Kerpiç Yapılar Turizm Açısından Kültürel Değer

Haberler

GAÜ'DEN

Kerpiç Yapılar Turizm Açısından Kültürel Değer

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Kıbrıs’ın Kerpiç Mirası” konulu seminer düzenlendi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Komplkes Senato Kongre salonunda düzenlenen seminere Prof. Dr. Bilge Işık konuşmacı olarak katıldı.

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık ve İç Mimarlık bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminer GAÜ TV’den canlı olarak yayınlandı.
“Kerpiç Yapılar Turizm Açısından Kültürel Değer”

Geleneksel kerpiç yapılar ve özellikleri yanında kerpiç yapıların sunduğu fırsatlar ve yalıtım özelliklerinin irdelendiği seminerde Prof. Dr. Bilge Işık, kerpiç yapıların deprem güvenirliliğine karşı getirilen önlemler ve dikkate alınması gereken teknik konular hakkında bilgi verdi.

Kerpiç yapıların geleneksel yaşamı sürdürme işlevi yanında turizm açısından önemli birer kültürel değer olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Bilge Işık, sıcak iklimlerde modern yapıların aksine kerpiç geleneksel yapıların öneminin arttığını vurguladı.

Sıcak bölgelerde geleneksel yapı malzemesi olarak kullanılan kerpiç’in yerini modern yapı malzemelerine bıraktığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilge Işık, uygulamanın moderleşmenin yanında büyük dez avantajları bulunduğuna işaret ederek günümüzde yaz kış ısı yalıtımı ve iklimlendirmede kerpiç yapıların öneminin arttığını vurguladı.

Günümüzde kerpiç yapılara inşa edildiği modern örneklerin bulunduğunu da belirten Prof. Dr. Bilge Işık, geleceğin mimarisi ve iç mimarisine yön verecek öğrencilere mesleki uygulamalar ilişkin bilgiler aktararak sözlerine son verdi.

GAÜ Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleri öğrencilerinin sorularına da yanıt veren Prof. Dr. Bilge Işık’a seminer sonunda Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Demirkan Türel tarafından teşekkür plaketi verildi.