Petrol ve Gaz Yönetimi Anlaşmasının Kapsamı Genişletildi

Haberler

GAÜ'DEN

Petrol ve Gaz Yönetimi Anlaşmasının Kapsamı Genişletildi

Girne Amerikan Üniversitesi Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışmaları ile ilgili tartışmaların devam ettiği sürec ile ilgili ulusal kadroların hazırlanmasına bilimsel katkı yapmak adına dünyanın en büyük doğal gaz ve petrol üreticisi ilk 15 ülkesi içerisinde yer alan Kazakistan’ın Kazakh National Technical University (NTU) ile yedi yıl önce imzalanan Petrol ve Gaz Yönetimi akademik işbirliği anlaşmasının kapsamının genişletildiğini açıkladı.

Girne Amerikan Üniversitesi ile Kazakistan Kazakh National Technical University (NTU) ile Petrol ve Gaz Yönetimi alanında uzman kadroları yetiştirmek amacı ile lisans programlarını kapsayan anlaşmanın kapsamı yüksek lisans ve doktora programlarında da eğitim vermek üzere genişletildi.
“Türkiye ve KKTC’nin Bölge ve Enerji Politikalarına Göre Uzman Ulusal Kadrolar Yetiştirilmeli”

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada küreselleşen dünyada ülke politikalarına ve ekonomik gelişimine yön veren jeo-politik ve enerji politikalarının önemine vurgu yapıldı. GAÜ ile NTU arasında imzalanan anlaşma ile her iki üniversitedeki öğrencilerin Petrol ve Gaz Yönetimi lisans programları yanı sıra yüksek lisans ve doktora programlarında eğitimlerine devam edeceklerinin belirtildiği açıklamada Türkiye, KKTC, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında bölgede yaşanan petrol ve gaz arama krizinin petrol ve gaz yönetimi konusunda ülkenin ulusal uzman kadrolarının anavatan Türkiye ve KKTC’nin bölge politikaları doğrultusunda oluşturması gerekliliğinin altı çizildi.
“GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünde de Eğitim Verielcek”

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner ile NTU Rektörü Adilov Zhexenbek’in arasında yedi yıl önce Kazakistan’da imzalanan anlaşma ile lisans programına devam eden öğrenciler eğitimlerine 2 senesi GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ile Girne Kampüsünde 2 senesi ise Kazakistan’da devam edecekler. Yüksek lisans eğtimine devam eden öğrenciler ise bir yıl Kazakistan’da öğrenim gördükten sonra eğitimlerin son bir yılını GAÜ Kampüslerinde tamamlayacaklar. Doktora programlarında ise dört dersini GAÜ’de alacak olan öğrenciler doktora programının üç dersini de NTU’da vererek eğitimlerini tamamlayacak.
“İlk Mezunlar 2008-2009 Akademik Yılında Diplomalarını Aldı”

Akademik ve bilimsel işbirliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesiyle Girne Amerikan Üniversitesi İngiltere, Singapur ve ABD kampüslerinin de anlaşmaya dahil edildiğinin de belirtildiği açıklamada Petrol ve Gaz Yönetimi lisans programının ilk mezunlarını 2008-2009 akademik yılında verdiği ifade edildi.

Küreselleşen dünyada ülke politikalarına yön veren jeo-politik ve enerji politikalarının önemine dikkat çekilen açıklamada GAÜ ile NTU arasında imzalanan anlaşma ile GAÜ öğrencileri ve NTU öğrencilerinin Petrol ve Gaz Yönetimi lisans, yükseklisans ve doktora programları yanında Uluslararası İşletme, Finans ve Muhasebe lisans, yükseklisans ve doktora programlarının da ayrıca anlaşma kapsamına alındığı ifade edildi.

Petrol ve Gaz Yönetim,i akademik programlarından mezun olan öğrenci sayısının artması ile ulusal uzman kadroların oluşmayua başlayacağına işaret edilen açıklamada öğrecilerin pratik eğitimlerini Kazakistan'da doğal gaz ve petrol arama ile üretme tesislerinde sürdürdükleri belirtildi.