KKTC Kanser Hastalığı Sıralamsında Dünya’da 5’inci Sırada

Haberler

GAÜ'DEN

KKTC Kanser Hastalığı Sıralamsında Dünya’da 5’inci Sırada

Girne Amerikan Üniversitesi, Sosyal sorumluluk ve duyarlılık projeler kapsamında Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliğinde bugün kanser hastalığı bilinçlendirme paneli düzenledi. Kanser Hastalarına Yardım Derneği ve GAU Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Bölümünün katkılarıyla düzenlenen Kanser Hastalığı Bilinçlendirme Paneli”ne, pediatrik onkolog Doç. Dr.Kudret Çağlar ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Temsilcisi Ayla Derya konuşmacı olarak katıldı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği ve GAU Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Bölümünün katkılarıyla düzenlenen “Kanser Hastalığı Bilinçlendirme Paneli”, üniversitenin Milenyum Kompleks Senato kongre merkezinde yer aldı.

Üniversite öğrencilerinin yanınd halka da açık olan panelde, Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Pediatrik Onkoloji uzamanı Doç. Dr. Kudret Çağlar ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Temsilcisi Ayla Derya konuşmacı olarak katıldı.

Kanser hastalarına yardım derneğinin amaç ve faaliyetleri hakkında bilgi veren bir slayt gösterisiyle başlayan etkinlikte daha sonra Pediatrik Onkolog Doç. Dr. Kudret Çağlr, “Kanser” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda kanser hastalığının tanımı, nedenleri, korunma yöntemleri , belirtileri konusunda bilgi veren Doç. Dr. Çağlar,kanserin , vücuttaki bir hücrenin, kontrolsüz ve aşırı olarak, kendi gibi hatalı hücreler üreterek, yayılması ve vücudu ele geçirmesi olduğunu kaydetti.

Kanser hastalığının bilinen nedenlerinin genetik ve çevresel faktörler olarak ikiye ayrıldığını belirten Çağlar, genetik faktörlerin değiştirilemeyeceğini ancak, beslenme alışkanlıkları, sigara,radyasyon , kansorejen maddeler , enfeksiyon ve çevre kirliliği gibi çevresel faktörlerin kontrol altına alınabileceğini kaydetti.

Beslenme alışkanlıklarının kanser hastalığını ortaya çıkmasında yüzde 30 ila 70 oranında etken olduğunu anımsatarak kanserden korunmak için , kızartma, fast food , yanmış gıda tüketiminden uzak durulması gerketiğini belirten Çağlar, bol bol sebze meyve tüketilmesinin önemine de işaret etti.

Kanser hastalığında sigara tüketimiyle ilişkisine de değinen Çağlar, akciğer kanserlerinin yüzde 97’sine sigaranın neden olduğunu belirterek, yapılan istatistiklerde, bir ülkede sigaranın tamamen yasaklanmasının kanser vakalarında yaklaşık yüzde 60 azalma sağlayacağını gözler önüne serdiğini kaydetti.

Sunumunda, güneş ışınlarının kanser hastalığına etkisine de değinerek, yaz aylarında 13.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Çağlar, fiziksel aktivite yetersizliği ve kilo fazlalığının da kanser hastalığı riskini arttıran faktörler olduğunu kaydetti.,

Kanser hastalığını belirtileri hakkında katılımcılara bilgi sunan Çağlar , kanserden korunmak için , sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitelere önem verilmesi sigara ve zararlı güneş ışınalrından uzak duurlması gerektiğini vurguladı.

Kanser Hastalarına yardım derneği temsilcisi Ayla Derya ise , kanser hastalığının ülkede her geçen gün arttığını belirterek, derneğe kayıtlı kanser hastası sayısının 8 bin olduğunu dile getirdi.

Sağlık bakanlığının bir süre önce yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın kanser hastalığı sıralamasında dünyada 5’inci sırada olduğunun gözler önüne serildiğini kaydeden derya, bu durumun çok ürkütücü olduğunu kaydetti.

Ayla Derya daha sonra sunumunda, slayt gösterisi eşliğinde, kanser hastalarına yardım derneğinin amaçları, çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi sundu.