PETROL SIZINTISININ KKTC'YE ULAŞMASI BEKLENİRKEN GAÜ AKADEMİSYENİ PROF. DR. ÜNYAYAR’DAN FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELDİ

Haberler

GAÜ'DEN

PETROL SIZINTISININ KKTC'YE ULAŞMASI BEKLENİRKEN GAÜ AKADEMİSYENİ PROF. DR. ÜNYAYAR’DAN FARKLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELDİ

Suriye'de geçtiğimiz hafta elektrik santralinde yer alan yakıt deposunda büyük oranda petrol sızıntısı gerçekleşmişti. Sızıntının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaşması beklenirken, gündemde alınması gereken önlemler de konuşulmaya devam ediyor. Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar’da olası petrol kirliliğine karşı farklı çözüm önerilerini dile getirdi.

Suriye'nin Baniyas kentinde 15.000 ton yakıtla dolu olan tankın çatlamasıyla petrol sızıntısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Dipkarpaz Burnu açıklarına ulaşacağı öngörülürken sızıntıya karşı Türkiye'den 3 geminin KKTC'ye doğru yola çıktığı bilgisine ulaşıldı. Petrol kirliliğinin önüne geçmek için bazı önlemler konuşulurken Prof. Dr. Ali Ünyayar “Çok geç olmadan önlemimizi almalıyız” uyarısında bulundu.



Ünyayar uyarısında, denize sızan petrolü denizde veya kıyıda toplamak için bariyerler oluşturmalı ve bariyer içerisindeki petrolu preslenmiş tavuk tüyleri ve berberdeki kesilen saçlar ile  toplayabileceğini söylerken bu önlemin ucuz ve etkili olduğunu da belirtti. Ünyayar ayrıca, “İnsan saçındaki ve tavuk tüyündeki keratin proteini petrolü üzerine toplar. Kuma yapışmış petrol bu sistemle çok hızlı bir şekilde doğadan toplanmış olur. Kuşların petrolle kirlenmesi buna örnektir. Deniz kıyısındaki petrol kirliliğine karşı doğal ekosisteme inorganik azot ve fosfor eklenmesi sedimentteki mikrobiyal aktiviteyi artırır. Dibe çöken petrol bakteriler için toksiktir. Bakteri sayısını artırırsak dibe çöken petrolüde temizleriz. Bir diğer doğal yöntem sudaki petrol kirliliği istridye mantarı atık kompostu ile temizlenebilmektedir.Elimizde bulunan doğal güçleri kullanmalıyız yoksa kanserojen, toksik ve mutajenik kimyasal aromatik hidrokarbonlar ilemücadele etmek zorunda kalırız. Bu da bize büyük çevre kirliliği yanısıra güneş deniz kum turizimine zarar verir.  Büyük çevre felaketi Karpaz'a kadar geliyor, geç kalmadan harekete geçilmeli” dedi.