Denktaş GAÜ’de Düzenlenen Panelde Anıldı

Haberler

GAÜ'DEN

Denktaş GAÜ’de Düzenlenen Panelde Anıldı

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ölümünün birinci yıldönümünde Girne Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte anıldı.

GAÜ Rektörlüğü, Eğitim Fakültesi ve Rauf Raif Kıbrıs Araştırmaları Merkezi’nin, Milenyum Kompleks Senato Kongre Merkezi’nde düzenlediği anma etkinliği saat 09.00’da, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Denktaş’ın hayatı ile ilgili bir belgeselin gösterildiği etkinlikte, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı ve şiirler okundu.

Anma etkinliğine, merhum Denktaş’ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, torunları Rauf ve Can Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Şahinkaya, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, Dekanlar, GAÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Denktaş “Babam Kıbrıs Adasının Küçük Bir Köyünde Doğup Türk Dünyası’nın Lideri Olmayı Başaran Büyük Bir Devlet Adamıydı”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş yaptığı konuşmada, bugün Kıbrıs adasının küçük bir köyünde doğup Türk Dünyası’nın Lideri olmayı başaran büyük devlet adamı Rauf Denktaş’ı ölüm yıldönümünde hasretle andıklarını belirterek, etkinliği düzenleyen GAÜ’ye teşekkürlerini sundu.

Merhum Denktaş hakkında konuşma yapmanın hem kolay, hem de çok zor olduğunu ifade eden Serdar Denktaş, kendisinin konuşmasında O’nunla çalışma imkanı bulan nesiller yerine onu yakından tanıma fırsatı bulamayan gençlere anlatmaya çalışacağını söyledi.

O’nun yeni yetişen nesle büyük önem veren birisi olarak Kıbrıs’ta Türklerle Rumlar arasında başlayan sorunun nerede, nasıl başladığı ve bugün hangi noktaya geldiği konusunda her fırsatta gençleri bilgilendirmeye çalıştığını anımsatan Serdar Denktaş, gençlerin bu konuda iyi aydınlatılmadığını özellikle Annan Planı döneminde gördüğünü ve çok üzüldüğünü kaydetti.

Rauf Denktaş’ın kendisiyle bu dönemde yaptığı bir konuşmaya değinen Serdar Denktaş, bu konuya çok üzülen ancak kızmayan baba Denktaş’ın kendisine; “Meselenin bu kadar uzayacağını hiç kimse tahmin etmiyordu. Şimdi geçmişi bilmeyen, öğrenmeyen bu gençler devlette, dünyanın da katkısıyla beni uzlaşmaz zannediyorlar. Mesele aslında Kıbrıslı Rumların adayı “Elenize etme” meselesi olduğunun çok farkında değiller” dediğine dikkat çekti.

Serdar Denktaş, gençlere Denktaş’ı anlatamaya çalışırken aslında; Kıbrıs’ın tarihi, nereden nereye geldiği, Anadolu insanıyla sıkı bağların neden önemli olduğu ve kendi ayakları üzerinde durma becerisini gösterebilmeyi anlatmaktan geçtiğini ve bunu anlatmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Rauf Denktaş’ın son günlerine kadar Kıbrıs Türküne düşüncelerini aktaran, devlet kurmuş bir halk olduğunu hissettiren ve giderken de bunun tescilini yapan birisi olduğunu anımsatan Serdar Denktaş, onun insan ve yurdunu seven büyük lideri olduğunu kaydetti.

Merhum Denktaş’ı ölüm yıldönümünde rahmetle andıklarını da ifade eden Serdar Denktaş, O’nu her zaman özlemle anacaklarını da söyledi.
Öner “Denktaş’ın En Büyük Eseri KKTC’dir”

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner ise, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesindeki gayret ve kahramanlıkları, eğitimsel birikimi, karizması, politik dehası, kararlı duruşu ve ikna kabiliyetiyle büyük bir lider olan Denktaş’ın en büyük eserinin KKTC olduğunu belirterek, “Bizlere düşen görev onun sınırsız vizyonuyla belirlediği ilke ve politikalarını benimseyerek gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı ve Rauf Raif Denktaş Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Saadettin Yıldız da, ölümünün 1’inci yılında Denktaş’ın saygı özlem ve minnetle andıklarını belirterek amaçlarının , merhum Denktaş’ın yaşamını bütün yönleriyle araştırarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

GAÜ Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Demiray Doğasal da yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türk dünyasının büyük önderi, kalbi insan sevgisi ve vatan aşkıyla dolu kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı saygı ve sevgi ve şükranla andıklarını vurguladı. Doğasal, 88 yıllık yaşamının 64 yılı siyasal mücadele içinde geçiren Denktaş’ın yaşamı hakkında katılımcılara bilgiler sundu.