HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU

Haberler

GAÜ'DEN

Dünya Hemşireler Günü GAÜ’de Kutlandı

Dünya Hemşireler Günü GAÜ’de Kutlandı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Dünya Hemşireler Günü” kutlamasına öğrenciler, akademik ve idari kadro katıldı.Kutlama GAÜ Millenium Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.


 


GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karakartal “. Hemşirelik, tıp alanları çok kutsal.”


 


Karakartal, “Öncellikle hemşireler gününüzü kutluyor ve yapılacak etkinliklerde hepinize başarılar diliyorum. Hemşirelik, tıp alanları çok kutsal. Sizlere alanım olan kültür tarihinden hareketle çok kısa hemşirelikle ilgili görüşlerimi açıklayacağım. Dilimize Farsça’dan geçen hemşirelik, aynı zamanda kızkardeş anlamına da gelmektedir. Günümüzde hemşirelik kelimesinin alanı daraldı, lakin önceden hemşirem dendiği zaman kızkardeş anlaşılırdı ve öncelikle kadınlar bu kutsal mesleğe adım attılar, Osmanlı’nın çöküş zamanlarında ise cephe gerilerinde çok yardımcı olmuşlardır” dedi.


 


Karakartal, konuşmasının son bölümünde ise;  Döner Özeke’nin “Hemşireler Günün Kutlu Olsun Hemşirem” şiirini okudu.


 


Hemşirelik Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mehmet Zeki Avcı hemşireliğin önemi ve zorlukları hakkında konuşma yaptı.


 


Yrd.Doç.Dr. Mehmet Zeki Avcı, “Hemşireler gününü kutlarken öncellikle bazı sorular sormalıyız, neredeyiz, ne durumdayız, ne yapmak istedik, ne yapamadık, en önemlisi neler yapmalıyız sorularına ışık tutmalıyız. Öncelikle, böyle bir mesleği seçme cesareti gösterdiğiniz için hepinizi kutlarım. Hemşirelik, özveri isteyen bir meslektir. Çünkü; insanın mutluluğu sadece kendi mutluluğu değildir. Karşısında, gözlerinin içine bakıp yardım isteyen ama, ağzını açamayan insanlar olacaktır. Bu mesleği yaşayarak öğreneceksiniz. Hastaneye herhangi bir yakınınız gittiğinizde onu karşılayan, yönlendiren hemşirelerdir. Bu eğitimleri verirken en doğrusunu, en kullanabilir olanını seçip ve ilerleyebilmeniz için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.


 


British University of Nicosia (BUN) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Feray Gökdoğan “Hemşirelikte Profesyonellik” konusunda bir sunum yaptı.


 


Hemşireliğin sağlık hizmetlerinin vazgeçilmezi olduğunu, hemşirenin olmadığı yerde sağlık hizmeti sunumunun yapılamayacağını söyleyen Gökdoğan, “Hemşirelik özverili çalışmayı gerektirir. Sabır, hoşgörü, merhamet, fedakarlık ve ciddiyet gerektirir. Hemşirelik sağlık ekibinin önemli bir parçasıdır” dedi.


 


GAÜ Hemşirelik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr Nazım Beratlı, Hemşireler Günü ile ilgili konuşma yaptı.


 


Yrd.Doç.Dr Nazım Beratlı, konuşmasında “Önümüzdeki hafta hemşireler haftası, bu hafta içerisinde eğlenelim, gezmeye de gidelim fakat okumaya da zaman ayıralım. Mesleğin geçmişi, geleceği, sizin geleceğiniz konusunda okuyalım ve sadece KKTC ve Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de mesleğinizi icra edebilmenin koşullarını oluştururken standartlarını da oluşturabilmenin temellerini atalım. Siz, talep ettikçe biz de o standartlara sizleri ulaştırabilmek için koşulları oluşturacağız. Siz talep etmezseniz, biz bu bütünü sistematik bir hale getiremeyiz. Bugün önemli bir haftanın başlangıcı, bugün çok önemli bir insanın, insanlığa büyük hizmeti geçmiş bir insanın Florence Nightingale’in doğum yıldönümü. Herkese kutlu olsun.” dedi.


 


Kutlamalar kapsamında; bu sene mezun olacak olan öğrenciler için bir veda kokteyli de düzenlendi. “Dünya Hemşireler Günü” için gerçekleştirilen kutlama, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.