“Anahtar” Filminin Galası GAÜ’de Yapıldı

Haberler

GAÜ'DEN

“Anahtar” Filminin Galası GAÜ’de Yapıldı

KÜÇÜK: “KKTC HALKI KENDİNE İMKAN VERİLDİĞİNDE KÜLTÜR, MÜZİK SANAT VE SPOR GİBİ ALANLARDA BECERİSİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çekilen ilk 35mm film olma özelliği taşıyan "Anahtar"ın galası dün akşam Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de yapıldı.

Cemal Yıldırım’ın yönetmenliğini, Ferhat Atik’in senaristlik ile yapımcılığını üstlendiği ülkenin ikinci uzun metrajlı filmi olan ‘Anahtar’, Atik’in “Sonbahar” adlı romanından beyaz perdeye uyarlandı.

9 Mart Cuma gününden itibaren Lemar ve Galleria Sinemaları’nda gösterime girecek polisiye-drama türündeki filmde, Hatice Tezcan, Cihan Tarıman, Hüseyin Ağlamaz, Barış Refikoğlu, Barış Burcu, Fevzi Tanpınar ve Rıza Şen rol alıyor.


Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefkoşa Türk Belediyesi, Gönyeli Belediyesi, Vakıflar Bankası, King Leisure Center, Tosunoğlu Grup ve Tüfekçi Grup’un sponsor olduğu filmin müziği ise Aysun Kahraman’a ait.

‘Anahtar’ filmi Ekim ayında 48’incisi yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nede özel gösterimle sinemaseverlerle buluşarak KKTC’yi uluslararası film festivalinde temsil etmişti.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de protokole yönelik düzenlenen galaya 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcılarıı Olgun Üstün ve Cemile Esenyel, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner,Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Olgun Çiçek, bazı milletvekilleri, üst düzey yetkililer, akademisyenler, iş ve sanat dünyasının temsilcileriyle basın mensupları katıldı..

Galada gösterim öncesi Yönetmen Cemal Yıldırım, Senarist ve Yapımcı Ferhat Atik ve Başbakan İrsen Küçük birer konuşma yaptı.
Cemal Yıldırım : “Emeği Geçen Herkese Teşekkür Ediyorum.”

Yönetmen Cemal Yıldırım gecede yaptığı konuşmada, film çekmenin çocukluk hayali olduğunu belirterek, bu hayali ilk 2008 yılında Sanatçı Kuzey Tarık ile birlikte çektikleri ‘Gün Batarken’ adlı filmle gerçekleştirdiğini kaydetti.

Gün Batarken adlı filmin ardından Ferhat Atik’in Sonbahar adlı romanından uyarlanan “Anahtar”adlı filmle yola devam ettiğini ifade eden Yıldırım, ücret talep etmeden filmde gönüllü olarak rol alan oyuncu kadrosu, çekim ekibi ve sponsorlara teşekkür etti.
Ferhat Atik : “Amacımız Ülkeye Ait Bir Film Çekmekti.”

Anahtar filmi senarist ve yapımcısı Ferhat Atik ise, yola ülkeye ait bir film çekmek için çıktıklarını belirterek, Cemal Yıldırım’ın başladığı noktaya bir taş daha koyarak ilerde daha büyük yapımlara imza atmayı hedeflediklerini söyledi.

Başta Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık ile Girne Amerikan Üniversitesi olmak üzere projenin hayata geçmesine katkı koyan herkese teşekkür eden Atik, “Dileğimiz ülkemizle ilgili çok daha fazla film çekilmesi ve sinema perdesi gibi yalın ak sayfalarımız olmasıdır” dedi.
İrsen Küçük : “İzolasyonlar Altında Büyük Bir Cesaret Örneği.”

Başbakan İrsen Küçük de yaptığı konuşmada, KKTC’nin ilk uzun metrajlı filminin izleyiciyle buluşacağını belirterek, ambargolar izolasyonlar altında olan ülkede büyük bir cesaret göstererek sinema konusunda bir ilki gerçekleştirdikleri ve örnek oldukları için ekibi kutladı.

“KKTC halkı kendine imkan verildiğinde kültür, müzik sanat ve spor gibi alanlarda becerisini ortaya koymaktadır” diyen Başbakan Küçük, filme sponsorluk yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.
Olgun Üstün : “Ülkede Kültür ve Sanatın Gelişimine Katkımız Sürecek.”

Girne Amerikan Üniversitesi Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün ise gösterim sonrası düzenlenen ve devlet protokolü ile seçkin davetlilerin biraraya geldiği resepsiyonda konuyla ilgili yaptığı açıklamada GAÜ’nün filmin sponsorlarından biri olmakla gurur duyduğunu ifade etti.

Ferhat Atik ve Cemal Yıldırım başta olamk üzere filmde emeği geçen herkesi göstermiş oldukları başırıdan dolayı Girne Amerikan üniversitesi adına kutlayan Üstün, Anahtar filminin başarısı yanında Kıbrıs’ta çekilmiş ilk 35mm film olmasından dolayı her zaman özel bir yeri olduğunu ve Kıbrıs Türk sinema tarihinde milat olacağını da işaret ederek Girne Amerikan üniversitesi’nin ülkede kültür ve sanatın gelişimine yaptığı katkının devam edeceğini vurguladı.