ECZACILIK FAKÜLTESİ

35 yıllık geçmişi olan Girne Amerikan Üniversitesi kurulduğundan bu yana güçlü akademisyen kadrosuyla ulusal ve uluslararası alanda saygın bir kurum olarak K.K.T.C’nin sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim yönlerinden gelişmesine katkı sağlamaktadır.

GAÜ AİLESİNİN DEĞERLİ MENSUBU,

Dünya da halen “Ölümcül Pandemi Krizi” Dünya da halen devam etmektedir (Şu anda bir çok ülkede Covid – 19 hastalığı en sık 2. ölüm nedenidir).

Ancak yeterince aşılama yapılan ülkelerde kriz bitme noktasındadır.

KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından Pandeminin başladığı tarihten itibaren alınan önlemler ve aşılama kampanyası ile; KKTC olarak bugüne kadar Dünya da en az hasar alan ülkelerin arasında bulunmaktayız.

Buna rağmen Rektörlüğümüzün aldığı yerinde bir kararla Üniversitemizde Pandemi Komitesi oluşturulmuş ve sizlerin sağlığı için ek önlemler alınmıştır.

Böylece hep birlikte mücadele ederek bu savaşı kazanacağımıza inanıyoruz.

Ayrıca tamamen hekimlerden oluşan Kurulumuzun

-Bilimsel Kanıtlara Dayanarak-  sizler için hazırladığı farkındalığı artırma amaçlı önerilerimizi bilgilerinize sunuyoruz:

1.Pandemiden kurtulmanın Altın Standardı: Toptan Aşılanmadır. Çünkü:

1.1.Aşılanma; hastalığın bulaş riskini 7 kat azaltır.

1.2.Aşılanma; hastalanma riskini 32 kat azaltır.

1.3.Aşılanma; hastalıktan ölüm riskini 39 kat azaltır.

Bu nedenle bir an önce Aşılarımızı olmalıyız.

Aşısız kişileri uyarmalıyız.

Aşısız kişilerden uzak durmalıyız.

2.Pandemide bulaş riskini azaltan önemli diğer bir tedbir; Kapalı alanlarda Maske Takmaktır.

Çünkü kapalı alanlarda maske takmak bulaş riskini 42 kat azaltır.

Bu nedenle kapalı alanlarda mutlaka maske takmalıyız.

Maske takmayanları uyarmalıyız.

Maske takmayanlardan uzak durmalıyız.

*Bez maskelerin etkinliği düşüktür. Klasik 3 katlı Tıbbi maske takınız.

3.Pandemide bulaş riskinin en fazla olduğu alanlar; dershane, otobüs, dolmuş, kafe, restoran gibi kapalı alanlardır. Bu gibi yerlerde maske takmak çok önemlidir. Bunun yanında kapalı alanların (klima dışında) temiz hava ile devamlı havalandırılması

-Kapı ve Pencerelerin açılması, bulaş riskini 12 kat azaltmaktadır.

Bu nedenle zorunlu olarak girdiğimiz kapalı alanlarda kapı ve pencereleri açık tutmalıyız.

4. Şu ana kadar Dünyada Covid – 19 Hastalığının tedavisini sağlayan bir ilaç geliştirilememiştir.

Ancak vücut direncimizi her zaman yüksek tutmak, tüm hastalıklarda olduğu gibi, Bu hastalığa karşıda en büyük avantajımız olacaktır.

Bunun için şunları yapmanızı öneriyoruz:

4.1. Zararlı alışkanlıklarınızı bırakın (Şeker, Sigara, Alkol, v.b.).

4.2. Her gün en az 2 saat, yürüyüş gibi hafif sporlar yapın.

4.3.  İdrar renginiz su rengi olana kadar sağlıklı su için.

4.4. Her gün şu gıdaları çiğ ve taze olarak mutlaka tüketin: Limon, sarımsak, kefir veya yoğurt, yumurta beyazı, kepek (tahıl kabuğu), 1 kg çeşitli sebze, zencefil.

4.5. İdeal kilonuza kavuşun ve devam ettirin.

4.6. Her gün en az 7 saat düzenli uyku uyuyun.

4.7. Her gün 1 bardak yeşil çay ve zencefil çayı için.

4.8. Uygun zamanlarınızda stres atın, sevdiğiniz şeylerle uğraşın.

5. Halsizlik, Ateş, Koku alamama, gibi şikayetleriniz olduğunda derhal Sağlık Bakanlığı Covid – 19 Merkezi ile ( 1102 ) irtibata geçiniz.

Sağlık, huzur, mutluluk dolu günler diliyoruz.

GAÜ PANDEMİ KOMİTESİ