GAÜ Akademisyeni'nden İki Makale

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Akademisyeni'nden İki Makale

GAÜ  Akademisyeni`nden  İki Makale

- Yrd. Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ’ın ‘Turkish Studies’ ve ‘Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi’nde Makaleleri Yayımlandı

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ’ın  kaleme almış olduğu ‘Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesinde Birleşik Cümle Yapılarının Karşılaştırılması’ isimli makalesi ‘Turkish Studies’ uluslararası indeksli ve hakemli dergide,  ‘Türkiye Türkçesinde ve Azerbaycan Türkçesinde Geniş-Gelecek Zaman Kipi Üzerine’ başlıklı makalesi ise  Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi’nde yayımlandı. Turkish Studies ve Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi uluslararası indekslerde taranan prestijli dergiler arasında yer almaktadır.

Yayınlanan makaleleri çerçevesinde karşılaştırmalı dil çalışmalarının önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ GAÜ Medya’ya yaptığı açıklamada, ‘Karşılaştırmalı dil çalışmaları, Türk lehçeleri arasında zamanla oluşan farklılıkların ortaya çıkarılmasında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Her iki makalede de Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi arasındaki benzerlikler ve farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır.  Her ne kadar bir birine yakın olsalar da Güney-Batı (Oğuz) Grubuna ait iki lehçede bir çok alanlarda olduğu gibi dil alanında önemli farklılıklar mevcuttur. Bunun nedeni farklı dilbilim ekollerine dayandırılabilir. Aynı zamanda Azerbaycan Türkçesi ile Türkiye Türkçesinin tarihsel süreçte farklı bir seyir izlemesi, yabancı dillerin etkisi ve milli anlayışla gramer yazılması da bu farklılıkların nedenleri arasında yer almaktadır’ dedi.

Yrd. Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ, hem Türk dilbilgisinde, hem de Azerbaycan dilbilgisinde bazı konuların tekrardan ele alınarak incelenmesi gerektiğini de vurguladı.