Denizcilik ve Kabotaj Bayramı GAÜ’de Kutlanacak

Haberler

GAÜ'DEN

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı GAÜ’de Kutlanacak

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çeşitli etkinliklerle Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde kutlanıyor.

Yükseköğretimde 25. yılını kutlayan Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama etkinlikler çerçevesinde seminer ve konferanslar yanında 1 Temmuz 2010 Perşembe günü saat 18.30’da GAÜ Sosyal Tesisleri ve Denizcilik Fakültesi Uygulama Merkezi Camelot Beach Club’ta resepsiyon düzenlenecek. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama resepsiyonuna üst düzey devlet protokolü ve yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada denizciliğin önemine dikkat çekilirken GAÜ Denizcilik ve Ulaştırma Fakültesinin Denizcilik İşletmeciliği, Lojistik ve Güverte Kaptanlığı bölümlerinde eğitimlerine devam ettiği hatırlatılarak denizciliğin önemini kavrayan öğrenciler yetiştirmenin GAÜ Denizcilik Fakültesinin vizyonu olduğu vurgulandı.

2009-2010 akademik yılı içerisinde GAÜ Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Celal Barla’nın katılımı ile imzalanan akademik işbirliği anlaşması ile “Öğretim Üyesi değişimi”, “Destek ve Program geliştirme projeleri” ve “Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO STCW kuralları doğrultusunda Zabitan Ehliyeti alınmasına destek sağlanması “ konularında varılan kararların Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC denizcilik sektörü için büyük önem taşıdığının da ifade edildiği açıklamada Yükseköğretim’de 25. yılını kutlayan Kıbrıs’ın ilk üniversitesi GAÜ, “3 Ada Tek Üniversite” vizyonu ile İngiltere yerleşkesi Canterbury Kampüs ardından Asya Pasifik Yerleşkesi Sinagapur Kampüsü açmaya hazırlandığı yeni akademik yıl ile birlikte GAÜ Denizcilik Fakültesinin bölümlerine yeni öğrenciler alınacağını da belirtildi. Günümüzde dünya ticaretinin % 90’ı deniz yoluyla yapıldığının da belirtildiği açıklamada denizcilik sektörü olmadan dünya ticaretinin sürdürülebilmesi neredeyse imkansız olduğu ifade edilerek gemiciliğin küresel ekonominin bel kemiği olduğuna dikkat çekildi.

Ada ülkesi olan KKTC için denizciliğin öneminin günden güne arttığına da dikkat çekilen açıklamada deniz yoluyla yapılan ticaretin parasal değerini yaklaşık 380 milyar Amerikan Doları civarında olduğu belirtilerek dünya deniz taşımacılığının % 30’unun, ham petrol ve petrol ürünleri taşımacılığının ise % 28’inin gerçekleştirildiği Akdeniz havzasında bulunan KKTC için denizciliğin önemine dikkat çekildi.