GAÜ : Herşey Karpaz Eko Köy için

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ : Herşey Karpaz Eko Köy için

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İngiltere Yerleşkesi Cantenbury Kampus ve yeni akademik yıl ile birlikte eğitime başlayacak Asya Pasifik Yerleşkesi Singapur Kampüs ile birlikte Karpaz Yerleşkesi Eko Köy ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri ile öğrenciler Karpaz Kampüsü Eko Köy projesi kapsamında atölye derslerini bölgede yapmaya başladı.
“Genius Loci” Felsefesi İle Çalışmalar Yürütülmekte

Mimar Sinan Ödüllü ünlü mimar Ziya Tanalı, Doç. Dr. Zeynep Onur, Hassina Nafa ve Seyit Ermiyagil ile birlikte 75 mimar adayı öğrencinin katkı koyduğu atölye çalışmalarında “genius logi” felsefesi çerçevesinde potansiyel ve alternatif projeler bölgenin dokusu içerisinde tartışılmakta.

Doç. Dr. Zeynep Onur konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Genius Loci” felsefesinin eski Romalılara ait bir kavram olduğunu belirtti. Eski Roma’da her alanın koruyucu ruhları olduğuna ve alana dokunurken yapılacak yanlışların iyi kalpli bu koruyucu ruhları korkutup kaçıracaklarına, o zaman o alanın başına her türlü felaketin geleceğine inanıldığını hatırlatan Onur, Karpaz 'da kurulacak Kampus, Eko Köy ile çevre araştırmalarının yapılacağı Enstitülerin doğal alanı zedelememesi, aksine oradaki doğal yaşamı zenginleştirmesi için alanın dokusunun incelendiğini ve potansiyel görüşlerin tartışıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Denizcilik Fakültesi, Havacılık Fakültesi, Arkeolojik Çalışmalar Enstitüsü, Su Altı Araştırma Enstitüsü, Akdeniz ve Karpaz Doğal Yaşamını Koruma Enstitüsü ile Hazırlık Okulunun ilk etapta Karpaz yarımadasında açılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Girne Amerikan Üniversitesi’nin genelde KKTC özelde ise Karpaz yarımadasının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı koymaya devam edeceği ve bu doğrultuda GAÜ’nün bilimsel bilgi birikimi, insan gücü ve teknolojisi ile bölge halkına hizmet etmeyi misyon ve amaç haline getirdiğinin altı çizildi.

GAÜ Karpaz Kampüs Projesi kapsamında üniversite uzmanlarının bölgede incelemelerine devam ettiği ve bölge yetkilileri ile görüşmelerin sürdüğünün belirtildiği açıklamada bölgenin sosyolojik ve doğal yapısı ile uyumlu ve sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile GAÜ’nün Karpaz yarımadasının doğası ve kültürü ile gelişmesi için çalışmalarına hız verdiği vurgulandı. Ayrıca öngörülen projelerin önümüzdeki günlerde bölgede düzenlenecek atölye çalışmaları ve toplantılar ile basın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile de paylaşılacağı ve çevre örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin birikim ve tecrübelerinden de yararlanılacağı belirtildi.
Serhat Akpınar : “GAÜ 25 Yıllık Bilgi Birikimi İle Karpaz Halkı İçin Çalışacak”

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’da konuyla ilgili yaptığı açıklamada Dipkarpaz Belediye başkanı Mehmet Demirci’ye GAÜ’ye göstermiş oldukları ilgiden ve yardımdan dolayı teşekkür ederek Karpaz halkının GAÜ’ye olan inancının kendilerini motive ettiğini ve 25 yıllık bilgi birikimi ile GAÜ’nün tüm birimlerinin Karpaz halkı için çalışacağını ifade etti. GAÜ’nün bölgenin doğal yapısını bozmadan ekonomik, kültürel ve sosyolojik gelişimine katkı sağlamak için Kampüs kuracağını ifade eden Akpınar, sürdürülebilir çevre adına çalışmalar yapan tüm sivil toplum örgütleri ve dernekler ile GAÜ’nün Karpaz için ortak projelere imza atmaya hazır olduğunu vurguladı.. Bölgenin doğal dokusunu koruyacak projelerin de hayata geçirileceğine vurgu yapan Akpınar, bölgenin gelişimine katkı koymaktan gurur duyduklarını belirtti. Bölgenin sosyolojik ve doğal yapısı ile uyumlu ve sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile GAÜ’nün Karpaz Kampüsünü hayata geçireceğinin altını çizen Akpınar, Karpaz halkına göstermiş oldukları ilgiden ve inançtan dolayı da GAÜ adına teşekkürlerini iletti.