BAYRAKTAR, “KIBRIS TÜRK TOPLUMUNU, ATATÜRK VE ATATÜRKÇÜLÜKTEN AYRI DÜŞÜNEBİLMEK MÜMKÜN ...

Haberler

GAÜ'DEN

BAYRAKTAR, “KIBRIS TÜRK TOPLUMUNU, ATATÜRK VE ATATÜRKÇÜLÜKTEN AYRI DÜŞÜNEBİLMEK MÜMKÜN ...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü ölümünün 79. Yıldönümünde anarken; Kıbrıs’ın Atatürk’le, Atatürk’ün de Kıbrıs’la olan ilgisi ve bağının dile getirilmesinin önemine dikkat çeken Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar, Kıbrıs Türk basın kaynaklarının 1920’li yıllardan başlayarak Türkiye’nin yaralarını sarmak, acılarını paylaşmak yolunda sürdürdüğü çabaların; Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumu tarihinde eşssiz bir yerinin olduğunu, basın gücü kullanarak Atatürkçülüğü savunan ve Kıbrıs Türk toplumunun Atatürkçü fikir, duygu ve görüşlerini yansıtabilen, Türk Ulusunun geleceğine büyük duyarlılık gösteren bu görüşlerin ibret verici levhalar ve belgeler olarak tarihe yazıldığını belirtti.

Kıbrıs Türkleri’nin Türkiye ile olan tarihi bağlantısı ve ilgisinin, Osmanlı Dönemi’nin ardı sıra Ada’nın İngiliz Sömürge Yönetimi’ne geçmesinden sonraki yıllarda da devam ettiğini, Atatürk Türkiyesi döneminde ise söz konusu ilgi ve bağlantının giderek arttığı ve tam bir dayanışma ve işbirliği esasına dönüştüğünün altını çizen Bayraktar, Atatürk Türkiyesi’nin oluşturulması ve geliştirlmesi doğrultusunda, Seyif, Söz, Doğruyol, Hakikat, Masum Millet, Ses, Vakit ve daha nice Kıbrıs Türk gazetelerinin böylesine ulusal bir amaca samimi bir yaklaşımla ve eğilimle öncülük yaptıklarının önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk basınında 1919-1938 yılları arasında Atatürk ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’ne ilişkin haberlerin her zaman ön planda olduğunu ifade eden Bayraktar, basın aracılığı ile Kıbrıs Türk toplumunun gerek bireysel gerekse kurumsal olarak gerçekleştirdiği yardım faaliyet ve etkinliklerinin, Türkiye’deki kurtuluş mücadelesine maddi manevi katkı gerçekleştirilmesi noktasında büyük önem taşıdığını söyledi. Bayraktar, Atatürk’ün Türk Kurtuluş Mücadelesine baştan beri katılan, Atatürk’ün yanıbaşında; Türk ulusunun egemenliğine göz dikenlere karşı koyan Kıbrıs Türkleri’nin savaş süresince ve savaş sonrasında başlattıkları Türkiye’ye yardım kampanyası; Türkiye-Kıbrıs Türkleri ilişkileri ve Atatürk işbirliğinin en büyük kanıtı olarak tarihe yazılmıştır dedi.

Kıbrıs Türk basın kaynaklarının o günleri anlatan önemli belgeler olarak arşivlerde yerini aldığını ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin geçirmekte olduğu Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında Kıbrıs Türk gazetelerinin de yüreği bu savaşın heyecanı ile atmış, Kıbrıs Türk basın tarihinde önemli bir yeri olan Söz gazetesinde yüzbaşılığa kadar yükselen Kıbrıslı Türklerden bazılarının kahramanlıklarının anlatıldığı ve aralarında Atatürk’ün takdirini kazanmış, madalya ile onurlandırılmış ve hatta Atatürk’ten soyadı almış olanlar olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Toplumunu, Atatürk ve Atatürkçülükten ayrı düşünebilmenin mümkün olamayacağının altını çizen GAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar, Kıbrıs Türklerinin Atatürk Türkiyesi döneminde Atatürk’ün başlattığı devrimlerin en büyük öncüleri olduklarını ve bu devrimlerin hiçbir yasal zorlama olmadan Kıbrıs Türk halkının kendi isteğiyle yakından izlenmeye ve günün koşulları içinde mümkün olan en iyi şekilde uygulanmaya çalışıldığının önemine dikkat çekerek, Kıbrıs Türk basın kaynaklarının birer belge olarak da bu gerçeğe tanık çıkacağını söyledi.