DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

O'NUN ADI; ELİZABETH "AKDENİZ'İN KORUYUCU"LARINDAN BİRİ

O'NUN ADI; ELİZABETH "AKDENİZ'İN KORUYUCU"LARINDAN BİRİ

İngilizce`de; "Dünyanın ortasındaki deniz" anlamına gelen, binlerce yıldır sunduğu biyolojik zenginlikler ile, insanlığın modern uygarlığın temellerini kurduğu ve ülkemizin de suları arasında yeraldığı deniz, Akdeniz; ne yazık ki artık, büyük tehlikelerin eşiğini geçmiş durumda. Dünya`nın,  ilk tiyatroları, modern toplum hayatının kurallarının temelleri ve demokrasinin, bu kıyılarda ortaya çıkmasına rağmen, 2200 yıllık bir tarih süreci içerisinde, insan baskısının bu kadar yoğun olduğu başka hiç bir deniz veya okyanus olmadı.

Aşırı avcılıktan, kıyısal gelişime, doğal yaşam alanlarının yok edilmesinden kirliliğe, istilacı türlerden küresel ısınmaya kadar çok sayıda tehdit,  Akdeniz’in tarihsel, biyolojik zenginliğini değiştirdi. Geldiğimiz nokta;  Akdeniz`in  ciddi bir kuşatma altında olduğu gerçeğidir.


GAÜ Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi, Elizabeth Grace Tunka ERONAT`ın da yönetim kurulu üyesi olduğu "Koruma Derneği"nin manifestosundan alınan satırlar ile özel haberimizin başlangıcını gerçekleştirdik.  Dernek; Akdeniz eko-sistemindeki doğal alanların korunması ve tahrip edilen alanların iyileştirilmesi amacı ile yola çıktı. "Akdeniz Koruma Derneği" benzer konularda, küresel ölçekte yapılan koruma çalışmalarının önemli bir parçası olmayı hedeflemekte ve yapılan diğer çalışmaları da desteklemektedir.


 Elizabeth Grace Tunka ERONAT ; 2005 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne başladı. 2009 yılında, aynı fakültenin “Deniz ve İçsu Bilimleri Teknolojisi” bölümünden mezun oldu. Yine, aynı yıl  Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Su Ürünleri Temel Bilimler Ana Bilim Dalı  `yüksek lisans programı`na başladı ve 2012 yılında da yüksek lisansını bitirdi. `Permakültür Tasarım Sertifikası`na (sürdürülebilir tarım) ve CMAS 2 yıldız dalıcı (Açık deniz dalış deneyimi olan ve yanında en az iki yıldız dalıcı ile birlikte, 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcı) ehliyetine sahip olan  Elizabeth Grace Tunka ERONAT, genellikle kıkırdaklı balıklar üzerinde çalıştığını belirtiyor. Bunun paralelinde; çevre ve ekosistem koruması ve akademik çalışmaları da zamanının geri kalan kısmını dolduruyor.


"TÜRÜ TEHLİKEDE OLAN HER CANLI,  KORUMA HEDEFİMİZDE"


Elizabeth Grace Tunka ERONAT, "Türü tehlike altında olan canlılara ağırlık vererek, koruma hedefimize alıyoruz. Lagos, orfoz gibi, avcılığı yasak veya koşullu olan türler gibi. Daha önceden,  `Anadolu Orkideleri` dediğimiz,  ve sahlep üretiminde kullanılan orkideler ile ilgili koruma projemiz de olmuştu. Sürdürülebilir bir şekilde toplanmasına yönelik çalışmalar yaptık. Çeşitli okullarda, bazı bilinç arttırıcı sunumlarda da bulunuyoruz. Etrafımızda yapılan birçok sempozyum, kongre gibi çalışmalara da katkıda  bulunuyoruz.