Bilim Kadrosu Vakıflar İdaresine İyi Niyet Mektubu Sundu

Haberler

GAÜ'DEN

Bilim Kadrosu Vakıflar İdaresine İyi Niyet Mektubu Sundu

Girne Amerikan Üniversitesi Bilim Kadrosunu temsilen 100’e yakın öğretim görevlisi Vakıflar İdaresi Müdürlüğüne iyi niyet mektubu sunmak üzere Lefkoşa’da yürüyüş düzenledi.

Girne Kapısından başlayıp Vakıflar İdaresi önünde sona eren yürüyüş sonunda GAÜ Senatosu kararı ile yayınlanan Çevre ve Bilim İyi Niyet Mektubu Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner tarafından okunarak Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade’ye teslim edildi.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade’ye GAÜ Çevre ve Bilim İyi Niyet mektubunun teslim edilmesinin ardından Vakıflar İdaresi önünde bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, iyi niyet mektubunun amacının GAÜ’nün çevreye ve topluma karşı hassasiyetlerini yetkililere bir kez daha aktarmak, yükseköğretim ve üniversitelerin gelişiminin desteklenmesinin devlet politikası olduğunu hatırlatmak olduğunun altını çizdi.

İhale yasasına uygun olarak hazırlanan ve en yüksek yatırım ile kira bedeli ve 208 sayfadan oluşan en kapsamlı kamusal amaçlı projeyi teklif eden üniversitenin Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nun yanlış bilgilendirilerek sadece bir sayfada sehven yapılan daktilo hatasından dolayı değerlendirme dışı bırakılmaya çalışılmasının kabul edilemez bir tutum olduğunun vurgulandığı Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğüne hitaben yazılan Prof. Dr. Yıldırım Öner imzalı GAÜ İyi Niyet Mektubu’nun tam metni şöyle:

“Girne Amerikan Üniversitesi Senatosunun 21 Kasım 2011 tarihinde oy birliği ile onaylamış olduğu iyi niyet mektubunu burada bulunan akademik kadromuz ile birlikte bilginize sunuyorum GAÜ kullanımında olan arazinin kamu yararı ve çevre koruma kapsamında ele alınmayarak yatırım projesi kapsamında değerlendirilmesi bizleri derinden yaralamıştır.

Bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemiz; doğanın korunması, kamu yararının gözetilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bu arazinin tarım, çevre ve araştırma amaçlı kullanımı ve geliştirilmesi olmuştur. KKTC’nin ilk üniversitesi olan GAÜ’nün özelde Girne, genelde KKTC’nin ekonomik doğal ve sosyo-kültürel gelişimine katkıları dikkate alındığında Girne Kampüsümüz’ün genişleme planları çerçevesinde yıllardır sıkıntı çekilmesine rağmen bu arazi kullanılmamıştır. 42 dönüm olan bu arazi, çevre araştırmaları ve sosyal sorumluluk ve çevre koruma duyarlılığı ile özenle korunmuştur.

Bilim Adası olma vizyonu ile KKTC tarafından Üniversiteler’in gelişiminin Devlet Politikası olarak benimsenmesinin, yükseköğretimin gelişimi açısından da önemli bir adım olacağı muhakkaktır. Bu nedenle, Üniversitemiz’in katkılarının devam edebilmesi ve büyümesi için önümüze engeller çıkarılmamalıdır. Yıllardır kendi kaynakları ile büyümeye çalışan Üniversitemiz’e elindeki olanakları kullanma ve geliştirme anlamında destek verilmelidir. Vakıflar İdaresi Yönetimi’ni bu konuda duyarlılık ve destek göstermeye ve kendi misyonuna hizmet etmeye davet ediyoruz.

Bu bilgiler ışığında, Üniversitemiz kendi kullanımında olan bir arazinin elinden alınmasını engellemek amacı ile açılan ihaleye katılmak zorunda bırakılmış, 208 sayfalık en detaylı, en çevreci ve en kamu yararı gözeten projeyi vermesine, en yüksek kira ve yatırım bedelini sunmasına rağmen sadece bir form’da sekreterya hatası gerekçe gösterilerek değerlendirme dışı bırakılmamızın kabul edilmesi mümkün değildir.

Bu karar hem etik açıdan, hem de hukuki açıdan kabul edilemez. Bizler, GAÜ Ailesi olarak yüksek öğretimin, Girne halkının ve KKTC’nin menfaatleri doğrultusunda bu kararın düzeltilerek, doğru kararın ivedilikle verilmesi, Kurumunuzun saygınlığını ve güvenilirliğini kazanması ve misyonuna hizmet edecek bir karar üretmeye davet ediyoruz.“
“Hukuk Komitesi Çalışmalarına Başladı”

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğünden konuyla ilgili yapılan bir diğer açıklamada ise üniversite bünyesinde konuyla ilgili çalışmalar yapmak üzere hukuk komitesi kurulduğu belirtilerek Yüksek Mahkeme eski Başkanı Taner Erginel , Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Demirbudak, öğretim görevlileri Doç. Dr. Tanju Yaşar ve Belkıs Şahinoğlu yanında avukatlar Can Yeşilada, Derviş Akter, Hasan Esendağlı, Hatice Aşık, ve Mustafa Şener’den oluşan hukuk komitesinin çalışmalarına başladığı vurgulandı.