İslam Birliği Teşkilatı Forumunun İlk Anlaşması GAÜ’de İmzalandı

Haberler

GAÜ'DEN

İslam Birliği Teşkilatı Forumunun İlk Anlaşması GAÜ’de İmzalandı

Senegal’in başkenti Dakar’da gerçekleşen 11. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde alınan karar uyarınca KKTC’de ilk kez İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Dışişleri Bakanlığı ortak organizasyonunda düzenlenen “İİT’ne Üye Ülkelerde Yüksek Öğrenim Hizmetleri Forumu ve Sergisi” nin ilk somut adımı Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne kampsünde imzalanan akademik işbirliği anlaşması ile atıldı. Somali hükümeti adına Eğitim Kültür ve Yükseköğrenim Bakanı Yardımcısı Kadir Mohamed Barre ile Girne Amerikan Üniversitesi adına Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi’nin imza koyduğu anlaşma KKTC’de ilk kez İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen “İİT’ne Üye Ülkelerde Yüksek Öğrenim Hizmetleri Forumu ve Sergisi”ne katılan üye ülkeler ve Kuzey Kıbrıs üniversiteleri arasında imzalanan ilk anlaşma oldu.

57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı’nın KKTC’de ilk kez düzenlenen yükseköğretim forumuna katılmak üzere KKTC’de bulunan üye ülke devlet ve üniversite temsilcileri Kuzey Kıbrıs üniversitelerini yakından görme ve tanıma fırsatı bulurken Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs yerleşkesi Girne Kampüs forum boyunca İslam ülkeleri yükseköğretim sistemi ve Kuzey Kıbrıs yükseköğretim sistemi arasında köprü kuracak önemli toplantılara ev sahipliği yaptı. Konuk heyetler Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs alt yapısı ile öğrencilere sunduğu teorik ve pratik eğitimleri yakından görme fırsatı yakalayarak GAÜ’nün uluslararasılaşma vizyonu ile hayat geçirdiği uluslararası kampüsler İngiltere, Singapur ve ABD Kampüsleri ile ilgili bilgilerde aldılar.
Kadir Mohamed Barre: “Yükseköğretim Modeli Olarak GAÜ Dünya Standartlarında.”

Somali Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve Girne Amerikan Üniversitesi arasında imzalanan akademik işbirliği anlaşması sonrasında Girne Kampüs kültür, sanat ve spor kompleksleri, eğitim ve araştırma laboratuvarları ile fakültelerini ziyaret eden Somali Eğitim Kültür ve Yükseköğrenim Bakan Yardımcısı Kadir Mohamed Barre, Kuzey Kıbrıs yükseköğretim sistemi ve yapılarını yakından tanımanın ülkesi adına önemli bir deneyim olduğuna vurgu yaparak yükseköğretim modeli olarak Girne Amerikan Üniversitesi’nin dünya standartlarında olduğunu ifade etti. Somali hükümeti adına imza koyduğu anlaşmanın ülke yükseköğretimi ve üniversite öğrencilerine önemli katkılar yapacağına da değinen Mohamed Barre, forumun sonuçlarının İslam ülkeleri yükseköğretimine önemli katkılar yapacağını belirtti.
Asım Vehbi : “Forum Ülke ve Yükseköğretiminin Tanıtımı Adına Önemli Bir İrade Ortaya Koydu.”

Girne Amerikan Üniversitesi Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi ise Somali Eğitim Kültür ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ile GAÜ arasında imzalanan akademik işbirliği anlaşmasının ülke ve yükseköğretimi adına önemli bir irade örneği ile dünyaya önemli mesajlar veren forumun ilk somut sonucu olduğunu ifade etti. KKTC’nin tanınması ve ambargoların kırılmasında bilimin evrensel gücünün bir kez daha anlaşıldığına vurgu yapan Vehbi, forumun gerçekleşmesinde önemli katkıları olan Dışişleri Bakanlığı ve tüm yetkililere GAÜ adına teşekkür etti. Ülke ve yükseköğretim sistemi ile yapılarının İslam ülkeleri ve dünyaya kendini anlatması bakımından forumun önemine de işaret eden Vehbi, Somali Eğitim Kültür ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ile GAÜ arasında imzalanan akademik işbirliği anlaşmasının Kuzey Kıbrıs yükseköğretimine önemli katkılar yapacağının altını çizdi.