadelerine yer verildi.


GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Yüksek Okulu tarafından yayınlanan mesaj şöyle;


"Kurtuluş Savaşı`ndan zafer ile çıkan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Milleti`ne en büyük armağanlarından birisi de `Kabotaj Kanunu`dur. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu;  `Mavi Vatan`ın sahiplenilmesi, genç devlette denizcilik bilincinin yeniden canlandırması ve denizlerin, ekonomik değerinin anlaşılması açılarından cumhuriyetimizin temel kanunlarından biridir. Bu nedenle; Kabotaj Kanunu, Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferidir.


Uluslararası hukuka göre; bir devletin ülkesi kara, deniz ve hava ülkelerinden oluşmaktadır. Yeryüzündeki herhangi bir kara parçasının `vatan` statüsüne kavuşabilmesi için, orada yaşayan ve orayı yurt olarak benimseyen insanların, o toprak uğrunda seve seve mallarını, canlarını feda etmeleri gerekir. İşte,  o zaman orası; `vatan` olmaktadır. Mithat Cemal Kuntay’ın Mısraları`nda vatan şöyle tanımlanmaktadır;


“Bayrak yapan üstündeki kandır,


Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”


Bu ifade;  `Mavi Vatan` denizlerimizi kapsamadığı sürece eksik kalmaktadır. Kabotaj ile,  limanlarımız arasında yük ve yolcu taşıma hakkı yeniden kazanılmıştır. Ancak, küreselleşen dünyamızda bu hakka, sadece ulaştırma açısından bakılmaması gerektiği,  son dönemlerde çevre denizlerimizdeki gelişmelerden anlaşılmaktadır. Çevre denizlerimizdeki enerji ve ham madde kaynakları; `Mavi Vatan`ın değerini daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Bu konudaki durumsal farkındalığımızın artmasında; 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu`nun katkısı büyüktür.


Bu önemli günde, `Denizlerimizin önemi ve Mavi Vatan` kavramını Türk Halkı`na hediye eden, cumhuriyetimizin kurucu idaresine şükranlarımız sonsuzdur."


Öte yandan; Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk de ayrıca bir yazılı mesaj ile, üniversite adına "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı"nı kutladı.