HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

TAVUKÇUOĞLU; SEVGİ HER ENGELİ AŞAR

TAVUKÇUOĞLU; SEVGİ HER ENGELİ AŞAR

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Smart Health bünyesinde hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Fizyoterapist Arzu Tavukçuoğlu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkında açıklamada bulundu.

Fizyoterapist Arzu Tavukçuoğlu;  “1992 yılından itibaren “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu’nun 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istediğini ve o günden beri, 3 Aralık tarihinin “engelliler günü” olarak kabul ettiği bilinmektedir. Tarihini bilmek önemlidir “ ifadelerini kullandı.

Tavukçuoğlu; Engelli tanımı, yaralanma ya da doğuştan fiziksel veya zihinsel bir hastalık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi olarak yapılmaktadır. Engelliğin öncelikle önlenebilmesi için koruyucu yaklaşımların vurgulanması, engelli bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel sağlık durumunun geliştirebilmesi için imkânların sağlanması, engellilerin eğitim alma, iş sahibi olma, sosyal katılım haklarının arttırılması ve yasal haklarının geliştirilebilmesi gibi önemli konular için 3 Aralık bir farkındalık günüdür şeklinde vurguladı.

 Engelli bireylerin sosyal çevre içerisinde ki yaşamdan bahseden Tavukçuoğlu;  “Çeşitli fonksiyonlarında meydana gelen azalma ile sosyal ortamda katılım problemi yaşamaktadırlar. Engellerin aşılarak topluma kazandırılması ile onların birer bağımsız birey olmaları birincil amaç olmalıdır. Bu nedenle devlet politikalarının geliştirilmesi, alınan önlemlerin arttırılması, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve toplumsal eğitime önem verilmesi gibi konular gündeme taşınmalıdır. Toplumun bakış açısını değiştirmek ve engelli bireyin sosyal katılımını sağlamak ayrıca ulaşım ve erişim problemlerini azaltmak için gerekli mimari düzenlemelerin yapılması bağımsızlık yönünden engellenen bireylerin üretkenliğini arttıracaktır. Doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle oluşan engelli çocuk veya erişkin bireylerin rehabilitasyonunda fizyoterapistlerin büyük bir rolü vardır “ dedi.

Fizyoterapist Arzu Tavukçuoğlu;  “Girne Amerikan Üniversitesi Smarth Health bünyesinde bulunan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi dünyadaki yeni gelişmeleri referans alarak engellilerin rehabilitasyonunda da faaliyet göstermektedir. Doğumsal veya edinsel kaynaklı fonksiyonel yetersizliği olan özel gereksinimli çocuklara, fonksiyonel seviyelerini geliştirmek amacıyla fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanan tedavi yaklaşımları ile mevcut yetersizlikleri azaltmak, fiziksel beceriyi arttırmak, psikososyal yönden desteklemek ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarını maksimum düzeye çıkarmak hedeflenmektedir. Fizyoterapi programı kapsamında engelli bireylerin problemleri belirlenerek güncel tedavi yaklaşımları, bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Engelli bireylerin rehabilitasyonunda gerek birey gerekse aile merkezli yaklaşım ile multi disipliner çalışma anlayışı benimsenmektedir. Unutmayalım ki engelli olmak bir kusur değildir. Sevgi her engeli aşar” şeklinde konuştu.