Kıtalar Ötesi Bir Dünya Üniversitesi; Girne Amerikan Üniversitesi
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 2005 yılında karara bağlanan Stratejik Gelişim Programı içerisinde yer alan ve geçtiğimiz yıl aralık ayında resmi açılışı yapılan Girne Amerikan Üniversitesi İngiltere Canterbury Kampüsü ile lisans ve yükseklisans düzeylerinde uygulanan eğitim programlarının “İngiltere Yüksek Öğretim ve Denklik Otoritesi” British Accreditation Council (BAC) tarafından bağımsız bir “İngiliz Yüksek Öğretim Kurumu” olarak akredite edilerek İngiliz Yüksek Öğretim Sistemine dahil edilmesi ve ayrıca YÖK tarafından kontenjan verilmesi ile ilgili yankılar sürüyor.
BAC akreditasyonu ile ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada “3 Ada Tek Üniversite” vizyonu ile Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs’ün ardından İngiltere Yerleşkesi Canterbury Kampüs’te eğitime başlayan GAÜ’ye Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da yeni akademik yıl ile birlikte İngiltere Kampüsü için kontenjan verildiği hatırlatılarak Canterbury Kampus ve eğitim programlarının KKTC ve Türkiye kamuoyunda geniş yankı uyandırdığı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Mehmet Yiğit Alpogan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM eski Meclis Başkanı ve AKP milletvekili Köksal Toptan, YÖK eski Başkanı Mehmet Sağlam, Devlet eski Bakanı Orhan Kilercioğlu, eski Maliye Bakanı Sümer Oral, Türkiye Cumhuriyeti eski Başbakanı Mesut Yılmaz, Doğan Medya Grup Başkanı Aydın Doğan, Star Grup Haber Başkanı Uğur Dündar ile Metal Fırtına serisi yazarı Burak Turna konuyla ilgili düşüncelerini GAÜ TV’ye açıkladılar.
GAÜ 25. yıl mezuniyet töreninde GAÜ TV’ye görüşlerini aktaran Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, GAÜ Canterbury Kampüsü Türk Üniversitelerinin örnek alması gerektiğini belirterek GAÜ’nün gelişim sürecini gururla ve yakından takip ettiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Mehmet Yiğit Alpogan ise 30 yıl önce Türkler ve/veya Kıbrıslı Türklerin İngiltere’de üniversite açmasının hayal bile edilemeyeceğini belirterek GAÜ Canterbury Kampüsün açılması ile hayal edilemeyen gerçekliğin gururunun yaşandığını vurguladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise GAÜ’nün 25 yılını kutladığı açıklamasında Türk yükseköğretim sisteminin gelişimi için dışa açılmanın önemine vurgu yaparken Türk üniversitelerinin GAÜ’yü atılımları ve başarılarından dolayı örnek alması gerektiğinin altını çizdi.
Avrupa’da kampus kuran ilk Türk üniversitesi GAÜ’nün yükseköğretime yaptığı katkılardan dolayı tebriklerini ileten Türk kamuoyunun aktörleri İngiltere Yerleşkesi Canterbury Kampüsün tüm üniversitelere örnek olması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdiler.
GAÜ’nün gelişim sürecini yakından takip ettiklerini de belirten Türk kamuoyunun aktörleri GAÜ onursal doktora payesine sahip olmak ile GAÜ ailesinin bir üyesi olmaktan gurur duyduklarını ifade ettiler.
“3 Fakülte ve Hazırlık Okulu Yanında Yükseklisans Programları da Denklik Aldı”
Ayrıca GAÜ'den konuyla ilgili yapılan açıklamada Hazırlık Okulu yanında İşletme Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Bilişim Sistemleri ve Turizm Otelcilik Fakültelerinin akademik programlarının BAC tarafından akredite edilmesi lisans ve yükseklisans düzeyinde 25. yıllık GAÜ bilimsel bilgi birikimi ve yükseköğretim tecrübesinin geldiği noktayı belgelediği ifade edildi. “Kıtalar Ötesi Bir Dünya Üniversitesi” vizyonu ile Asya Pasifik Yerleşkesi Singapur Kampüsünün de yeni akademik yıl ile birlikte eğitime başlayacağının belirtildiği açıklamada Türk kamuoyuna yön veren aktörlerinin düşüncelerinin GAÜ ailesini gururlandırdığı belirtildi.